Svet

Poudarki

  • Kandidati so lahko le v Iranu rojeni šiiti
  • Favoriti so Kalibaf, Rohani in Džalili
  • Hude gospodarske razmere
  • Sprememb v zunanji politiki ni pričakovati
Saed Džalili
Glavni iranski jedrski pogajalec Saed Džalili (levo) se ljudem na zborovanjih predstavlja do zadnjega dne. Foto: EPA
Hasan Rohani
Rohani je znan po spravnih tonih. Foto: EPA
Mahmud Ahmadinedžad
Ahmadinedžad se po dveh štiriletnih mandatih poslavlja s položaja, saj zaradi ustavnih omejitev ne more kandidirati še enkrat. Foto: EPA

Dodaj v

Iran izbira predsednika, a škarje in platno ostajata v rokah Hameneja

Upanje, da se ne bi ponovili protesti iz leta 2009
13. junij 2013 ob 11:41
Teheran - MMC RTV SLO

V petek se bo 50 milijonov Irancev odpravilo na volitve, da bi izbralo novega predsednika. Med kom lahko izbirajo, kaj so glavne razlike in ali se bo z novim predsednikom spremenil odnos do Zahoda?

Iran se je znašel v nezavidljivem gospodarskem položaju, tudi zaradi dolgoletnih sankcij, s katerimi želi mednarodna skupnost državo prisiliti, da ubere spravljivejše tone in dokaže, da ne razvija jedrskega orožja. Zadnje predsedniške volitve, na katerih je drugi mandat dobil Mahmud Ahmadinedžad, so se končale s protesti in obtožbami o poneverbah, a je vlada demonstracije zatrla.

Svet varuhov potrdi kandidate
Na volitve se lahko odpravijo vsi iranski državljani, moški in ženske, ki so stari najmanj 18 let, kandidirajo pa lahko le v Iranu rojeni moški šiitski muslimani. Željo, da vstopi v predsedniško bitko, lahko izrazi vsak, a vsakega kandidata mora potrditi 12-članski iranski svet varuhov, ki je vrhovni organ iranske islamske republike in ugotavlja, ali kandidati izpolnjujejo potrebne pogoje za položaj - predvsem vero v iransko republiko in islam. Člane sveta varuhov imenuje vrhovni iranski verski poglavar, ajatola Ali Hamenej, gre pa predvsem za verske učenjake in juriste.

Na volilnem listu se torej v bistvu lahko znajdejo le ljudje, ki imajo Hamenejev "blagoslov", kar pomeni, da so volitve večinoma "nadzorovan in močno omejen proces", kot je za CNN dejal Alex Vatanka z Bližnjevzhodnega inštituta v Washingtonu. Medi Kaladži z istega inštituta pa je dodal: "Hamenej vsake volitve poskrbi, da so hitro izločeni vsi tisti, ki bi lahko povzročali težave njemu ali njegovi avtoriteti." Druga velika težava pa je nezaupanje v volilno komisijo in možnost poneverb, saj glasovanje nadzirata svet varuhov in notranje ministrstvo.

Dva sta se umaknila sama
Svet varuhov je za predsedniško tekmo izmed 668 kandidatov odobril le osem ljudi, dva izmed teh pa sta pred dnevi sama izstopila iz boja. Iranci bodo tako izbirali med naslednjimi: Mohamed Bakir Kalibaf, Ali Akbar Velajati, Saed Džalili, Mohsen Rezaei, Hasan Rohani in Mohamad Garazi. Velajati, Galifaf in Džalili, sicer glavni iranski jedrski pogajalec, so vsi blizu vrhovnemu voditelju Hameneju. Iz boja pa sta izstopila konservativec Golam Ali Hadad Adel, ki mu raziskave niso kazale dobro, in edini reformistični kandidat Reza Aref, ki se je umaknil iz tekme v korist zmernega kandidata Hasana Rohanija, ki ima podporo reformističnega tabora.

Reformisti se tako v predsedniški boj podajajo z Rohanijem, nekdanjim jedrskim pogajalcem in zmernim klerikom, ki mu je v zadnjih dneh podpora rasla, čeprav nihče izmed poznavalcev ne pričakuje, da bi lahko ogrozil katerega izmed kandidatov s Hamenejevo podporo, med katerimi najbolje kaže nekdanjemu načelniku policije in trenutnemu teheranskemu županu Kalibafu, ki velja za pragmatičnega konservativca, ter iranskemu jedrskemu pogajalcu Džaliliju, pripadniku skrajne struje konservativcev.

Verjeten drugi krog
V trenutnih gospodarskih razmerah, ko inflacija presega 40 odstotkov in se je vrednost državne valute prepolovila, Iranci pred volitvami ne izkazujejo pretiranega navdušenja, kaj šele, da bi se odpravili na ulice. Glede na eno redkih javno objavljenih raziskav, ki jo je pri 10.000 vprašanih opravila iranska tiskovna agencija Mehr, ima največ podpore Kalibaf s slabimi 18 odstotki, s 14,6 odstotka mu sledi Rohani, temu pa Džalili s slabimi desetimi odstotki podpore. Ti izidi kažejo, da bo za izvolitev predsednika verjetno potreben drugi krog, ki bo predvidoma 21. junija.

Volilni izid bo večinoma odvisen od tega, kako množično se bo volitev udeležil srednji razred. Ker vzvode zunanje politike drži v rokah verski voditelj, tudi novi predsednik, kdor koli že to bo, veliko vpliva na morebitne spremembe ne bo imel. Tudi če se bo želel postaviti po robu Hameneju, ta ne bo spustil iz rok politike do najbolj občutljivih tem, kot sta odnos Irana do Izraela in Sirije, ter seveda njihov sporni jedrski program. Teheran namreč več čas vztraja, da so njihovi nameni izključno miroljubne narave, Zahod pa sumi, da razvijajo jedrsko orožje.

Vsi zagovarjajo jedrski program
Vsi kandidati so se v predvolilni kampanji osredotočili na spor z Zahodom glede jedrskega programa. Sankcije, ki si jih je s tem nakopal Iran, so močno poslabšale gospodarske razmere v državi in kandidati so za to pretežno krivili Ahmadinedžada. Tako Velajati kot Rohani sta med drugim menila, da Ahmadinedžadova politika na tem področju izraža nepotrebno bojevito retoriko. Toda prav noben kandidat ni napovedal spremembe jedrskega programa, med drugim ustavitve bogatenja urana.

Kljub temu pa v nasprotju z volitvami leta 2009, ko sta opozicijska kandidata Mir Hosein Musavi in Mehdi Karubi v kampanji ostro kritizirala vlado, tokratna razprava ni postregla z živahnostjo. Medtem ko so televizijska soočenja pred prejšnjimi volitvami pritegnila veliko zanimanja, jih tokrat niso jemali resno niti domači mediji. Kandidati so vljudno odgovarjali na vprašanja voditelja in se previdno izogibali razgretim debatam izpred štirih let.

Vsi kandidati, vključno z reformisti, so izkazovali zvestobo sistemu in bili v izjavah previdni, saj si nihče ne želi deliti usode Musavija in Karubija, ki sta od februarja leta 2011 v hišnem priporu.

Po dveh mandatih se s predsedniškega položaja umika populistični Mahmud Ahmadinežad, ki je s sporno zmago pred štirimi leti sprožil nasilne proteste z bridko zadušitvijo in poteptanjem upov številnih Irancev, ki upajo na spremembe v strogi islamski republiki, kjer ima glavno besedo še vedno vrhovni verski poglavar.

Razlika med predsednikom in vrhovnim voditeljem
Vrhovni verski voditelj, ajatola Ali Hamenej, ni izvoljen na volitvah in ima v rokah največ moči. Usmerja zunanjo politiko, ima pa tudi veliko besede pri gospodarskih potezah države. Iranski predsednik je za ajatolo druga najpomembnejša osebnost v državi, odgovoren je za uresničevanje ustave, deluje pa tudi kot vodja izvršne oblasti. "Hamenej se rad predstavlja kot verska osebnost, ki je nad politiko, a njegova dejanja kažejo nasprotno. Zagovarja konservativno politiko, največja skrb pa je varovanje lastne moči," je dodal Vatanka.

V državi deluje tudi izvoljen parlament, a nima močne vloge pri najpomembnejših vprašanjih, kot je zunanja politika, potrjuje pa na primer proračun. Svet varuhov mora odobriti tudi vsakega kandidata za poslanca posebej.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
DejanD
# 13.06.2013 ob 11:51
Njihov odnos do zahoda je čisto dober, odnos zahoda do njih je pa sramoten.
HerrFlick
# 13.06.2013 ob 12:29
kozi: zakaj bi protestirali proti Ahmadinedžadu? Če prav razumem, on sploh ne kandidira...
Simko
# 13.06.2013 ob 12:19
Glede na naslovno sliko sem mislil, da so uzakonili gejevske poroke...
Sebastjan666
# 13.06.2013 ob 13:20
Vsi vedo, kaj je dobro za Iran, noben pa ne ve, kaj je dobro za nas. Čudno.
iztok150
# 13.06.2013 ob 12:29
Da državno politiko vodi neizvoljeni verski voditelj ni ravno standard, ki bi mu morali slediti. Po drugi strani pa tudi druge države nimajo pravico vsiljvati svoje volje.

Če Američani zahtevajo,da Iran opusti svoj jedrski program, naj ga najprej opustijo sami. Samo tako imajo pravico soliti pamet drugim. Verjetnost, da bi se to zgodilo pa je...verjetno celo manj kot 0.
gregorsu
# 13.06.2013 ob 12:36
ja pa kaj vam je, novinarji??

Hamnei in svet varuhov imata podobne škarje v rokah kot jih imajo tudi pri nas. Ne more vsak kandidiat za predsednika! Tudi pri nas imamo sito, skozi katerega mora it kandidat in njegovo kandidaturo morajo take "škarje" potrdit. tako pri nas kot v Iranu in v ZDA.

V iranu je pomemba verska pripadnost, v demokratičnem svetu pa pripadnost denarju oziroma tistemu, ki ga ima več kot drugi.
evaevi
# 13.06.2013 ob 13:36
Menda da Iran zagovarja iranski jedrski program
kaj drugega pa bi zadržalo ameriške tace stran od Irana?

nekoč davno smo tudi mi upali misliti, govoriti in se tudi boriti po načelih:
'' na svoji zemlji smo mi gospodar !''
'' tujega nočemo, svojega ne damo! ''
Sebastjan666
# 13.06.2013 ob 13:26
Na volilnem listu se torej v bistvu lahko znajdejo le ljudje, ki imajo Hamenejev "blagoslov", kar pomeni, da so volitve večinoma "nadzorovan in močno omejen proces", kot je za CNN dejal Alex Vatanka z Bližnjevzhodnega inštituta v Washingtonu. Medi Kaladži z istega inštituta pa je dodal: "Hamenej vsake volitve poskrbi, da so hitro izločeni vsi tisti, ki bi lahko povzročali težave njemu ali njegovi avtoriteti."

Za te bučmane velja isto. CNN je resnično na nivoju revije Lady, če ne še korak nižje. V Lady kakšen trač vsaj drži nekaj resnice, CNN pa še tega ni sposoben, oz. noče, ker bi resnica očrnila njihove gospodarje, ljudem pa mogoče malo odprla oči.
CNN bi imel doma toliko svinjarije za odkriti, da jim še do Kanade ne bi uspelo priti, kaj šele do Evrope, kaj šele do Irana. Aja, nafta diši, $$$$$$$$$, mmmmmm, ta vonj pa pride daleč, ja.

Kdo izbira v ZDA predsednike, dragi CNNovci?
Wall Street, pa še nekaj korporacij. Folk pa samo potrdi dva izbranca Wall Streeta in praih korporacij. Ja, res vzor korpokracije, ali kot bi se ne strinjal Musolini - fašizma.
jaro
# 13.06.2013 ob 13:05
Ok ok lahko pa tudi tako."Ameri izbirajo predsednika, a škarje in platno ostajajo v rokah multikorporacij".....ah prosim nikjer ne obstaja več tista prava demokracija btw. v Ameriki tega ni več od kar je pod streli padel Kennedy
karantanc9
# 13.06.2013 ob 14:20
spet mastrubirate na ameriko, a če je v iranu prostor za izboljšavo a si iranci tega ne zaslužijo?
gregorsu
# 13.06.2013 ob 12:56
Iztok150,
jedrskim programom je tako, da se je "svet" strinjal in so vse jedrske (in veliko nejedrskih držav) podpisale sporazum (konvencijo) o neširjenju jedrske oborožitve. Zanimivo pri tem je, da Izrael ni podpisnik, te konvencije in vsem na očeh razvija jedrsko oborožitev s pomočjo zahoda. Imajo termonuklearne jedrske konice na rakatah, ki dosežejo vsako mesto v evropi. Pa ni niti pol inšpektorja za jedrsko varnost ali kakege resolucije varnostnega sveta na to temo.
Iran je kasneje ta sporazum podpisal in je zanj zavezujoč. Severna Koreja, Izrael, Indija, in Pakistan pa so države, kjer imajo jedrsko orožje in se požvižgajo na mednaroda prizadevanja za mir. Pri tem najbolj izstopata Izrael in Severna Koreja, ki že s svojo retoriko in tudi dejanji jasno kažeta, koliko jima je do miru. Zato nima Izrael nobene legitimnosti niti nobene pravne ne moralne pravice kakorkoli kritizirati Iran. No, razen iz naslova da so Judje itak edini od boga izbrano ljudstvo (ne narod).

Žalostno pa je, da se sporazuma ne držijo tudi države pobudnice tega sporazuma, ki so prve izvedlje jedrske poskuse (ZDA, Sovjetska zveza -Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija ).

Iran dejansko nima niti pogojev, da bi izdelal jedrsko bombo. Od centrifug pa do jedrske bombe so leta razvoja. Verjetno se zahodne države bojijo, da bi vzhodne pomagale Iranu izdelati jedrsko orožje, tako kot so zahodne pomagale Izraelu...
Brazi
# 13.06.2013 ob 12:43
spremil odnos do Zahoda?
S tem misliste, se bodo pustili komandirat in delati po navodilih Zahoda?
zemljemerec
# 14.06.2013 ob 10:10
Zanimivo, da imajo celo v Iranu samo 2 mandata v ustavi zapisano za funkcionarja, za razliko od razvite evropske članice Slovenije, kjer imajo politiki trajni mandat, kjer si člani strank sami popredalčkajo delovno mesto funkcionarja. Tako imamo v Sloveniji danes že drugo Vlado katere politiki državljanov sploh ne sprašujejo več. Strokovnost, poštenost, delavnost so že dolgo pozabljena odlika.
levokrilo
# 13.06.2013 ob 16:19

IndyBob
# 13.06.2013 ob 14:35
Prijavi neprimerno vsebino
Lol, kot da bi pri nas skofje odlocali, kateri so primerni kandidati. Aja, pa se rimokatoliki morajo bit.
In najvecji zagovorniki tega sistema v Iranu so najvecji nasprotniki RKC v Sloveniji. Hinavscina?


Ne trbunjaj. Samo "opranci" in koristoljubneži verjamejo v sistem tak ali drugačen. Jaz verjamem v ljudi. In v Iranu so "ljudine" če razumeš. Mladim v Iranu ni všeč sistem, bi raje umrli kot pa padli pod jenkijevski škorenj. In kjer je gazil je za sabo pustil opostošenje.
Ne verjemi CNN-u. Pojdi malo v svet.
A veš da dnevno "pucajo" nasprotnike režima v Saudski Arabiji, v Bahrajnu?
A kje prebereš?
Ne. To je hinavčšina.
Fernspaher
# 13.06.2013 ob 14:38
V kratkem pričakujem kandidaturo Jeb Busha za Amer. predsednika, njegovo zmago in nadaljevanje sage.....ojoj kako zaplankan narod
spencer
# 13.06.2013 ob 14:17
saj pri nas bi tudi rabili EN SVET VARUHOV . Imamo namreč dva. En je verski, enako kot v Iranu, drugi pa je v Murglah. ;)
frank james
# 13.06.2013 ob 14:14
Mi se mamo radi
IndyBob
# 13.06.2013 ob 22:02
Sploh nisem nikjer omenjal ZDA, pa dva amerofoba vse na to temo speljeta.
Btw, podpiram vse, ki se borijo proti zlorabam oblasti, torej tudi Snowdowna, pa proteste v Siriji, Egiptu, Bahrajnu, Turciji, Iranu, Libiji, Rusiji, Zda in tudi Sloveniji. Spostujem in podpiram njihovo borbo za svobodo, demokracijo in pravico. Zelo na jetra pa mi gredo diktatorji.
foxhunt
# 13.06.2013 ob 14:47
glede na naslovno sliko in ob hitrem pogledu sem mislil, da že vidim našega obrambnega ministra.
TheNomad
# 13.06.2013 ob 14:08
Pri nas bi bilo treba zrušiti Wall Street in ostali big capital, v Iranu pa tistega hameneja (in po enakem vzoru tudi ostale hujskaške starce po svetu, ki zlorabljajo izprijene interpretacije religije), pa bi bil svet kar za par odtenkov lepši.
malidelnicar
# 13.06.2013 ob 19:23
Zakaj pa Zahod poskuša po vsaki sili Irancem vsiliti homoseksualce in netradicionalno razumevanje družbe? Kdo lahko z gotovostjo trdi, da bodo "moderne" evropske vrednote feminizma in homoseksualne strpnosti sploh obstale? Če jih ostali svet ne bo sprejel? V bistvu zakaj bi jih Iranci ploh morali sprejeti? V čem smo zaradi tega mi boljši od muslimanov? Zato, ker smo ženske degradirali na spolni objekt?
Podpiram IRANCE!
Bljesak
# 13.06.2013 ob 15:06
Nije homoseksualnost zabranjena u iranu ?:D
Sebastjan666
# 13.06.2013 ob 14:56
IndyBob

Iran se imenuje Islamska republika, ne demokratična republika Iran. A opaziš kakšno razliko?
A se Slovenija imenuje Katoliška republika Slovenija?
No, saj če bi NSi prišla na oblast, bi bilo nekaj podobnega, kot se to dogaja v Iranu, no malo heca.
Sprememb (napredka) v Iranu se res da najbolj bojijo verski voditelji, ker bi bili ob vse svoje privilegije in vpliv. Ampak čisto enako je v ZDA (le da je tu na prvem mestu denar namesto kao religije), kjer Wall Street in korporacije delajo vse, da je vse v njihovi lasti in oblasti, ne samo pri njih, ampak tudi v Evropi in delih Azije in J. Amerike.

To ni demokracija, to je korpokracija. Menda opaziš razliko.

Ne vem zakaj si tako navdušen nad preganjanjem Snowdena in Manninga in podobnih (ki so pokazali zločine in diktaturo ameriških oblasti), obsojaš pa to, da Iran obsodi ali usmrti tiste, ki so kršili njihovo 'versko' pravo. Kdo je hinavec?

Za moje poglede so si oblasti v Iranu in Washingtonu popolnoma enke - represivne in diktaturne. Nobena se noče odpovedati popolni oblasti in manipulaciji.
Ti pa ene zagovarjaš, druge pa grajaš.
IndyBob
# 13.06.2013 ob 14:35
Lol, kot da bi pri nas skofje odlocali, kateri so primerni kandidati. Aja, pa se rimokatoliki morajo bit.
In najvecji zagovorniki tega sistema v Iranu so najvecji nasprotniki RKC v Sloveniji. Hinavscina?
Fernspaher
# 13.06.2013 ob 14:35
Za to nacijo ni upanja, na žalost.....

Miss me yet? Polls shows Americans like Bush again

The favorability rating of George W. Bush has skyrocketed, with 49 percent of Americans expressing positive feelings toward the former US president and only 46 percent expressing dislike.

http://rt.com/usa/bush-americans-favorability-poll-590/
Breathe
# 13.06.2013 ob 15:15
V edini pošteni državi na svetu, ki edina ni še nikogar napadla imajo volitve, ki bodo velik praznik demokracije.

Podprimo brate v miru, naj izvolijo najboljše od najboljšega kar premorejo in se jim poklonimo, kajti daleč smo od ideala države, kakršen je Iran.
sosed_lastnik
# 13.06.2013 ob 15:02
Sem pogledal samo prvo sliko.

A to imajo prvo "gay parado" v Iranu al kaj? :D
janezdolzan
# 13.06.2013 ob 13:20
Zakaj sploh imajo volitve?
bondi
# 13.06.2013 ob 12:07
Hočem Iran z Mahmud Ahmadinedžad-om.
Vse ostalo je popuščanje jenki agresorjem.
kozi
# 13.06.2013 ob 11:51
Tam 100% ne bo protestov proti Ahmadinedžadu... če pa bodo jih bodo naši amerofobi jasno podprli in dejali, da gre za ameriške plačance.
Navadni Nimda
# 13.06.2013 ob 13:01
Iran je hudo teroristično gnezdo, samo spomnimo se teroristično-banditske milice Hezbullah, ki jo iranski mutibarići financirajo, hujskajo, urijo in opremljajo z orožjem. Iran se bo po volitvah ORENK privilo, če se ne bo nehal razdiralno in škodljivo obnašati. V nobenem primeru pa se jim ne bo dovolilo, da bi opremljali teroristične milice z atomskim orožjem, make no mistake!
Kazalo