Islandska vlada razmišlja o tožbi, s katero bi omogočila tudi islandskim podjetje, da po Evropi uporabljajo ime Islandija. Foto: EPA
Islandska vlada razmišlja o tožbi, s katero bi omogočila tudi islandskim podjetje, da po Evropi uporabljajo ime Islandija. Foto: EPA

Islandsko zunanje ministrstvo je po poročanju britanskega Guardiana potrdilo, da razmišljajo o tožbi zoper britansko podjetje, ki prodaja zmrznjeno hrano, 46 let po njegovi ustanovitvi, in sicer zaradi uporabe besede Iceland. Predstavnik ministrstva je dejal, da odločitve še niso sprejeli.

Vlada bi bila le ena od tožnikov, s tožbo pa bi želeli doseči preklic registracije imena Iceland, ki jo je podjetje uveljavilo po vsej Evropi. Agencija Promoviraj Islandijo (Promote Iceland), povezana z zunanjim ministrstvom, je sporočila, da sicer nima namena prisiliti Iceland Foods, da opusti svoje ime, želi pa zagotoviti, da veriga ne bo preprečila islandskim podjetjem, da tudi sama registrirajo ime Iceland v Veliki Britaniji ali v EU-ju.

"Živi in pusti živeti"
Vlada je sporočila, da je namreč britanska trgovska veriga vložila več tožb in v njih tudi zmagala, zoper islandska podjetja, ki so uporabljala besedo Iceland, "celo v primerih, ko proizvodi in storitve niso bili konkurenčne". "Želimo doseči rezultat 'živi in pusti živeti'," je dejal Jon Asbergsson, direktor islandske agencija Promoviraj Islandijo.

Predstavnik podjetja Iceland Foods je poudaril, da podjetje pod imenom Iceland deluje v Veliki Britaniji od leta 1970 in da je danes ena izmed najprepoznavnejših trgovskih znamk.

"Poslovali smo kot Iceland več let tudi v drugih državah EU-ja in državah zunaj EU-ja, vključno s samo Islandijo. Nismo seznanjeni s tem, da bi naša uporaba imena Iceland kadar koli povzročila kakšno zamenjavo z državo Islandijo," je dejal predstavnik podjetja.

Do leta 2009 je imel nadzorni delež v podjetju Iceland Foods islandski trgovec Baugur, ki je propadel. Njegov delež je šel nato v roke islandskih bank Landsbanki in Glitnir, pozneje pa ga je z menedžerskim prevzemom prevzel ustanovitelj in izvršni direktor Iceland Foodsa Malcolm Walker. Iceland Foods ima sedež v Deesidu v Veliki Britaniji. Ima več kot 800 trgovin po vsej državi, zaposluje pa več kot 23.000 ljudi, še piše Guardian.