Inšpektorje Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) so na Teheranskem letališču pričakali protestniki. Moški na fotografiji v roki drži napis
Inšpektorje Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) so na Teheranskem letališču pričakali protestniki. Moški na fotografiji v roki drži napis "Jedrska energija je naša pravica". Foto: EPA

Cilj obiska delegacije pod vodstvom pomočnika generalnega direktorja IAEA-ja in glavnega inšpektorja Hermana Nackaertsa bodo pogovori o obnovitvi jedrskega programa, ki ga po mnenju Zahoda razvija Iran. Slednji sicer trdi, da gre za civilni program z namenom proizvodnje energije in v raziskovalne namene.

Ali bo šestčlanska delegacija IAEA-ja obiskala tudi jedrske obrate, za zdaj ni znano. Iranska tiskovna agencija Irna je sicer poročala, da bodo "verjetno obiskali tudi Fordo", skrivni podzemni jedrski obrat za bogatenje urana, ki leži okoli 160 kilometrov južno od prestolnice Teheran.

Iran bo Ashtonovi kmalu poslal odgovor na njeno pismo
Iranski zunanji minister Ali Akbar Salehi je ob tem sporočil, da bo vodja iranskih jedrskih pogajalcev Saed Džalil glede kraja in datuma novih pogovorov o jedrskem programu že v naslednjih dneh pisal visoki zunanji predstavnici EU-ja Catherine Ashton.

Salehi, ki se mudi v Adis Abebi na vrhu voditeljev Afriške unije, je pojasnil, ali bo Džalilovo pismo odgovor na pismo Ashtonove, ki ga je ta oktobra lani v imenu šesterice držav naslovila na Teheran. V njem je poudarila, da bi morala biti v ospredju pogovorov rešitev vprašanja iranskega jedrskega programa.

Svetovne oči znova uprte v Iran od novembra lani
Spomnimo ... Svetovne oči so znova uprte v Iran od novembra lani, ko je IAEA objavil poročilo, v katerem je izrazil skrb nad možnostjo, da Iran bogati uran v vojaške namene. Prav tako naj bi imeli dokaze, da je Iran opravljal jedrske poskuse. Takrat sta tudi ZDA in EU Iranu zagrozila s sankcijami, med katerimi je tudi ustavitev dobave nafte.

EU je v ponedeljek, potem ko so podoben korak že storile ZDA, sprejela odločitev o uvedbi doslej najostrejših sankcij proti Iranu, ki vključujejo postopen embargo na uvoz nafte iz Irana in delno zamrznitev transakcij z iransko centralno banko.