Uradno ni dokazov, da je bil Iran vpleten v napad na dvojčka in Pentagon. Foto: EPA
Uradno ni dokazov, da je bil Iran vpleten v napad na dvojčka in Pentagon. Foto: EPA

Okrožni sodniki v New Yorku George Daniels je v sredo (presenetljivo) odločil, da mora Iran plačati odškodnino svojcem žrtev in tudi vpletenim zavarovalnicam, "saj mu ni uspelo zavreči obtožb, da je omenjenega 11. septembra pomagal ugrabiteljem letal in je zato posledično odgovoren za nastalo škodo."

Poslovni portal Bloomberg, ki je objavil novico, dodaja, da se lahko, čeprav je težko dobiti odškodnino od tuje države, ki pri procesu ni sodelovala, tožilci sklicujejo na del zakonodaje, ki se nanaša na to, da lahko ameriška vlada zamrzne premoženje posameznikov in organizacij, ki so bile osumljene terorističnega napada na ZDA.

Odškodnina tudi zavarovalnicam
Sodnik je namreč odločil, da mora Iran (pa čeprav ni dokazov, da je bil vpleten v teroristični napad) svojcem žrtev plačati 7,5 milijarde dolarjev odškodnine (od tega vsakemu svojcu dva milijona za duševne bolečine in 6,88 milijona dolarjev kot dodatno globo k odškodnini), tri milijarde pa zavarovalnicam za škodo, ki so jo imele s povračilom škode strankam oziroma lastnikom porušenih poslovnih prostorov in drugih nepremičnin.

Isti sodnik pa je prav tako razsodil, da Savdska Arabija ni odgovorna za posledice napada. Ta odločitev je zanimiva predvsem zato, ker med 19 ugrabitelji letal (bili sta dve - eno je zadelo dvojčka, drugo pa Pentagon) ni bilo nobenega Iranca - med njimi je bilo 15 državljanov Savdske Arabije, dva iz Združenih Arabskih Emiratov in po eden iz Egipta in Libanona, poroča portal rt.com.

Iran: To je absurd
Sodnik Daniels je namreč zavrnil obtožbe, da je Savdska Arabija pomagala napadalcem, in odločil, da ima imuniteto suverene države. Iran je odločitev sodnika označil za "absurdno". "Iran ni nikoli sodeloval v nobenih sodnih zaslišanjih glede 11. septembra 2001 ... In četudi je bila takšna absurdna in smešna odločitev res sprejeta, obtožbe ne pijejo vode, saj Iran ni bil na nobeni stopnji preiskovalnega in sodnega procesa nikoli omenjen," je dejal za rusko agencijo Sputnik pomočnik govorca iranskega parlamenta Hossein Sheikholeslam.