Marwan Kawasme in Amr Abu Aysha naj bi na Zahodnem bregu ubila tri izraelske najstnike. Foto: Reuters
Marwan Kawasme in Amr Abu Aysha naj bi na Zahodnem bregu ubila tri izraelske najstnike. Foto: Reuters
Izraelska vojska
Izrael je izvajal 50-dnevno ofenzivo na Gazo, v kateri je umrlo 2.200 Palestincev in 73 Izraelcev. Foto: EPA

Oboroženi izraelski vojaki in obveščevalni agenti so obkolili hišo v Hebronu na Zahodnem bregu, v kateri sta bila osumljenca, in začeli streljati. "Začeli smo streljati, tudi onadva sta streljala in v strelskem obračunu sta bila ubita. Smrt prvega moškega smo že potrdili. Za drugega pa nimamo dokazov o njegovi smrti, a predvidevamo, da je mrtev," je dejal za Reuters tiskovni predstavnik vojske Peter Lerner.

Marvana Kavasmeha in Amerja Abuja Eišeha so iskali od ugrabitve treh mladih Izraelcev, ki so jih pogrešali od 12. junija, ko so jih nazadnje videli med avtostopom blizu judovske kolonije na Zahodnem bregu. Njihove posmrtne ostanke so našli 30. junija.

Izrael je Palestinca obtožil, da sta člana Hamasa. Med iskalno operacijo, ki so jo sprožili ob izginotju najstnikov, je izraelska vojska aretirala več kot 400 Palestincev na Zahodnem bregu, od tega več kot 300 članov Hamasa, ki so zanikali vpletenost v ugrabitev. Med iskalno operacijo so izraelske sile ubile najmanj pet Palestincev.

Izrael je za smrt najstnikov krivil palestinsko skrajno gibanje Hamas, zaradi česar so razmere v izraelsko-palestinskih odnosih postale zelo napete. Izrael je 8. julija začel 50-dnevno ofenzivo proti Hamasu na območju Gaze, v kateri je bilo ubitih 2.200 Palestincev, večinoma civilistov, na izraelski strani pa 73 ljudi, večinoma vojakov.