Iskanje z ameriško minipodmornico do zdaj ni prineslo uspeha. Foto: EPA
Iskanje z ameriško minipodmornico do zdaj ni prineslo uspeha. Foto: EPA
Letalo
Območje južnega Indijskega oceana še naprej pregledujejo tudi z letali. Foto: EPA

Trenutno podvodno iskanje letala z ameriško minipodmornico poteka na območju z radijem deset kilometrov, kjer so nazadnje zaznali signale, ki bi lahko pripadali črnima skrinjicama. Do zdaj je bilo iskanje neuspešno.

Avstralske oblasti so sporočile, da bi lahko na omenjenem območju podmornica z delom končala v naslednjih petih do sedmih dneh, če bo to dovoljevalo vreme.

A malezijske oblasti zatrjujejo, da konec uporabe podmornice še ne pomeni konec iskanja. "Poudarjam, da to ne pomeni konec iskalnih operacij in da bodo preučeni drugi pristopi, med drugim širitev območja iskanja in uporaba drugih sredstev," je zatrdil malezijski minister za promet Hišamudin Husein.

"Operacije iskanja so v odločilni fazi. Zato vse po svetu pozivam, naj molijo, da najdemo nekaj, iz česar lahko izhajamo," je še dejal.

Boeing 777 z 239 ljudmi na krovu je izginilo pred šestimi tedni, ko je iz Kuala Lumpurja vzletelo proti Pekingu, a manj kot uro po vzletu obrnilo smer. Po ugotovitvah strokovnjakov naj bi strmoglavilo v odročni del južnega Indijskega oceana.

Minipodmornica Bluefin-21 se je pri prvem spustu samodejno vrnila na površje zaradi avtomatskega mehanizma, ki njeno delovanje omejuje na globino 4,5 kilometra. Zdaj so mehanizem prilagodili, tako da se je lahko potopila na 4.695 metrov, kar je tudi njen globinski rekord.