Rezaian z ženo, prav tako novinarko, Yeganeh Salehi. Oba sta bila aretirana julija lani. Foto: EPA
Rezaian z ženo, prav tako novinarko, Yeganeh Salehi. Oba sta bila aretirana julija lani. Foto: EPA

Jason Rezaian, teheranski dopisnik omenjenega ameriškega časnika, je obtožen "kolaboracije s sovražnimi vladami" in širjenja propagande, je povedala Rezaianova odvetnica.

Rezaiana so aretirali julija, obtožnico proti njemu pa vložili decembra, a vse do zdaj ni bilo znano, česa točno ga obtožnica bremeni. Pri Washington Postu so obtožbe označili za "absurdne in gnusne". Urednik časnika Martin Baron je Iran obtožil "neopravičljivega molka", ko je Rezaiana pridržal za devet mesecev, ne da bi podal razlog za pridržanje.

Baron je ob tem pozval Iran, naj opere imeni Postovega dopisnika in njegove žene, novinarke Yeganeh Salehi, ki je prav tako v priporu od julija. "Svet bo gledal; ta tragična šarada ima lahko pravičen izid samo, če sta Jason in Yegi oproščena in nemudoma izpuščena," je dejal Baron.

"Absurdne obtožbe"
Po besedah State Departmenta so obtožbe proti Rezaianu "več kot očitno absurdne". ZDA so sicer v skupini svetovnih velesil, ki se pogajajo z Iranom glede njegovega jedrskega programa, večkrat pa so že pozvali Teheran k izpustitvi vseh ameriških državljanov, vključno z Rezaianom.

Rezaianova odvetnica, Leila Ahsan, je za obtožbe, ki bremenijo njeno stranko, izvedela šele danes, ko se je prvič srečala z obtoženim novinarjem. Med obtožbami, ki bremenijo Rezaiana, je tudi zbiranje podatkov o notranji in zunanji politiki Irana ter posredovanje teh podatkov "posameznikom s sovražnim namenom".

Ahsanova pravi, da ni videla nobenih dokazov proti svoji stranki in da je narava novinarskega poklica prav pridobivanje dostopa do podatkov in objava teh. "A moja stranka ni nikdar imela neposrednega ali posrednega dostopa so zaupnih podatkov, ki bi jih lahko delila s komer koli," je še dodala.

Rezaian, ameriški državljan iranskega rodu, je zaprt v zaporu Evin v Teheranu, sodili pa naj bi mu na revolucionarnem sodišču, ki obravnava primere, vezane na državno varnost. Datum sojenja še ni znan.

Kot poroča BBC, imajo zahodni mediji s poročanjem iz Irana precej težav, novinarje pogosto nadzirajo ali pa jim grozijo s priporom, redno pa zaslišujejo tudi njihove svojce, če ti živijo z njimi v Iranu.