Izraelska vojska rada uporablja izjemno močan solzivec. Foto: Boris Vasev
Izraelska vojska rada uporablja izjemno močan solzivec. Foto: Boris Vasev

V vasi Nabi Saleh kot tudi v številnih drugih krajih po Zahodnem bregu že več let, natančneje od decembra 2009, potekajo redni petkovi protesti proti izraelski kraji palestinske zemlje. Bližnja nezakonita judovska naselbina Halamiš se namreč širi na zemljo in vodni vir v lasti vasi. Izraelska vojska, ki se na proteste praviloma odzove nasilno, je tudi na včerajšnjem protestu uporabila "sredstva za nadzor množic", poleg tega pa tudi strelno orožje.

Kot je za portal maannews.net izjavila predstavnica izraelske vojske, so vojaki v zrak izstrelili opozorilne naboje. Vojaki v polni vojaški opremi naj bi se, kot je dejala govornica vojske, bali za svoja življenja, saj naj bi jih protestniki obkolili in napadli.

Več ljudi ranjenih
Ranjeni naj bi bili trije ljudje. Zdravniki v Ramali so potrdili, da je izraelska vojska ranila Maleka Tamimija v roko, aktivisti pa trdijo, da je bil poleg njega z gumijastim nabojem v glavo ranjen še Omar Tamimi, neko žensko pa naj bi izstreljen solzivec zadel v nogo. Kot poročajo protestniki, so izraelski vojaki zaprli dostope v vas, reševalnim vozilom pa so eno uro preprečevali vstop vanjo.

Izraelski vojaki naj bi prav tako pridržali pet ljudi, med njimi fotografa in tujo državljanko. Vsi so bili že izpuščeni. Vojska teh navedb za zdaj ni komentirala. Izraelska vojska na podobnih protestih pogosto nediskriminatorno strelja v množico in pridrži tako palestinske in izraelske aktiviste kot tudi tuje in domače novinarje.

Navzoča tudi Rachel Corrie
Na petkovih protestih so protestniki v Nabi Salehu nosili tudi fotografije ameriške aktivistke Rachel Corrie, ki jo je izraelski vojaški buldožer do smrti poteptal v Gazi leta 2003. Corriejeva je namreč želela preprečiti porušenje palestinske hiše v kraju Rafah na jugu Gaze. Njena družina je sprožila tožbo, v torek pa je izraelsko sodišče vojsko opralo krivde za njeno smrt.

B. V.