Ob 9. uri spletna stran TV5-a še ni delala. Zdaj je glavna novica, da so bili
Ob 9. uri spletna stran TV5-a še ni delala. Zdaj je glavna novica, da so bili "zadeti v srce". Foto: TV5 Monde
Oblasti se bojijo novih napadov v slogu tistih na Charlie Hebdo. Foto: EPA
IS vdrl v računalniški sistem TV5 Monde

Mreža s sedežem v Parizu je po triurni prekinitvi oddajanja do 1. ure zjutraj delno obnovila televizijsko oddajanje, je pojasnil generalni direktor televizije Yves Bigot in dodal, da so sistemi zaradi "napada resno poškodovani". "Lahko oddajamo le vnaprej posnete programe. Ne moremo še vzpostavili našega programskega urnika ali ustvarjati novih oddaj," je še dodal.

"Ko delaš na televiziji in ugotoviš, da tvojih 11 programov ne dela, je to seveda ena najhujših stvari, ki se ti lahko zgodijo," je menil prvi mož TV5 Monde, ki sicer oddaja v več kot 200 državah po vsem svetu.

Do 2. ure že prevzeli nadzor
Še pred tem je Bigot dejal, da je televiziji onemogočeno predvajanje programov in da je ostala brez nadzora tudi nad svojimi spletnimi stranmi in družbenimi omrežji. A je nato TV5 Monde do 2. ure prevzeti nadzor nad svojimi družbenimi omrežji, medtem ko bo televizijsko oddajanje po Bigotovih besedah čakalo več ur, če ne celo dni, da se povrne v običajno stanje. Napad je moral zahtevati tedne priprav, je še menil Bigot.

Francoski premier Manuel Valls je v odzivu na dogodek dejal, da gre za "nesprejemljiv napad na svobodo obveščanja in izražanja" ter napovedal "popolno solidarnost z uredništvom".

Francija del koalicije proti IS-ju
Hekerji so obtožili francoskega predsednika Francoisa Hollanda, da je storil usodno napako s tem, ko se je vpletel v vojno, ki naj ne bi služila ničemur. Francija namreč sodeluje v mednarodni vojaški koaliciji proti Islamski državi v Iraku in Siriji. "Zato so Francozi v januarju dobili darilo Charlie Hebdo in Hyper Cacher," je bilo zapisano na Facebooku mreže, s čimer so se nanašali na dva napada islamističnih skrajnežev v Parizu, v katerih je v tridnevni sagi umrlo 17 ljudi, dogodek pa je močno pretresel Francoze in ves svet.

Takoj po vdoru so hekerji na televizijskem Facebookovem profilu objavili tudi osebne dokumente in življenjepise sorodnikov francoskih vojakov, ki sodelujejo v operaciji proti IS-ju. Hkrati so objavili grožnje francoskim vojakom. "Francoski vojaki, ne približujete se Islamski državi. Imate priložnost, da rešite svoje družine, izkoristite jo!" so zapisali privrženci IS-a. Napovedali so tudi, da bo spletni kalifat nadaljeval spletni džihad proti sovražnikom IS-a.

Vdor se je zgodil v času, ko je francoski senat objavil skrb vzbujajoče poročilo, da je kar polovica (1.430) vseh evropskih džihadistov, ki so se pridružili silam IS-ja v Siriji in Iraku, Francozov. Po besedah senatorja Jean-Pierra Sueurja, ki je bil na čelu parlamentarne preiskave džihadističnih mrež, francoske obveščevalne službe trenutno nadzorujejo več kot 3.000 ljudi, za katere sumijo, da so tako ali drugače vpleteni v sirske mreže. Na bojiščih naj bi do zdaj umrlo že 85 francoskih državljanov, ki so se borili na strani IS-ja, po francoskih zaporih pa je 152 islamskih skrajnežev.

Največji strah za oblasti ostajajo tisti, ki se z bojišč in vadišč IS-ja vračajo domov, saj bi lahko izvedli teroristične napade v slogu tistih januarskih na satirični časnik Charlie Hebdo.

IS vdrl v računalniški sistem TV5 Monde