Hekmati naj bi na sojenju priznal krivdo. Foto: EPA
Hekmati naj bi na sojenju priznal krivdo. Foto: EPA

Zaradi nepravilnosti v sodnem procesu naj bi nekdanjemu ameriškemu marincu znova sodili. "Na obsodbo je bila vložena pritožba. Vrhovno sodišče je odkrilo pomanjkljivosti v primeru in ga poslalo v ponovno obravnavo na enako stopnjo," je dejal iranski generalni tožilec Golam Hosein Mohseni Edžej.

Hekmatija je januarja na smrt obsodilo revolucionarno sodišče v Teheranu. Za 28-letnika, rojenega v iranski družini v ameriški zvezni državi Arizona, je sodišče odločilo, da je kriv "sodelovanja s sovražno državo, članstva v Cii in poskusa obtožiti Iran vpletenosti v terorizem".

Hekmati naj bi širil napačne informacije in zbiral podatke
Iranski viri navajajo, da je Hekmati, ki je živel v Michiganu, v zadnjih letih opravil več urjenj, med drugim v ameriškem oporišču Bagram v Afganistanu. Sredi decembra lani je prispel v Iran in naj bi se nameraval vtihotapiti v iranske varnostne sile, kjer bi širil napačne informacije ter zbiral obveščevalne podatke za osrednjo ameriško obveščevalno službo (Cia) in Pentagon. Iran je decembra predvajal tudi videoposnetek, v katerem Hekmati priznava krivdo.

Ameriška vlada je obtožbe proti Hekmatiju že zanikala. Prejšnji mesec ga je v zaporu obiskala mati, ki se je sešla tudi s predstavniki iranskih oblasti. Hekmatijeva družina zanika obtožbe proti njemu in trdi, da je bil lani v Iranu na obisku pri babici.

V skladu z iransko zakonodajo je vohunjenje izredno resno kaznivo dejanje, zanj pa je zagrožena smrtna kazen.