Trupla nalagajo kar na poltovornjake. Foto: Reuters
Trupla nalagajo kar na poltovornjake. Foto: Reuters
Na božični dan je Boko Haram izvedel več napadov na cerkve. Foto: EPA

Tarče koordiniranih napadov na več lokacijah v različnih delih mesta so bile policijske postaje, zgradbe državnih služb varovanja, uradi za izdajanje potnih listov in centri za priseljevanje.
Po besedah očividcev je po devetmilijonskem mestu v petek zvečer odjeknilo najmanj 20 eksplozij. Odgovornost za napade so naglo prevzeli "stari znanci", islamistična teroristična organizacija Boko Haram, ki je že pred tem stala za več napadi.

Konfuzna poročila
Poročila o številu žrtev so zmedena - sprva je nigerijska policija zjutraj sporočila, da je bilo v napadih ubitih sedem ljudi, a že zelo kmalu so iz severnega nigerijskega mesta začela prihajati poročila očividcev o truplih na ulici, ki da jih je toliko, da so jih morali odvažati s poltovornjaki.
Zahodni novinarji, ki so trenutno v Kanu, poročajo, da se mrtvašnice in bolnišnice le s težavo ustrezno odzivajo na število mrtvih in ranjenih, ki jih dovažajo k njim.

Kako so napade izvedli, zazdaj še ni znano, a sodeč po nekaterih pričanjih, je šlo najverjetneje za samomorilske napadalce, ki so vstopili v zgradbe in tam detonirali na njih privezan eksploziv. "Bil sem na ulici in naenkrat zaslišim strašen pok. Obrnem se in vidim za sabo policijsko zgradbo, kako se podira. Pognal sem se v dir," je novinarjem povedal neki očividec.

Najbolj krvav napad
Boko Haram, ki v prevodu pomeni "zahodno izobraževanje prepovedano", je teroristična skupina, ki je že dlje časa dejavna na večinoma muslimanskem severu Nigerije (njen južni del poseljujejo v glavnem kristjani). Leta 2002 osnovana skupina zahteva uvedbo islamskih zakonov po vsej državi, njen cilj pa je tudi prevrat vlade.

V zadnjem času je skupina izvedla bombne napade na cerkve in zgradbe državnih institucij, a petkov napad je njihov daleč najbolj krvav napad do zdaj. In povod? Oblasti niso želele ustreči njihovemu pozivu po izpustitvi nekaj njihovih pripadnikov, zaprtih v Kanu.

V soboto so v mestu razglasili 24-urno policijsko uro, ozračje v Kanu pa je zaradi preplašenih prebivalcev in vojaških patrulj po ulicah izjemno napeto.