Amnesty International je pripadnike IS-ja obtožil etničnega čiščenja Iraka. Foto: Reuters
Amnesty International je pripadnike IS-ja obtožil etničnega čiščenja Iraka. Foto: Reuters
IS je odgovornost za umor britanskega državljana pripisal britanskemu premierju Cameronu in njegovi obljubi o oboroževanju IS-jevih nasprotnikov, kurdskih sil pešmerge. Foto: Reuters
Pripadniki Islamske države obglavili Britanca

Umor Davida Hainesa je Islamska država napovedala že v videoposnetku, ki so ga posneli pred obglavljenjem ameriškega novinarja Stevena Sotloffa. Zagrozili so, da se bo pobijanje nadaljevalo, če se zahodne vlade ne "umaknejo od zlobnega zavezništva z Američani proti Islamski državi" in če ZDA ne prenehajo vojaško posredovati na območju, ki ga je IS zasedel.

Na najnovejšem posnetku mora Haines prebrati sporočilo, namenjeno britanskemu premierju Davidu Cameronu: "Prostovoljno ste stopili v koalicijo z ZDA proti Islamski državi, tako kot je to storil tudi Tony Blair. Sledite trendu britanskih premierjev, ki ne najdejo poguma, da bi se uprli Američanom."

Zamaskirani pripadnik IS-ja ob tem še pravi: "Tale Britanec mora plačati ceno tvoje obljube, Cameron, o oboroževanju pešmerg proti Islamski državi." London je namreč ponudil oboroževanje Kurdov na severu Iraka v boju proti IS-ju, ni se pa še odločil za sodelovanje v letalskih napadih na položaje te organizacije v Iraku.

Cameron je po objavi videa napovedal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da bodo storilce prijeli. Danes se bo pridružil izredni seji britanskega odbora za izredne zadeve Cobra.

Ameriški predsednik Barack Obama je obglavljenje označil za barbarsko dejanje in zatrdil, da ZDA stojijo ob rami Veliki Britaniji "v žalovanju in odločenosti".

Ugrabili so ga na začetku leta 2013
44-letni Haines je humanitarni delavec, ki ima stalno bivališče prijavljeno v Sisku in je poročen s hrvaško državljanko, s katero imata štiriletnega otroka. Po rodu je iz Pertha na Škotskem in je na Hrvaškem bival od leta 2000, ko je tja prispel kot vodja urada nemške humanitarne organizacije. Predtem je dobro desetletje delal za britansko vojsko.
Ugrabljen je bil na začetku lanskega leta v Siriji. Njegova družina je pred kratkim prek videoposnetka nagovorila ugrabitelje, naj stopijo v stik z njimi, a odgovora ni bilo. Videoposnetek je bil objavljen le dan po tem, ko je Hainesova družina prosila IS, naj ga izpustijo.

Umrla dva zahodna novinarja
Medtem ko je IS izvedel že več obglavljanj novinarjev in drugih posameznikov, ravno obglavljanja državljanov zahodnih držav povzročijo največji odziv na Zahodu. Pred Hainesom so tako obglavili dva novinarja, Stevena Sotloffa in Jamesa Foleyja, zdaj pa grozijo z umorom Britanca Alana Henninga.

Ameriška obveščevalna agencija Cia meni, da ima IS v Iraku in Siriji od 20.000 do 31.500 borcev. ZDA se dogovarjajo z zaveznicami, kako se jim zoperstaviti.

Pripadniki Islamske države obglavili Britanca