Maglio pravi, da se je na Couchsurfing prijavil, da bi
Maglio pravi, da se je na Couchsurfing prijavil, da bi "izboljšal svojo angleščino". Foto: Couchsurfing
Maglio na sojenje čaka v vojaškem zaporu. Foto: Couchsurfing

Proti 35-letnemu Dinu Magliu iz Padove, ki je bil na profilu na Couchsurfingu prijavljen pod imenom Leonardo, se bo marca začelo sojenje zaradi lanskega posilstva 16-letne Avstralke, ki je po Italiji potovala z mamo in sestro.

Maglio je priznal, da je dekle omamil s pomirjevali, nato pa jo posilil, čeprav je vedel, da je mladoletna. Na vprašanje, zakaj, pa je preiskovalcem odvrnil, da je "nespameten" in da "ni bilo nobenega posebnega razloga", seks pa označil za prostovoljen, ker dekle "nikdar ni reklo ne".

"Zdel se je zabaven"
Primer je dva raziskovalna novinarja IRPI-ja (Investigative Reporting Project Italy) pripeljal do 16 drugih žensk, ki trdijo, da je Maglio zlorabil tudi njih. Izpovedi vseh so si na las podobne: Maglio je z dekleti, ki so potovale po Italiji, stopil v stik prek Couchsurfinga in jim ponudil prenočišče. Po dnevu ali dveh ogledovanja Padove je Maglio, ki se je sprva zdel kot zabaven gostitelj, čeprav naj bi malce pretiraval s komplimenti, svojim žrtvam ponudil pijačo, v katero je domnevno vsul uspavala, nato pa jih omamljene spolno napadel.

Napadi so se začeli leta 2013, žrtve, ki se megleno spominjajo stanja omamljenosti in Magliovega otipavanja, pa so se opogumile šele po tem, ko je bil Maglio obtožen posilstva Avstralke. Osumljenec je namreč zagrozil, da bo uporabil svoj vpliv kot policist in "povzročil težave" tistim, ki bi mu na Couchsurfingu spisali slabe ocene. Neki Hongkonžanki, ki je z njim stopila v stik prek Facebooka, je denimo dejal, da lahko v primeru slabe ocene njeno ime uvrsti na seznam tistih, ki imajo prepoved potovanja.

Kako varen je Couchsurfing?
Tožilstvo primere že preiskuje, je pa celotna zadeva znova sprožila resna vprašanja o varnosti Couchsurfinga, spletne strani, ki trdi, da skuša gojiti "svet, ki ga potovanja bogatijo, in potovanja, bogatejša s stiki". Čeprav gre za zelo priljubljeno stran med popotniki, ki iščejo brezplačno posteljo, topel obrok in nova poznanstva, pa se je Couchsurfing v zadnjih letih že znašel na udaru kritik, povezanih z domnevnimi spolnimi napadi.

Izvršna direktorica strani, Jennifer Billock, sicer pravi, da je varnost uporabnikov na prvem mestu in da nenehno razvijajo orodja in postopke za prepoznavanje in izločanje tistih, ki sistem zlorabljajo. Uporabnike zato spodbujajo, da iščejo preverjene profile s čim več pozitivnimi referencami, da imajo vedno še rezervni načrt, kje prespati, in da zaupajo svoji intuiciji, če se znajdejo v nelagodni situaciji.

V primeru Maglia ena izmed žrtev trdi, da ji je osumljenec dejal, da mu je Couchsurfing zaprl profil zaradi obilice pozitivnih ocen, zato si je odprl novega, medtem ko L'Espresso poroča, da si je Maglio odprl nov profil, potem ko so mu starega zaprli po prvih obtožbah.
Maglia so na policiji suspendirali in trenutno v vojaškem zaporu čaka na začetek sojenja, napovedanega za 17. marec.