Izbor Svet
Veliko žensk ubijejo po poroki, ker na poročno noč "ni krvavela". Medicinsko dokazano pa je, da se nekatere ženske rodijo brez deviške kožice ali pa se ta poškoduje pri vsakodnevnih opravilih, ki niso povezana s spolnostjo. Foto: Reuters
Policija v Afganistanu lahko dekle ali žensko pridrži na podlagi suma in jo odpelje na kliniko, kjer preverijo, ali je še vedno devica. Foto: Reuters
Novo uredbo bodo izvajali v vseh javnozdravstvenih institucijah v državi. Foto: Reuters

Dodaj v

Ugotavljanju deviškosti v Afganistanu bo morda le odbila zadnja ura

Veliko žensk po poroki zaradi njihove sporne (ne)nedolžnosti ubijejo možje ali njihove družine
18. julij 2018 ob 06:59
Kabul - MMC RTV SLO

Leta 2018 je v afganistanskih zaporih več sto žensk, saj v državi še vedno opravljajo t. i. teste deviškosti, s katerimi preverjajo, ali so imele spolne odnose pred poroko. Kot kaže, pa se bo sporna praksa le končala.

V umazanih in prenatrpanih zaporniških celicah v afganistanski pokrajini Balh se gnete več kot 200 deklet, ki čakajo na milostno izpustitev. Najmlajše so stare 13 let, najstarejše 21. Poleg celice si delijo isti zločin: 'padle' so pri preverjanju deviškosti.

Pri spornem testu jih v klinikah zdravniško pregledajo in preverijo, ali je pred poroko njihova deviška kožica nedotaknjena, da lahko ženska 'čista' vstopi v zakonski stan, to pa seveda ne velja za moške. Čeprav se bodo za svoje 'grešno' dejanje spokorile z odvzemom svobode, nekatere so zaprte tudi leto in pol, njihov moralni zločin ostaja – za vedno bodo šikanirane, osramočene in odrinjene na rob družbe.

"Kar sem videla v zaporu, je grozno, bivalne razmere so slabe, v majhni celici je več kot 12 deklet. In čeprav bi morale biti zaprte tri mesece, so nekatere že leto in pol. Ko pridejo ven, se jim družine odpovedo, znajdejo se v zelo nezavidljivem položaju," je dejal direktor afganistanske izpostave nepridobitne nevladne organizacije Marie Stopes International Farhad Džavid, ki ženskam zagotavlja kontracepcijo in varno izvedbo splavov.

Zakon sprejet 2016, a se ne izvaja
Lani so organizacije za varstvo človekovih pravic pritisnile na afganistanskega predsednika Ašrafa Ganija, naj sporni praksi vendarle naredi konec – čeprav so v državi leta 2016 sprejeli celo zakon, ki prepoveduje preverjanje deviškosti, se ga dejansko nihče ne drži.

Pregledi deviškosti nimajo znanstvene osnove
"Trenutno so ženske in dekleta, ki so obtožene 'moralnih zločinov', podvržene rutinskim invazivnim vaginalnim in analnim pregledom državnih zdravnikov. Tovrstni pregledi so namenjeni pridobitvi informacij, ali je ženska oziroma dekle še vedno devica in ali je imela nedavno spolne odnose," poroča Human Rights Watch.

Človekoljubna organizacija nadalje opozarja, da so tovrstni pregledi sporni tudi zato, ker se nekatere ženske rodijo brez deviške kožice oziroma himna, ki je v večini primerov predrta s prvim spolnim odnosom. "Njihovo stališče napačno izhaja iz stališča, da je himen predrt pri spolnem odnosu. Dejstvo je, da se nekatera dekleta rodijo brez himna, himen pogosto poči pri vsakodnevnih dejavnostih, ki ne zadevajo spolnosti, zgodi pa se lahko tudi to, da po spolnem odnosu ostane nedotaknjen. Zaradi teh dejstev so 'pregledi deviškosti' popolnoma nezanesljivi, kar je tudi razlog, da je Svetovna zdravstvena organizacija presodila, da nima nikakršne znanstvene vrednosti, zdravstveni delavci pa jih sploh ne bi smeli izvajati."

Nova uredba v javne ustanove
Kot poroča britanski Guardian, je zdaj organizaciji Marie Stopes International s pomočjo civilne družbe in nekaterih verskih voditeljev uspelo storiti velik preboj. Sprejeta je bila uradna javnozdravstvena politika, ki bo vsem klinikam in bolnišnicam v državi preprečila izvajanje spornega ravnanja. Z denarjem, ki ga je podarila švedska vlada, bo organizacija sodelovala z zdravniki, medicinskimi sestrami in drugim bolnišničnim osebjem v vsaki afganistanski pokrajini, da jim bo razložila vsebino nove odredbo.

"To je bil dolg boj in velik preboj, saj je institucija javnega zdravstva v Afganistanu zelo spoštovana, tako pri vladi kot na območjih, ki jih nadzorujejo talibani, je celo nad šeriatskimi zakoni, zato so naša pričakovanja, da se bo nova zakonodaja spoštovala v vseh pokrajinah, zelo visoka," razmišlja Farhad Džavid.

Končanje sporne prakse, izpustitev iz zapora
Džavid upa, da bo policija nehala aretirati dekleta, za katere sumijo, da so imele spolne odnose pred poroko, in jih voziti v bolnišnice in na klinike na prisilno ugotavljanje deviškosti, še poroča Guardian. Drugi korak bo prizadevanje, da bodo iz zaporov izpustili vsa dekleta in ženske, ki so zaprte iz istega razloga. Po podatkih Human Rights Watch je skoraj polovici vseh zaprtih žensk v Afganistanu in 95 odstotkov priprtih deklet odvzeta svoboda zaradi moralnih kaznivih dejanj, kot sta pobeg od doma ali spolni odnosi pred poroko. "Podatka o tem, koliko deklet je zaradi tega zaprtih, nimamo. Prav tako nimamo števila žrtev, ki jih ubije soprog ali njegova družina po poroki, če se pač odločijo, da dekle ni bilo devica. Če pa bomo teste deviškosti prepovedali v javnih institucijah, je to zelo pomemben začetni korak," je še povedal.

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
Quinlan
# 18.07.2018 ob 07:31
Za vse dobre strani Islama, so slabe strani preprosto prehude. Srednjeveška miselnost ne paše v moderni svet.
luckylucke
# 18.07.2018 ob 07:08
Večina od teh grešnic je bilo seveda posiljenih ob izgubi deviškosti! Kakšna država...
Hijena
# 18.07.2018 ob 08:02
"Veliko žensk ubijejo po poroki, ker na poročno noč "ni krvavela"."

Kakšni nazadnjaki in mladi moški iz takšnih držav množično prestopajo naše meje.
Če ženska na poročno noč ne krvavi je najbrž kriv moški s premajhnim orodjem, ampak to bi bilo preveč sramotno
WalterBronx
# 18.07.2018 ob 07:58
Afganistan je bil čisto normalna država dokler se ni zgodil islam. Islam, ali kako se vrniti v srednji vek?
gospod iskreni
# 18.07.2018 ob 07:51
Noro, najbrž spet zahod kriv
Morgenstern
# 18.07.2018 ob 08:49
Ne boste mi verjel, ampak je živa resnica. Poznam dekle, ki je makedonska romkinja (muslimanka) in na poročno noč, pred tremi leti!!! je morala svojemu tastu in tašči prinest rjuho. Ampak dobesedno poročna noč. Gostje so čakali spodaj, mlada sta zgoraj opravila, pred vrati sta stala tast in tašča in punca novopečeni mož je prinesel v dokaz krvavo rjuho!
In še to. Ta fant s katerim se je poročila je rojen v Avstriji! Rojen! Oba njegova starša že od malega v Avstriji!!! Po punco so seveda šli v tisto znano makedonsko vasico, ki je v celoti romska in tam napravili svatbo, ki je trajala tri dni in eden od dogodkov je tudi ta z rjuho.
Pogovarjal sem se s to mlado punco, ker v naši kliniki čisti in pravi, da če rjuha ne bi bila krvava bi bila to taka sramota, da bi se verjetno takoj sama ubila.
Da ne govorim, da so se za poroko domenili starši, da je bila stara sedemnajst let, v Avstriji sta se potem poročila ko je dopolnila osemnajst.
In še to. Niti enega razreda osnovne šole nima. Punca pri 21 letih ne zna ne pisat, ne brat. Žalostno.
In da je vse skupaj do konca bizarno - on pa FAKULTETNO izobražen ekonomske smeri!
Ja... Srečaš jih tudi v Avstriji :(
ZRC
# 18.07.2018 ob 07:50
Naj podajo še podatek koliko teh žensk je bilo ob izgubi devištva prisiljenih v to dejanje.
Binder Dandet
# 18.07.2018 ob 07:39
Svašta res, žensko lahko policaj na ulici zagrabi in odpelje na pregled. Čudno, da nima dovoljenja kar na licu mesta opraviti pregleda.
PONOS
# 18.07.2018 ob 07:31
Neznanje in zabitost je vir nepravičnosti, zločinov,predsodkov.
Skippy
# 18.07.2018 ob 07:16
Trenutno so ženske in dekleta, ki so obtožene 'moralnih zločinov', podvržene rutinskim invazivnim vaginalnim in analnim pregledom od državnih zdravnikov.

Analni pregled sicer nima nobene veze, ampak če že gledajo ...
TOZD
# 18.07.2018 ob 08:31
Včeraj sem po dolgem času gledal Dnevnik in Odmeve. Med drugim prispevek o burkinijih v slovenskih termah v Dnevniku in (neizvan in mimo teme) odziv profesorja s Filozofske fakultete v Odmevih. Pod kritiko. Zagovarjanje barbarskega zatiranja žensk na javni radioteleviziji v državi, ki se ima za dedinjo humanizma in razsvetljenstva.
Benji
# 18.07.2018 ob 07:11
Sprejeta je bila uradna javnozdravstvena politika
Ko pridejo talibani nazaj na oblast bo spet vse po starem. To se bo zgodilo kaj kmalu, saj so prisotni že na 70% ozemlja.
realist65
# 18.07.2018 ob 08:30
Kot, da bi imeli celo leto "fašenk". Ženske so si res uboge v tej veri.
josh k.
# 18.07.2018 ob 08:41
"podvržene rutinskim invazivnim vaginalnim in analnim pregledom državnih zdravnikov"

Če imajo doktorat iz medicine jih je lahko sram, da kaj takega sploh počnejo.
Tile "zdravniki" so navadni pohotneži, ki se izživljajo nad nemočnimi dekleti.
Billi
# 18.07.2018 ob 08:30
Hmm.. sem mislil da je rasistično in islamofobno omenjat takšne stvari...
Leta 2015 je ziher bilo. vsaj nekaj gre na boljše...
Afnogunc-de lux
# 18.07.2018 ob 08:10
Križarji so šli v Jeruzalem, da bi zaščitili kristjane, ki so jih skušali iztrebiti. Po tej plati so bili neprimerno bolj modri in tolerantni do muslimanov, ki jim mi hočemo zapovedovati, kako naj se obnašajo. Zlaganost "naprednih sil" pri nas in drugje na zahodu je neskončna. Po eni strani se obsoja Afganistance zaradi njihovih navad, po drugi pa se jim na stežaj odpira vrata v naš svet.
exwannabe
# 18.07.2018 ob 07:58
Slika 3 - ali pa če bi tam na tla par blazin pokrili z rjuhami... saj ne veš, ko to gledaš ali smo v srednjem veku ali 21. st.
ap72
# 18.07.2018 ob 08:53
... in potem ti moški bežijo iz tega obupnega stanja na zahod

zdravi, mladi moški pridejo na vrata evrope jokat

lepo jih pošljemo nazaj in naj se borijo, da bojo njihove sestre imele vsaj en procent pravic, kot jih imajo sami.
Morgenstern
# 18.07.2018 ob 08:50
Sem malo nerodno napisal. Mož je moral prinest rjuho njeno, ne ona. Ona je morala biti v sobi.
Morgenstern
# 18.07.2018 ob 11:55
To kar trenutno dela zahodni svet ni pomoč, ampak je nekako tako, kot če bi zlomljen in zdrobljen gleženj zdravil z lekadolom.
Če so ljudje tam ogroženi, potem je prav da se jim ponudi pomoč. Ampak ta pomoč ne more biti v tej meri, da se jim gostoljubno odpre vrata in reče - ja nadaljujte s svojo tradicijo. Ne. Oni so zaradi te pravice prišli sem. Torej zaradi zatiranja, pretepanja, poniževanja. Ne bomo ja mi tolerirali, da mož ženo udari, potem se bodo pa oglasile ne vem kakšne istitucije in rekle, pravzaprav je to njihova tradicija in jo moramo spoštovat ker smo odprta družba. Ne, absolutno ne! Ampak imam pa tudi jaz občutek, da bo tale Evropa res kaj takega sproducirala.
Pa ne mislit, v bolnišnicah imamo že težave! Se je že začelo, da zjutraj pacientka ne želi, da ji stopi v bolniško sobo zdravnik. In se kliče zdravnico! Ne želi da ji negovalec popravi kateter, ji mora negovalka in potem se kličejo gor in dol, kje so punce in kje fantje.
Te stvari bo treba ljudi naučit, da če so se odločili za naš svet, morajo po našem sistemu živet, ne da se mi prilagajamo njihovi kulturi, ker smo videli kam jih je pripeljala! Žal!
MZ
# 18.07.2018 ob 08:25
Veliko žensk po poroki zaradi njihove sporne (ne)nedolžnosti ubijejo možje ali njihove družine

Torej...kaj pomagajo neke odredbe, če bodo pa ljudje zadeve še vedno reševali "po svoje", v skladu s tradicijo?
SD-pijavka
# 18.07.2018 ob 11:05
In feministke po svetu, ki se borijo za pravice žensk podpirajo v burke in nikabe in zagovarjajo tak način življenja.
sandi79
# 18.07.2018 ob 09:40
Zgrožena sem, da kaj takega še obstaja.
anny22
# 18.07.2018 ob 23:06
Afganistan je obstajal brez burk in s kratkimi krili samo v mestih. Slike in posnetki iz 70. let, ki jih vidite, so iz urbanih okolij. Podeželje je ostalo enako konzervativno, zaostalo in prepredeno z religijo kot prej. Modernizacija se je pri njih začela z Amanullahom Khanom, podobno kot pri Turkih z Kemalom Ataturkom. Proti reformam, katerih cilj je bil vzpostaviti centralno, sekularno vlado po zahodnem zgledu, je takoj izbruhnila državljanska vojna. Njegovi nasledniki so reforme v veliki meri izničili. Torej še zdaleč niso samo Američani in Sovjeti krivi za sedanjo situacijo.
Kar je zaskrbljujoče, je, da povsem enako zaporedje dogodkov desetih korakov ritensko spremljamo v Turčiji. Če se bo nadaljevalo v istem tempu...bo v bosporski ožini potreben nov zid.
Morgenstern
# 18.07.2018 ob 10:55
Nečesa ne morem razumet, mogoče zato ker sam delam v teh vodah.
Kako lahko nekdo doštudira medicino, kako lahko nekdo deluje v zdravstvu, če pa smo vsi zavezani, da ljudem pomagamo in smo tam za ljudi in smo se s tem namenom šolali, torej kako lahko nekdo takih ljudi dela v ustanovi in pregleduje mlade ženske in jih ovaja?! Pa saj ja vsak zdravnik in vsak medicinec tam verjetno ve, kaj potem ta ženska doživi in doživlja v nadaljevanju, če jo obtožijo da ni več nedolžna oz. da nima himna. Pa saj je ja zdravnik toliko podkovan da ve kako se da tudi izgubit himen. Ne samo s spolnimi odnosi! In da ne more v tisti papir napisa - ja nedolžna je... Nimam besed in sram me je za te ljudi.
Capitalism
# 18.07.2018 ob 11:32
Ob tem clanku se poraja vprasanje zakaj ne vzamemo v EU se pol miljona zatiranih afganistank? Odgovor je seveda - zato, ker nam to afganistanci ne bi nikoli dovolili.

Ta clanek je pravzaprav dobra priloznost za vprasanja levosucnim novinarjem (prakticno vsi na MMC):

Zakaj zatiranim afganistankam ni dovoljeno iti v Evropo?

Osramocene, uboge, sikanirane.... zakaj jih kljub temu zadrzujejo doma?

Kaksen je efekt tradicije kjer ima 1 moski lahko do 4 zene, na druzbo v kateri ni vec lakote ali vecjih konfliktov (hvala ZDA), ki so zmanjsevali populacijo “preseznih” moskih v preteklosti?

Zakaj gredo vecinoma le neporoceni in “prosti” moski (< 4 zene) v Evropo?

Kaj ta situacija (ne samo v Afganistanu) pomeni za svobodne druzbe odprtih meja, ki jih trenutno zastopa predvsem EU? Ne le mesec ali dva, glejte 30, 40 ali 50 let naprej...

Celo najbolj neumni, butasti, do tal zabiti ljudje instinktivno vedo, da se to ne bo dobro koncalo. Clovek ki ga niti instinkt ne odvrne od neumnosti, je nor. Ideologija odprtih meja je cista norost in resno tveganje za vojne v prihodnosti.
Dionezij
# 18.07.2018 ob 09:36
Če se bo to prepovedalo samo v javnih institucijah, potem bodo pač zasebne bogatele, razvil pa se bo tudi črni trg teh pregledov. Prepoved brez vrednostno duhovne preobrazbe družbe ne more imeti učinka, ker ostane mrtve črka na papirju. Sicer pa bi morali biti kaznovani tako izvajalci kot naročniki tovrstnih pregledov.
wax
# 18.07.2018 ob 07:18
Važno da je Bush tam polovil talibane...a ne čaki..kako že?
deželan
# 18.07.2018 ob 11:10
los-t
Kje ste filantropi, nevladniki, pripeljite punce, naj zaživijo svodbodno, brez burk, šikaniranja in mnogoženstva.


Zelo dobro vprašanje, ki postavlja na spolzka tla vse naštete nevladne skupine. Kaj lahko bi pomislili, da so v vrstah teh organizacij prevladujoči ljudje, ki jim je taka " vera" blizu in jo podpirajo.
Ne spomnim se, da bi imeli v Ljubljani protest proti burkam ali proti zapiranju deklet kot jih navaja ta prispevek ali za ukinitev prepovedi dedovanja žensk kot ga imajo v Tunisu pa še kje. Imamo pa kar nekaj protestov v smeri prepovedi izvoza demokracije v islamske države.

Se pridružujem Morgensternu

Nimam besed in sram me je za te ljudi.
oziris.va
# 18.07.2018 ob 11:29
Ko jih bo dovoljšna masa, bodo taisto zahtevali tudi v Evropi.
los-t
# 18.07.2018 ob 10:56
Zakaj njih ne pripeljejo v EU, njih zagotovo vzame vsaka država? Kje ste filantropi, nevladniki, pripeljite punce, naj zaživijo svodbodno, brez burk, šikaniranja in mnogoženstva. Če pa katera tu spet natakne burko, pa kar lepo nazaj domov!
anny22
# 18.07.2018 ob 22:05
Analni pregled sicer nima nobene veze,

Ima, že vedo zakaj. V Afganistanu so priljubljeni bacha bazi dečki, neke vrste mladoletni prostitutki, ki gredo po koncu zabavnega večera z odraslim moškim, ki je plačal največ. Moški ali ženske, ni pomembno kdor je pač pri roki... Analni sex je tudi oblika spolne rekreacije, ki ohranja vaginalno devištvo.

Saj ne morem verjeti, da to pišem.
copcop
# 18.07.2018 ob 09:00
...sestra ne more krstiti otroka, ker z descam nista poročena!

Hvalabogu. Otrok naj odraste in potem odloči ali bo ostal normalen ali bo šel med harekrišna, jehovce, islamiste ali krščanske zmešance.
Afnogunc-de lux
# 18.07.2018 ob 12:26
@Jonson V resnici človekove pravice ne obstajajo. So skupek neke civilizacije, ki izhaja iz različnih načel in praks, ki jih imajo določene skupine. Naj napišejo nekaj o človekovih pravicah pravoverni muslimani in boš videl, da bodo napisali nekaj povsem drugega. Univerzalnih pravil ni, je pa vzvišenost, ki jo mi prepoznavamo kot edino resnico na svetu. Mar ni to kolionalno gledanje na nekaj, kar je nam nedoumljivo. Kritiziramo osvajalce ki so pokristjanjevali po Amerikah, pa ne vidimo da sami sedaj počnemo isto. Osvajalci so bili prepričani, da prinašajo razsvetljenje med "divjake". Če to obsojamo, dajmo tudi to kar počnemo sedaj. Ampak ne mi počnemo prav nasprotno. Uvažamo prav te, ki se požvižgajo na "človekove pravice" in najbolj zagnani(e) hočejo, da obdržijo svoje navade, pa čeprav so povsem neskladne z našimi. Prilagajamo se zavračanju "nečistega" mesa, ki ni bil pripravljen na njihov verski način. Določena podjetja to na veliko oglašujejo, da bi jim prishnuhlili. Mladeničem z "kopalkami do kolen ne dovolimo na kopališča, ker so nehigienične, do vratu zadelanim muslimankam pa je to dovoljeno. Kje smo?
deželan
# 18.07.2018 ob 09:11
Vsak poizkus prekinitve takih in podobni " običajev" v te države, se poimenuje neprimeren IZVOZ DEMOKRACIJE.
Ko se sprejema begunce, bi morali nujno opraviti izobraževanje - seznanjanje običajev, ki veljajo pri nas ter se zavezati, da bodo spoštovali naše običaje ter, da bodo njihove opustili.
Nedavno je bila oddaja iz Danske, kjer v muslimanskih verskih središčih poučujejo, da mora žena sprejeti odločitev moža, da ima te la več žena, da ima pravico jo pretepati ...

Pogoji nevredni človeštva se morajo preganjati, vse ki tako preganjanje poimenujejo neprimeren izvoz demokracije pa obsoditi za sodelovanje s terorizmom.
anny22
# 18.07.2018 ob 22:01
Kaj berem, saj ne morem verjeti, da se to še dogaja na tem svetu!
#MeToo pa kar tiho?
Hardworker
# 18.07.2018 ob 13:04

Kuli
Ne gre za državo, gre za družbo. Takšna družba ne rabi, v bistvu ne sme imeti demokracije, pač pa surovo avtokratsko sekularnih diktaturo Stalinovega tipa. Drugega zdravila za tole ne vidim.


Afganistan je nekaj časa bil pod komunistično SZ in je bil vsak poizkus radikalizacije islama v krvi zatrt. Ženske v mestih so normalno hodile v šolo, opravljale tudi moške poklice, imele volilno pravico, imele zdravstveno tajnost oziroma zaebnost, k zdravnikom so hodile lahko same brez spremstva moških, itd. Problem so bile samo vasi s Talibani, ki so delovali prikrito in sodelovali z ZDA, ki so afganistanski radikalni islam koristila za svoje politične in geostrateške namene v boju proti ZS. Tam je bilo življenje zaradi družinskih tabujev še na srednjeveški ravni in ga tudi socializirana Sovjetska Zveza ni mogla uspešno posodobiti.
deželan
# 18.07.2018 ob 09:48
generacija56
No, pa si malo poglejte, ali je ta zahodna civilizacija KOMPETENTNA, da sodi o navadah v muslimanskem svetu.
Ko so sedaj zahodni vojaki okupirali te teritorije, kaj počnejo tam?
Posiljujejo.


Zaradi degenerirancev nikakor ne moreš zahtevati tovrstno početje sprejeti kot pravica.
Pravilno se je boriti proti posiljevalcem, ki jih navajaš a tudi proti posiljevanju v imenu vere, ki nam ga predstavlja prispevek.

Zaradi pomanjkanja empatije in verske opredelitve nasilje ne more biti sprejemljivo.
Bonsaj
# 18.07.2018 ob 09:01
Še v Srednjem veku so bili naprednejši: takrat "omadeževana" ženska vsaj ni šla v zapor.
Sicer pa bi morali ZN v takšnih primerih odločno ukrepati, ne pa, da se cele dneve poigravajo samo z izraelci in palestinci. Ampak kjer ni dobička, tam se nihče ne bo vmnešaval, žal ...
generacija56
# 18.07.2018 ob 11:40
Capitalism

Dober point!
Če bi tile "modreci" jemali resno, kar govorijo in pišejo, bi nemudoma odobrili azil tem dekletom!
Saj so diskriminirana in izpolnjujejo prvi pogoj.
Ampak so jih same lape....
Jonson
# 18.07.2018 ob 11:18
@Afnogunc-de lux
Z vsiljevanjem zahodnih vrednot bomo le še podžgali sovraštvo do nas. Kaj res mislimo, da se mora ves svet pokoravati našim načelom?

Ta komentar sem vzel kot satiro.

Zahodne vrednote ne obstajajo. Obstajajo samo človekove pravice, ki jih je zahod v veliki meri sprejel in jih izvaja. Ostali svet kot ponavadi caplja za zahodom.

Tudi zahod (Evropa in do neke mere tudi ZDA, ker so relativno mlada država) je bil včasih barbarski in imel nazadnjaške vrednote, a so se začele dogajat spremembe in danes imamo veliko bolje, kot je bilo včasih. Zato je napačno človekove pravice in znanost označevati kot zahodne vrednote. Le dolgo časa jih izvajamo in zato so rezultati vidni. Vsi hočejo k nam.
deželan
# 18.07.2018 ob 22:39
JMH
noro, a ravno američani so tisti, ki so odkrito spodbujali islamski radikalizem

Pod tančico nevednosti okriviti političnega nasprotnika je zelo stara metoda.
Naj opomnim, da pobijanje žensk po poroki, ker na poročno noč "ni krvavela" ni norma zahoda temveč je zahteva islamske vere, ki so akterji mnogih zakonov in običlajev, ki jih sodobnio svet ne sprejema.
Zakaj ženskam prepovedujejo vožne avtov, izobraževanje, prepoved dedovanja .... za vse to kriviti zahod... da bi verjeli v kaj takega bo potrebno najti zelo zaostalo pupulacijo, da bo tovrstno razlago kupila.

Srhljivo je iskanje opravičil za mučenje žensk. Srhljivo je kriviti druge za zločine ki jih vsiljuje neka vera. Srhljivo je zahtevati, da bi nesprejemljive običaje sprejemali tudi tu, kjer jih zavračamo.
Hardworker
# 18.07.2018 ob 16:04
HOR

ZDA so namenoma podpirale afganistansko podeželje in tamkajšnje verske ekstremiste, saj so dobro vedele, da je ekstremni islam najbolj uspešno orožje, da iz Afganistana odstranijo Sovjetsko Zvezo.
Zdaj se jim takšna politika kot bumerang odbija v njihovo betico, z še desetkrat hujšim udarcem.
Načina, da afganistansko družbo sekularizirajo in ji vsilijo svojo vazalno oblast, pa nimajo.
Hardworker
# 18.07.2018 ob 12:44
In glede na to, da zahod v zadnjih letih uvaža vse več islamskih verskih fanatikov in da to za našo demokratično družbo ne predstavlja nobenega problema, mi je čisto jasno, zakaj se islamske države pod kontrolo zahoda še bolj versko radikalizirajo.
Hardworker
# 18.07.2018 ob 12:12
Ob takšnem članku se takoj vprašam, kaj tam počnejo ameriške demokratične sile in sile NATO. da je ta država še bolj zahojena in zaostala, kot je bila pred njihovo okupacijo?
Očitno takšno stanje zahodu odgovarja, da lahko opraviči svojo prisotnost in počne zadeve, ki so zahodni javnosti prikrite (nadzor nad pridelavo drog).
A je res tako težko zaščititi civilnio prebivalstvo in njegove najbolj osnovne človekove pravice?
Komunistični Afganistan v Sovjetski Zvezi je bil glede tega veliko bolj napreden kod je današnji demokratizirani ameriški Afganistan.
In to ni edini takšen primer. Libija je recimo na isti poti, da sunitskih držav, ki so zahodne zaveznice sploh ne omenjam. V Saudski Arabiji z ženskami enako počnejo kot v Afganistanu.
Afnogunc-de lux
# 18.07.2018 ob 13:14
@generacija56 Prav takšno mišljenje je preveč enostavno. Mislimo, da lahko stresamo rešitve z rokava, ampak ne gre. Savdska Arabija se kopa v denarju, vozijo se z vsem kar naštevaš, pa ni dosti bolje, če sploh. Res pa je, da se o tem pri nas ne piše, ker so naši "zavezniki" in niso pod "radarjem".
Kuli
# 18.07.2018 ob 12:48
Ne gre za državo, gre za družbo. Takšna družba ne rabi, v bistvu ne sme imeti demokracije, pač pa surovo avtokratsko sekularnih diktaturo Stalinovega tipa. Drugega zdravila za tole ne vidim.
deželan
# 18.07.2018 ob 10:30
generacija56
Degeneriranci, deželan?
So to tudi Zdravniki brez meja, ki so svoje poslanstvo nudili za spolne usluge?
Ali pa Modre čelade, ki so posiljevali?


Seveda so vsi ti so degeneriranci.
Če meniš, da ako grdobije počnejo eni je dovoljeno tudi drugim si na hudo napačni poti. Vse grdobije je potrebno preganjati, grajati jih zatirati ne glede kdo jih počne.
Poskusi se postaviti v kožo teh nesrečnih žensk. Kaj ko bi posiljevali tvojo mati, tvojo hči, sestro. Če ti je tako početje sprejemljivo zaradi verske usmerjenosti, potem je hudo napačna vera.

Seveda se dogaja kriminal tudi pri nas a mi imamo za to zakone s katerimi jih lahko preganjamo. SO pa države, kjer teh zakonov ni , še več imajo zakone po katerih lahko kriminal počno. Meniti, da je graja takih zakonov in teh držav napaka ali nezaželen izvoz demokracije lahko izvira le iz mračnjaštva , nazadnjaštva in nasilju ter izkoriščanju naklonjenih ljudi.
Harmonist
# 18.07.2018 ob 10:07
'Dekleta in ženske' so cinični efvemizem za pogosto tudi predpubertetnice, torej otroke.
Sider pa tam tudi fantki niso varni, guglaj bacha baazi.
Odvratno.
socrates
# 18.07.2018 ob 10:00
Kako je že rekle Jezus, ko so hoteli kamenjati prešuštnico? Kdor je brez greha, naj vrže kamen prvi! To, kar je opisano, brez vsakega dvoma zahteva obsodbo. Ampak kaj ima to veze z levičarji in desničarji? In kaj z veroizpovedjo? Katoliki imajo dogmo "brezmadežnega spočetja device Marije" ob kateri postane pravljica o Sneguljčici in 7 palčkih neverjetna realnost. Do pred 200 leti (oz. do takrat ko so začeli z dogmo "device" Marije, ki je bila pred tem nepomemben lik v katoliški religiji) je imel "pretrgan himen" enak pomen kot ga ima danes v muslimanskem svetu. No, da si bomo na jasnem, tudi pri nas si še vedno moški želijo devic za žene (in kurbe v postelji, ane?). Ob tem je samo eno vprašanje: je naša zahodna hipokrizija primerna, da sodi?
Kazalo