Kendži Goto je v roke IS-ja padel oktobra lani, ko je skušal rešiti prijatelja Haruno Jukovo, vojaškega inštruktorja, ki naj bi ga IS zdaj usmrtil, za izpustitev japonskega novinarja pa zdaj zahtevajo izpustitev v Jordaniji ujete
Kendži Goto je v roke IS-ja padel oktobra lani, ko je skušal rešiti prijatelja Haruno Jukovo, vojaškega inštruktorja, ki naj bi ga IS zdaj usmrtil, za izpustitev japonskega novinarja pa zdaj zahtevajo izpustitev v Jordaniji ujete "sestre". Foto: Reuters
Kurdska zastava nad Kobanejem
Islamska država medtem doživlja simbolni poraz v Kobaneju, kjer so kurdske sile po večmesečnih bojih skorajda že očistile celotno mesto. Na hribu Mištenur nad mestom na sirsko-turški meji je tako zaplapolala orjaška kurdska zastava. Foto: Twitter/YPG

Japonske oblasti so po preverjanju obveščevalnih služb potrdile pristnost videoposnetka. Vodja vladnega kabineta Jošihide Suga je v kratki televizijski izjavi obsodil posnetke: "Gre za nezaslišano in nesprejemljivo dejanje. Odločno zahtevamo takojšnjo izpustitev gospoda Kendžija Gota." Japonska vlada se je zaradi primera zbrala na izrednem sestanku.

Uresničena grožnja izpred štirih dni
IS je tako uresničil torkovo grožnjo, da bo obglavil talca, če Japonska v treh dneh ne izplača 200 milijonov dolarjev odkupnine.

Na spletu se je pojavil kratek videoposnetek, na katerem ujeti novinar Kendži Goto drži fotografijo obglavljenega prijatelja Harune Jukave. Ob tem je Gota prebral še izjavo, v kateri Islamska država za življenje drugega japonskega talca ne zahteva odkupnine, temveč izpustitev v Jordaniji zajete pripadnice IS-ja. Sajida Al Rišavi je v Jordaniji zaprta zaradi poskusa samomorilskega napada in sodelovanja v bombnem napadu v Amanu leta 2005.

"Še enkrat bi rad poudaril, kako lahko je rešiti moje življenje. Pripeljite njihovo sestro iz rok jordanskega režima in bom nemudoma izpuščen," je v videoposnetku zaprosil Goto.

Ponesrečeno reševanje prijatelja
Haruna Jukava je bil vojaški inštruktor, ki se je očitno bojeval na strani sirskih upornikov in ga je IS zajel avgusta lani v bojih severno od Alepa. Kendži Gota je njegov osebni prijatelj, s katerim je sodeloval v Iraku, očital si je, da je prijatelja prelahko izpustil v državljansko vojno v Siriji. Goto se je tako na lastno pest odločil reševati Jukavo, a se je poskus ponesrečil in tako je še sam končal v ujetništvu Islamske države.

IS je v zadnjih mesecih usmrtil že več tujcev, kar je povzročilo izjemno zgražanje na Zahodu, a pri tem je samooklicani kalifat na ozemlju vzhodne Sirije in zahodnega Iraka okrutno usmrtil na desetine, če ne stotine domačinov, ki jim vladajo.