Iz Daraje, ki je pod nadzorom sirske vojske, bo odšlo tudi okoli 700 borcev upornikov in džihadistov. Foto: Reuters
Iz Daraje, ki je pod nadzorom sirske vojske, bo odšlo tudi okoli 700 borcev upornikov in džihadistov. Foto: Reuters
Recep Tayyip Erdogan, Vladimir Putin
Turški in ruski predsednik Erdogan in Putin sta se pogovarjala po telefonu in se dogovorila za krepitev prizadevanj za zagotovitev humanitarne pomoči prebivalcem sirske pokrajine Alep. Foto: Reuters
Turška vojska ostaja v Siriji

Prebivalstvo oblegane Daraje, ki mu je primanjkovalo hrane, vode in električne energije, je prejelo prvo pomoč od leta 2012, ko je mesto zavzela državna vojska, šele junija letos. Letos so bile razmere v Daraji tako slabe, da so bili ljudje prisiljeni jesti travo, otroke pa so pošiljali prosjačit, so dejali v Svetovnem programu za hrano ZN-a.

Z izvajanjem v četrtek sklenjenega dogovora pa so danes v mesto vstopila prva reševalna vozila in vozila Rdečega polmeseca, prav tako jim je bil omogočen izhod iz mesta. Evakuacija bi lahko trajala štiri dni.

Civiliste bodo nastanili v sprejemne centre
Okoli 4.000 civilistov bodo nastanili v sprejemne centre na območju, ki je pod nadzorom sirske vojske v okolici Damaska, poroča britanski BBC. Daraja, ki je od središča Damaska oddaljena le sedem kilometrov, je bila med prvimi kraji v Siriji, kjer so leta 2011 izbruhnili protivladni protesti.

Hkrati bo iz Daraje v Idlib, ki je v rokah upornikov in džihadistov, odšlo 700 borcev iz dveh uporniških skupin v okviru Svobodne sirske vojske, in sicer Šuhade al Islam in Adžnad al Šam. Uporniki bodo lahko obdržali osebno orožje, preostalo orožje pa bodo morali izročiti sirski vojski, ki bo nato znova vstopila v mesto. Šele ko bo infrastruktura na tem območju obnovljena, se bodo civilisti lahko vrnili, je za Reuters dejal vir v sirski vojski.

Tegobe civilistov v Daraji in na drugih obleganih območjih že dolgo skrbijo Združene narode, ki so obsodili stradanje kot način bojevanja. A glede načrtov za evakuacijo iz Daraje se z ZN-om ni posvetovalo, zaradi česar sta zaskrbljenost izrazila posebni odposlanec ZN-a za Sirijo Staffan de Mistura in ZN-ov humanitarni koordinator Stephen O'Brien. Kot sta dejala, bi morali biti civilisti evakuirani le pod pogojem, da se lahko zagotovi njihova varnost in da gre za prostovoljno evakuacijo.

Kerry in Lavrov v Ženevi
Danes se bosta v Ženevi na pogovorih sešla ameriški državni sekretar John Kerry in njegov ruski kolega Sergej Lavrov, ki bosta skušala doseči dogovor glede od vojne razdejane Sirije. Pričakovanja pred srečanjem sicer niso bila prevelika, pozitivno naj bi bilo že to, da se ministra sestajata.

Erdogan in Putin po telefonu o Alepu
Medtem sta turški in ruski predsednik Recep Tayyip Erdogan in Vladimir Putin govorila po telefonu in se dogovorila o krepitvi prizadevanj za zagotovitev humanitarne pomoči prebivalcem sirske pokrajine Alep. Erdogan je tudi obvestil Putina o vojaški operaciji, ki jo Turčija vodi na sirskih tleh. Predsednika sta se strinjala, da je potreben boj proti "vsem terorističnim skupinam" v Siriji, vključno z džihadisti Islamske države.

Pogovor je še eden v vrsti znakov izboljševanja odnosov med državama po junijskem dogovoru, ki je normaliziral odnose po krizi, ki jo je sprožila lanska turška sestrelitev ruskega vojaškega letala.

Turška vojska ostaja v Siriji