Iran je po hudi mednarodni zaostritvi odprl vrata svojih jedrskih objektov, v zameno pa dobil zamrznitev sankcij, česar pa ZDA ne spoštujejo. Foto: EPA
Iran je po hudi mednarodni zaostritvi odprl vrata svojih jedrskih objektov, v zameno pa dobil zamrznitev sankcij, česar pa ZDA ne spoštujejo. Foto: EPA

V petek so začele veljati nove sankcije, ki so jih v ZDA sprejeli proti iranskim bankam in podjetjem ter njihovim tujim poslovnim partnerjem. V Teheranu so razumljivo nezadovoljni z novimi ukrepi za dušenje iranskega gospodarstva, še zlasti, ker se bodo v kratkem nadaljevala pogajanja o iranskem jedrskem programu v okviru pogovorov šesterice.

"V času, ko Islamska republika z zaupanjem sprejema ukrepe v skladu z dogovori, kar odseva tudi poročilo IAEA-ja, Iran podobna dejanja pričakuje tudi od ZDA in preostalih sil," je pojasnila predstavnica iranskega zunanjega ministrstva Marzie Afkham.

Nov krog v New Yorku
Šesterica (Iran, Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in ZDA) bo v septembru nadaljevala pogajanja, s katerimi bi prišli do celovitega dogovora, s katerim bi razrešili iransko jedrsko vprašanje. S tem ko je Iran februarja privolil v pogovore, se je šesterica obvezala, da bo zamrznila sankcije, pri čemer so zlasti finančne resno zamajale trdnost iranskega gospodarstva.

V ponedeljek bo v Bruselj pripotoval iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif, ki ga bo sprejela vodja diplomacije v Evropski uniji Catherine Ashton. "Pogovori se nadaljujejo. Ob generalni skupščini Združenih narodov bo priložnost, da se vsi sestanemo," je Ashtonova sporočila, da se bo nov krog pogajanj začel sredi meseca v New Yorku.

Končni dogovor v roku treh mesecev?
Britanska diplomatka bo konec oktobra sicer zapustila mesto visoke predstavnice Unije za zunanje zadeve, a se pričakuje, da bo ravno ona še naprej vodila pogovore šesterice, ki bi po zadnji zavezi morali dati razrešitev večletnega vprašanja do konca novembra.

Zahodna mednarodna skupnost že leta obtožuje Iran razvijanja jedrskega programa z namenom pridobitve jedrskega orožja, kar v Teheranu vztrajno zavračajo in zatrjujejo, da si prizadevajo le za miroljubno uporabo jedrske energije.