Najhuje je v Rimu, kjer je še danes zaprta ena postaja podzemne železnice. Foto: EPA
Najhuje je v Rimu, kjer je še danes zaprta ena postaja podzemne železnice. Foto: EPA
V "večnem" mestu so poplavljenje številne ulice. Foto: EPA

V Rimu je več močnih neurij povsem ohromilo promet, narasle vode so poplavile ceste, ulice in tudi več postaj podzemne železnice.

Kot poroča RTV-jeva dopisnica Mojca Širok, v Rimu že dva dni močno dežuje, nad mestom sta se razbesneli tudi dve siloviti neurji. Zaprte so bile šole, za javnost tudi kulturnozgodovinski spomeniki.

Poplavljene so ceste in podzemna železnica, celo letališke steze na glavnem rimskem letališču Fiumicino, dež je pronical skozi streho veličastne občinske dvorane Julij Cezar na rimskem Kapitolu, pod vodo so bile ulice okrog antičnega Koloseja v samem središču mesta.

V zahodnem mestnem predelu Appia je reka Tibera prestopila bregove in poplavila številna stanovanja in poslovne prostore. Zaradi poplav so morali v četrtek začasno zapreti štiri postaje podzemne železnice. Neka ženska je bila poškodovana, ko se je nanjo porušilo drevo. V mestu je močno zgoščen promet, čeprav se najhujše napovedi niso uresničile. Odločitev oblasti, da zapre šole in dostop do spomenikov v Rimu, je bila tudi zato za nekatere pretirana.

V velikem delu Italije velja najvišji alarm, saj se val neurij in obilnih padavin nadaljuje.

Problemi na jugu države
Na območju mesta Carrara v Toskani, kjer se je narasla reka Carrione razlila čez bregove in zalila več sto hiš in gospodarskih poslopij, je na zatožni klopi občinska uprava.

Dež je neusmiljeno združil Italijo od severa do juga: na kolena je spravil Lombardijo in Furlanijo, pravi orkan pa je zajel tudi sicilijansko mesto Catania. V številnih sicilijanskih mestih so šole ostale zaprte, silovit veter pa je povzročil gmotno škodo. Trajektni promet med Neapljem ter otokoma Capri in Ischia je zaradi vremena ustavljen.