Izbor Svet
Ženske so imele v kalifatu številne vloge, ki so presegle zgolj tiste, ki jih prinaša poroka. Foto: EPA
Britanska najstnica Safaa Boular se je poročila z moškim, ki je novačil borce za IS po spletu, nato pa je s svojo družino načrtovala napade po Londonu, ki jih je policija še pravočasno ustavila. Foto: Reuters
Raziskovalci opozarjajo, da svojevrstno nevarnost predstavljajo tudi otroci, ki so se rodili v kalifatu. Foto: Reuters
Ženske v IS-ju so bile dejavne tudi pri novačenju drugih žensk, širjenju propagande in zbiranju sredstev za financiranje kalifata. Foto: Reuters
Islamska država je 29. junija 2014 območje med Sirijo in Irakom razglasila za nov kalifat, Al Bagdadija pa za kalifa. Foto: MMC RTV SLO
Med bojevniki IS-ja je bilo veliko tujcev, tudi iz Evrope. Foto: Reuters

Dodaj v

Ženske, ki so se vrnile iz Sirije in Iraka, predstavljajo posebno varnostno grožnjo

Imele so dejavno vlogo pri rekrutiranju in tudi izvedbi napadov
26. avgust 2018 ob 15:32
London - MMC RTV SLO

Poročila Mednarodnega centra za študije radikalizacije (ICSR) v Londonu kažejo, da vloga žensk in otrok, povezanih z Islamsko državo, ni zanemarljiva, nasprotno, nekdanje borke IS-ja lahko predstavljajo resno grožnjo za svet.

Kot del svoje samopromocije je samooklicana Islamska država (IS) v javnosti kazala podobe zamaskiranih moških, ki mahajo s črnimi zastavami, bijejo bitke na terenu ali izvajajo brutalne usmrtitve svojih žrtev, vendar pa je bilo vizijo in legitimnost kalifata mogoče uresničiti le s podporo posameznikov, ki so imeli posebna znanja, kot so sodniki, zdravniki in inženirji, ter s prisotnostjo in podporo žensk in mladoletnih oseb, poroča Guardian.

Študija, ki so jo izvedli na londonski univerzi King's College na Mednarodnem centru za študije radikalizacije (ICSR), kaže, da so bile ženske dejavno povezane z napadi te skrajne teroristične skupine tudi zunaj meja Sirije in Iraka, kjer je IS razglasil svojo državo.

Med 41.490 posamezniki, ki so med aprilom 2013 in junijem 2018 stopili v stik z IS-jem v Iraku ali Siriji, je bilo dobrih 13 odstotkov žensk in 12 odstotkov mladoletnikov.

Ne zgolj neveste džihadistov
Ženske so imele v kalifatu številne vloge, ki so presegale zgolj biti nevesta džihadistov.

Dejavno vlogo so imele pri novačenju drugih žensk, širjenju propagande in zbiranju sredstev za financiranje kalifata. Znani so primeri kot npr. v Kanadi, ko je neka ženska, ki je na spletu ponujala ure učenja Korana, rekrutirala najmanj eno žensko in ji tudi organizirala pot v Sirijo. V Ceuti v Španiji sta dve dekleti vodili zaprto skupino, s katero sta rekrutirali druge ženske za IS v Iraku in Siriji, kamor sta odpotovali tudi sami.

V poročilu ICSR-ja je navedeno, da so bile posameznice, ki so se pridružile IS-ju, podvržene t. i. razmeram potisni in povleci (ang. push and pull): IS-ju so se torej pridružile, ker so bile v družbi, v kateri so živele, podvržene diskriminaciji in izključevanju, na drugi strani pa so jih za vstop v IS prepričali s svojo ideologijo in prikazovanjem opolnomočenja muslimanskih žensk.

Muslimansko skupnost v vzhodnem Londonu je leta 2015 šokiral odhod štirih šolark iz Bethnal Greena, ki so se v Siriji poročile z džihadisti. Lani pa je Otočane presenetil poskus terorističnega napada na Britanski muzej v Londonu, ki ga je načrtovala prva izključno žensko vodena celica, ki je delovala po navodilih IS-ja, še navaja Guardian.

Slaba evidenca
Čeprav v kalifatu ženske prvotno niso smele sodelovati v spopadih, se je od leta 2015 njihova vloga spremenila. IS je recimo februarja letos objavil videoposnetek, na katerem je v spopadu z vojaki prikazana tudi oborožena bojevnica.

Po podatkih Europola je bilo leta 2014 zaradi povezav s terorizmom aretiranih 96 žensk, leto pozneje 171, leta 2016 pa že 180.

Raziskovalki ICSR-ja Joana Cook in Gina Vale opozarjata, da je med 850 britanskimi državljani, ki so bili v Iraku in Siriji v stiku z IS-jem, 145 žensk in 50 mladoletnikov. Izmed teh se jih je domov vrnilo 425, oblasti pa so potrdile le prihod dveh žensk in štirih mladoletnikov. "Oblasti britanskih državljanov, ki se vračajo domov, ne popisujejo glede na spol in starost, pa čeprav je bilo med njimi v Siriji in Iraku 23 odstotkov žensk," poudarja Cookova.

Kakšna je njihova nova vloga, je uganka
Po lanskem padcu kalifata pa status žensk v IS-ju ostaja neznan. Na ICSR-ju menijo, da pripadnice IS-ja iz več razlogov predstavljajo določeno stopnjo nevarnosti, predvsem zato, ker lahko napade izvedejo same ali pa svoje znanje prenesejo na druge bojevnice, tudi na svoje potomce.

"Priča smo že bili temu, da so bile v napade IS-ja v Franciji, Maroku, Keniji, Indoneziji in ZDA vpletene ženske, kar nakazuje, da je vloga žensk dejansko pomembna in jih je treba dojemati kot potencialno nevarnost," je po poročanju britanskega medija še dejala Joana Cook.

V kalifatu rojenih 730 otrok
V poročilu ICSR-ja je še navedeno, da je bilo znotraj kalifata staršem z mednarodnim državljanstvom rojenih 730 otrok. "Posebno pozornost bo treba nameniti deradikalizaciji in rehabilitaciji mladostnikov, ki so bili rojeni ali vzgojeni znotraj IS-ja. Brez celostnega pristopa se lahko teh otrok oprime stigma, da so sodelovali z IS-jem, čemur lahko sledi njihova izolacija, odvzem državljanskih pravic in možnost radikalizacije novih generacij IS-ja," pravi raziskovalka Gina Vale.

Med drugim poudarja, da imajo ženske in otroci ključno vlogo pri nadaljevanju ideologije in organizaciji IS-ja po padcu kalifata, "zato je ključnega pomena, da vlade prepoznajo te posameznike kot dve različni skupini, ki potrebujeta različni obravnavi".

K. Št.
Prijavi napako
Komentarji
kapljač
# 26.08.2018 ob 15:36
Takoj izolirat in poskusit prevzgojit . Oziroma ne dovoliti vstopa v Evropo in države , ki niso muslimanske
daminov
# 26.08.2018 ob 15:56
Kako naj vem, da je na zgornji sliki pod rjuho ženska?
kapljač
# 26.08.2018 ob 15:38
Tako fanatična kot ej lahko ženska moški ni sposoben. Gadafi je ravno zato imel telesno gardo predvsem iz ženskega spola. Tudi RAF v Nemčiji je bila v večini izključno iz ženskega spola
grenadir
# 26.08.2018 ob 15:51
Hja... Res je zanimiv tale MMC.... Včeraj sestanek Putin Lavrov, Šojgu vs turški zunanji in obrambni minister ter šef obveščevlne službe, glede Sirije ( predvsem Idliba )... Danes obisk Iranskega obrambnega ministra Hatamija v Damasku, glede osvobajanja Idliba.... Neskončne kolone vojske se vijejo že tri dni v treh smereh proti pokrajini Idlib ( Alepo, Latakija in S. Hama )....Opozorila Rusije, da HTS v Idlibu pripravlja fals flag s kemičnim orožjem... Grožnje USrA koalicije, da bodo bombardirale Sirijo v tem primeru... In nenazadnje, ... Vplutje večjega števila ruskih vojaških ladij v Sredozemlje v smeri Tartusa v Siriji....... In ob vsem tem, dogajanju, ki ga seveda spremljamo in komentiramo, na mnogih drugih portalih, je tole vse, kar je MMC sposobna objavit o teh stvareh....
Kobalt
# 26.08.2018 ob 15:38
Enostavno ne razumem, kako se lahko povratnike iz vojn, ki so obremenjeni z zločini ali pa samo travmatizirani, saj se v potankosti niso zavedali v kaj se spuščajo, tako lahkotno sprejema nazaj. Beguncem pa se omejuje vstop na varno. Resno ne razumem.
jarovit
# 26.08.2018 ob 15:46
Kaj pa ženske in otroci iz Al Kaide, Al Nusre in drugih z njimi povezanih terorističnih skupin? Aja oni so pa samo begunci.
el CARTEL
# 26.08.2018 ob 15:51
vstop v IS prepričali s svojo ideologijo in prikazovanjem opolnomočenja muslimanskih žensk

ja smo videli slike,
ženske povite v borkah, priklenjene ena za drugo, vodene kot govedo.

moraš biti resen ideolog, da greš tja "na boljše"

razumem pa, da se jim je zahodna družba zagnusila toliko da ne želijo živeti več tu.
kot prvo vedno je največ agresije prihajalo iz najbolj zatiranih skupin (zato je nekdo rezal glave plemičem med francosko revolucije, nekateri pa bi oligarhom tudi danes rezali le te).
to, pomešano še z ideologija islama, kjer gledaš kako neverniki (kafir-ji) - ki so tako ali tako nižji ljudje po tej ideologiji - bombardirajo islamske kraje, ti pa gledaš resničnostne showe namesto da bi šel jihad - no, nekateri pa gredo v jihad.

najprej je potrebno prepovedati burke, to je že korak v pravo smer. sprejmi evropske vrednote razsvetljenstva ali pa odidi nazaj v kalifat.
gospod iskreni
# 26.08.2018 ob 15:43
Ne razumem kaj ti mora delat da gres prostovoljno v to
NOPCBS
# 26.08.2018 ob 16:06
recimo, da se v lokalu eden odloci kaditi, zakaj bi morali vsi ostali dihati dim

ce se nekaj placanih humanitarcev odloci, da je treba v drzavo sprejeti ljudi z invazivno totalitarno ideologijo, ki ima jasne cilje svetovne dominacije, zakaj bi morali vsi ostali drzavljani biti izpostavljeni tej nevarnosti

in v obeh primerih je vecina proti, ampak demokracija je mrtva crka na papirju,
odloca denar globalistov
Hardworker
# 26.08.2018 ob 16:27
Zanimivo da tile teroristi IS pobijajo le civiliste na tržnicah in postajah, ne pobijajo pa politikov in korporacijskih šefov, ki so sprožili vojne in jim uničili države. Tudi napadov na Izrael ali Žide ne izvajajo. Izrael jih celo uri, zdravi in podira z orožjem. Vse to daje vedeti, da so teroristi proxy vojska, ki deluje za zahodni kapital in njegove interese. Obenem pa to kaže na degeneriran fašizem zahoda in zblojen imperializem, ki ne izbira sredstev za dosego svojih pohlepnih ciljev.
mali_piscek
# 26.08.2018 ob 16:23
Razlog več za prepoved burk.
fantasycamp
# 26.08.2018 ob 15:55
Te dobijo pot nazaj in nobenega problema, medtem se pa novinarje v zapor meče ker hočejo posneti kaj se dogaja v svoji zemlji...
k500
# 26.08.2018 ob 16:06
Ženske, ki so se vrnile iz Sirije in Iraka, predstavljajo posebno varnostno grožnjo.

saj jih ni potrebno sprejemat v eu, ko se ugotovi identiteta jo pošlješ nazaj v idlib.

za sirijo bi pa naredil medijsko blokado za kakšen mesec, da rusi in sirska vojska spucajo tisti žep okoli idliba.

zakaj medijska blokada, zato, da tukaj ne bi poročali, kako rusi in sirska vojska napadajo »nedožne civiliste« v idlibu.

je pa malo čudno, v idlibu so civilisti in ženske z otroci, tukaj pa postanejo posebno varnostno grožnjo oz. resna grožnja za svet.

pa če so resna grožnja za svet, pustimo sircem in rusom, da eliminirajo to resno grožnjo za svet.
anny22
# 26.08.2018 ob 15:52
Ženske so se tja podale mlade, neizobražene in radikalizirane s strani širše skupine v domačem okolju ali preko interneta. Nekaj let so gledale in poslušale zgolj propagandna sporočila Daesh, pranje možganov s strani svojih moških in verskih voditeljev, da je njihova naloga zgolj kuhati in rojevati otroke za kalifat po tekočem traku. Mislim, če bi bila sama v tem, odrezana od drugih mnenj, 24 urno tuljenje iz radia, TV in interneta, ne vem, če se me ni ne bi direkt zmešalo in ne bi postala skrajnežinja :).... Če ne one, bodo velika grožnja njihovi otroci. Druga in tretja generacija sta odgovorni za terorizem, smo že pozabili? Tu ne pomaga nobena prevzgoja, samo preprečitev vrnitve v matično državo. Pa tudi to ni dolgoročno zagotovilo, dokler meje niso zadihtane.
Rancher
# 26.08.2018 ob 16:46
A zdaj je pa "že" dovoljeno o tem pisat? A ni že skoraj malo prepozno? Ko je pa kdo na tem forumu, pred par meseci, napisal kaj o tem, bil takoj izbrisan....:-).
SF-SN
# 26.08.2018 ob 16:53
Rusi že vedo iz izkušenj, da so ženske vdove islamistiv lahko prekleto nevarne
Homer.
# 26.08.2018 ob 15:54
Rehabilitacija?
Je ta sploh možna?
Morda bi bilo za razmisliti o nekem evropskem Guantanamu in nekajletnem programu "deradikalizacije".........
Binder Dandet
# 26.08.2018 ob 17:17
Presenetljivo natancne cifre. Kot da bi nekdo vse vedel.
Calendula
# 26.08.2018 ob 17:04
Odvzem državljanstva in izgon iz države.
Bivši uporabnik
# 26.08.2018 ob 16:28
Čeprav so jih Rusi zalotili med delom, še vedno načrtujejo lažni napad s kemičnim orožjem. Samo zato, da bi jim zavezniki pomagali uničiti Asada. Toda zavezniki se ne zavedajo, da to kar narediš drugemu, nekoč pride nazaj k tebi. In zdaj to prihaja nazaj k zaveznikom džihada.
krenaiznekje
# 26.08.2018 ob 16:24
Prepovedat vstop v Evropo in bo mir. Pridejo na mejo in izgovorijo "čudežno besedo - azil" in že imajo ugodnosti in "humanitarce", ki jim pomaga
cairns
# 26.08.2018 ob 18:28
Ženske, ki so se vrnile iz Sirije in Iraka, predstavljajo posebno varnostno grožnjo

Če bi to napisal jaz, bi bil moj komentar izbrisan s svetlobno hitrostjo.
m72
# 26.08.2018 ob 17:03
"Ženske, ki so se vrnile iz Sirije in Iraka, predstavljajo posebno varnostno grožnjo"

Vemo. Čudi me pa, da pod to "novico" ni več blejanja o "občutljivi tematiki" in "višjih standardih" pa to. Se je komu končno prižgala luč?
Wasabi
# 26.08.2018 ob 16:55
"Posebno pozornost bo treba nameniti deradikalizaciji in rehabilitaciji mladostnikov, ki so bili rojeni ali vzgojeni znotraj IS-ja.

Ujčkat, ujčakat in še enkrat ujčkat. Če so bili rojeni v IS morajo imeti državljanstvo IS in sploh ne razumem, kaj bi taki počeli v Evropi. Saj so že v raju in naj tam ostanejo.
Elgoog
# 26.08.2018 ob 20:00
Le zakaj ne bežijo v Savdsko Arabijo ?
sik
# 26.08.2018 ob 18:04
Teh ljudi ne bi smeli sprejeti nazaj.
Tisti ki gre zavestno pobijat bi ga morali deportirati nazaj v njihov kalifat pa naj ga tam obdelajo.
Cudim se da obstaja spisek ljudi ki so se vrnili nihce pa ne reagira.
pejtevennazrak
# 26.08.2018 ob 17:20
RTV nas v skladu s trendi skuša izobrazit, da so ženske in otroci kot migranti bolj nevarni od moških.
grenadir
# 26.08.2018 ob 16:38
Izvrstno opažanje Hardworkerja, ki pa na žalost na zahodu in tudi na MMCju težko pade na plodna tla....Mnogo lažje je namreč udrihati vsevprek, kot pa se vsaj malo izobraziti... Danes in kar že nekaj časa je Islamski terorizem zgolj in samo Vahabistični proizvod... In tako, kot so Vahabizem ustanovili in financirali Britanci, v boju proti Osmanskemu imperiju, tako še danes taisti Vahabizem služi svojim gospodarjem....
svatne
# 26.08.2018 ob 18:08
Zakrinkane osebe se v civiliziranih okoljih ne smejo pojavljati v javnosti, če ne poteka prijavljena maškerada.
paver
# 26.08.2018 ob 16:22
Grozljive maske!
fantasycamp
# 26.08.2018 ob 17:26
Če bi dali referendum v Eu in nebi odločale elite bi že zdavnaj končali z prisilnimi migracijami!
lightning.si
# 26.08.2018 ob 17:51
Ženske, ki so se vrnile iz Sirije in Iraka, predstavljajo posebno varnostno grožnjo

vsakemu, ki zna razmišljat, je bilo to jasno že davno...nekaterim wilkomerjem pa to nikoli ne bo jasno
firtoh
# 26.08.2018 ob 16:38
Naj jim plačajo prevzgojo v SA,kjer imajo baje center za prevzgojo radikalcev in ki ga je častno odprl Trump.Ko se pozdravijo,jih lahko obdržijo.
vranek
# 26.08.2018 ob 17:30
SamoRes, resnicna nevarnost so bebci, ne glede na ideologijo. Opranoglavci, s sposobnostjo razumevanja 5 stavkov, ki jih nezenirano, ne glede na temo, ponavljajo. Islam AlKaida,. Pregreti demokrati, opranoglavi levicarji, vsi ti/vi, ki vidite svet v eni barvi in se iz petnih zil trudite to svojo ozkost pogledov, ver, ideologij, vsiliti drugim. Oni majo Alaha, ti Nato, Ameri demokracijo, vsi ste pa cudaki istega spektra, le frekvenca se rahlo razlikuje. Venezuelski Morales s svojo kliko, je za drzavljane enako škodljiv kot te zahomotanke z bomnimi pasovi okrog sebe. Normalni ljudje ob nobenem od njih ne morejo ziveti. Taki tvoje baze pa? Le vprasanje je, kdaj bos zacel svoj boj z drugacnimi sredstvi! Za zdaj le smetis, ko se ti pa kaj premakne? Sam tolk da vidis, kako nevarna in iz istega lonca je fanaticnost ne glede na predznak. Pot v pekel je tlakovana z dobrimi nameni.
Bivši uporabnik
# 26.08.2018 ob 16:50
Toda to se bo nadaljevalo v to, da se bodo začeli v Evropi pojavljati desni skrajneži...
grenadir
# 26.08.2018 ob 18:40
"Grega Repovž iz Mladine bo pa še dodal: Dobrodošli novi sodržavljani!"..... Vidim, da Patriot in cairns spetne razumeta..... Pa saj to so naši stari sodržavljani... Vmes so pač bili na začasnem delu v tujini..... Še več se jih pa vrne, po osvoboditvi Idliba.... Tam bi jih znalo bit celo okoli 200 000... Sicer ne vsi iz EU, nekaj pa le....
cairns
# 26.08.2018 ob 18:34
Med bojevniki IS-ja je bilo veliko tujcev, tudi iz Evrope.

Ti tujci so bili tujci tudi v Evropi. Razen nekaj puhloglavih evropskih deklin, ki se sedaj jokajoč vračajo v svoje države.
nemarjak09
# 26.08.2018 ob 16:42
Človek se res vpraša zakaj plačujemo obveščevalne službe, politike in carinike...
HOR
# 26.08.2018 ob 16:19
To ni nič v primerjavi s pripadniki "belih čelad" (in črnih ISIS zastav...), ki so jhi uvozili in raztepli po EU...
Hardworker
# 26.08.2018 ob 16:03
Ženske, ki so se vrnile iz Sirije in Iraka, predstavljajo posebno varnostno grožnjo

V Siriji in Iraku so bile borke za demokracijo. Ko pridejo nazaj v Evropo mediji obrnejo pesem.
grenadir
# 26.08.2018 ob 18:06
"Ko so jim dovoljevali odhod in jih pošiljali rušiti Asada so bile dobrodošle sedaj, ko se vračajo pa več ne? Ni lepo od zahodnih demokratov."....... Jp.... To tudi mene čudi.... V bistvu bi morali dobiti benificirano delovno dobo in penzijo.... Konec koncev so tvorno sodelovali v rušenju Asada in v promoviranju USrAHell agende.... Sicer jim ni uspelo, pa vseeno...
ketner
# 26.08.2018 ob 18:02
Ko so jim dovoljevali odhod in jih pošiljali rušiti Asada so bile dobrodošle sedaj, ko se vračajo pa več ne? Ni lepo od zahodnih demokratov.
Bivši uporabnik
# 26.08.2018 ob 16:49
Izvrstno opažanje Hardworkerja, ki pa na žalost na zahodu in tudi na MMCju težko pade na plodna tla....Mnogo lažje je namreč udrihati vsevprek, kot pa se vsaj malo izobraziti... Danes in kar že nekaj časa je Islamski terorizem zgolj in samo Vahabistični proizvod... In tako, kot so Vahabizem ustanovili in financirali Britanci, v boju proti Osmanskemu imperiju, tako še danes taisti Vahabizem služi svojim gospodarjem....
Gospodarji bodo zakuhali tretjo svetovno vojno in povzročili islamizacijo EU. Prav zdaj v Idlibu kuhajo začetek tretje svetovne vojne. Toda del župe bo pripadal tudi njim, ko se ne bodo več upali ponoči hoditi po Londonu.
Sorrento
# 26.08.2018 ob 21:14
Indoktrinirane so tako temeljito kot nekoč pripadniki Hitlerjugend-a.

Dejstvo pa je, da jih indoktrinirajo v glavnem islamski kleriki, gre pa za popolno spoštovanje zapovedi iz korana. Zato je treba biti zelo previden in strogo nadzirati, kaj bo poleg katarske mošeje v LJ počel islamski vzgojni center.

V osnovi lahko žal pričakujemo, da enako. Učil jih bo doslednega izvajanja pravil iz korana.
anny22
# 26.08.2018 ob 18:03
Verouk recimo ni nič drugega, kot poveličevanje ene in edine pravilne vere.

Samo islamski verouk uči, da je njihova vera edina prava in da so vsi drugi krivoverci, kaj se počne s krivoverci v islamu, pa vsakodnevno beremo... Otroci, ki so hodili h krščanskemu verouku, so mi povedali, da se tam poučili tudi o judovstvu, budizmu in islamu, kar v šoli niso nikoli slišali. Če ne verjameš, preveri ta LINK. Komur se ne ljubi, prilepim nekaj vprašanj in odgovorov:
21/4 Kakšen mora biti odnos kristjanov do drugih verstev? (spoštovanje)
22/4 Kako rečemo spoštovanju in sodelovanju z drugimi verstvi? (dialog)
23/5 Vera in znanost si ne nasprotujeta ampak se….. (dopolnjujeta, /podpirata/)

V sovraštvu do enega od stebrov lastne kulture in civilizacije ste tako slepi, da vas dejstva in argumenti niti ne zanimajo.
Homer.
# 26.08.2018 ob 15:51
@Kobalt
Zakaj se jih sprejema nazaj?
Zato ker so državljanke EU držav!
In če malo bolj podrobno prebereš zlahka ugotoviš da to niso "izvorne muslimanke" ampak radikalizirane Evropejke s popolnoma "gladkimi možgani"!
cairns
# 26.08.2018 ob 21:52
Med bojevniki IS-ja je bilo veliko tujcev, tudi iz Evrope

Bojevniki ???

Teroristi in ne bojevniki.
Zakaj jih ne imenujete bojevniki za svobodo ali kaj podobnega.
Kekec99
# 26.08.2018 ob 19:24
Naj gredo v Saudovo Arabijo, tam jih čaka vse kar si želijo.
jezevec
# 26.08.2018 ob 21:37
Takojšen izgon vseh, ki si se šetal po tistih krajih zadnje 4 leta. Pa mirna Bosna. Pun intended.
sosman
# 26.08.2018 ob 18:37
Ne morejo se več vrniti nazaj, kaj z njimi, bog ve. Naj ostanejo kjer so in poskušajo obnoviti države, katere so pomagale uničiti.
Kazalo