Islandija  ima eno najnižjih stopenj kriminala na svetu. Foto: EPA
Islandija ima eno najnižjih stopenj kriminala na svetu. Foto: EPA

Islandska policija je v nedeljo sporočila, da primer obravnava kot umor, četudi za zdaj še niso potrdili, kaj je vzrok smrti 20-letnice. V povezavi z njenim izginotjem so pridržali dva grenlandska mornarja, stara med 25 in 30 let, poroča Guardian.

Islandija ima sicer eno najnižjih stopenj kriminala na svetu, umori so izjemno redki, zgovoren podatek pa je tudi, da policisti po ulicah patruljirajo neoboroženi. Zato je razumljivo, da izginotje 20-letne Birne Brjansdottir in potem najdba njenega trupla še toliko bolj vznemirja prebivalce tega severnega otoka.

Nadzorne kamere so razkrile, da je v noči, ko je izginila, okoli 5. ure zjutraj sama hodila po megleni in snega polni ulici. Njene čevlje so potem našli v pristanišču Hafnarfjordur južno od Reykjavika, nedaleč od doka, kjer je bila privezana grenlandska ribiška ladja Polar Nanoq. Ta je le nekaj ur, preden je bila mlada Islandka razglašena za pogrešano, izplula. Člani posebne enote islandske policije so pozneje s helikopterjem odleteli na ladjo in zaslišali posadko, ladja se je pozneje vrnila v Reykjavik, policija pa je pridržala dva mornarja. Kot so sporočile islandske oblasti, so v avtomobilu, ki sta ga najela omenjena mornarja, našli krvne sledi mrtve Islandke.

Statistični podatki kažejo, da država s 330.000 prebivalci od leta 2001 dalje letno zabeleži 1,8 umora. Večina morilcev kaznivo dejanje izvede pod vplivom alkohola, pogoste pa so tudi duševne težave.