Svet

Poudarki

  • Delegate je na daljavo pozdravil tudi Julian Assange
  • Herman Vam Rompuy: Arabska pomlad ni le pravljica
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.0 od 52 glasov Ocenite to novico!
Janez Janša
Janša bo v govoru svetovnim voditeljem predvsem formalno predstavil svojo pobudo o nadgradnji konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida. Doslej je pri vseh sogovornikih naletela na pozitiven odziv, premier pa je potrdil, da dobro kaže tudi slovenski kandidaturi za Svet za človekove pravice v letih 2016 do 2018, kar Slovenja utemeljuje med drugim z omenjeno pobudo proti genocidu. Foto: EPA
Abas je v svojem govoru napovedal, da bo zaprosil za status Palestine kot države nečlanice. Foto: EPA
Generalna skupščina ZN-a v New Yorku
Splošna razprava 67. Generalne skupščine ZN bo trajala do ponedeljka, 1. oktobra, slovenska delegacija pa New York zapušča v petek, ko se bo Janša sestal še z generalnim sekretarjem ZN-a Ban Ki Munom. Foto: EPA
VIDEO
Premier Janez Janša bo go...

Dodaj v

Janša ZN pozval k prizadevanjem za svet brez genocida

Palestina bo zaprosila za status države opazovalke nečlanice v ZN-u
27. september 2012 ob 07:37,
zadnji poseg: 27. september 2012 ob 20:52
New York - MMC RTV SLO, STA

Premier Janez Janša je v govoru na splošni razpravi 67. zasedanja Generalne skupščine ZN-a pozval mednarodno skupnost, naj se pridruži prizadevanjem za svet brez genocida.

Predstavil je tudi svojo pobudo za nadgradnjo konvencije o preprečevanju in kaznovanju tega zločina. Janša je govoril v angleščini in je v uvodu opozoril na dogodke v Siriji. Položaj v Siriji po mnenju premierja kliče po nujni potrebi za utrditev preprečevalnih zmogljivosti ZN-a, članic ZN-a in regionalnih organizacij.

"Morali bi biti sposobni postaviti vsaj osnovne meje človeškemu obnašanju, da zaustavimo množična grozodejstva. Zato pozivam države članice ZN-a, regionalne in podregionalne organizacije in sistem ZN-a k razvoju nove strategije za preprečevanje genocida in drugih množičnih grozodejstev," je dejal premier.

Janša je v govoru tudi omenil zadnja nasilna dejanja proti diplomatskim in konzularnim misijam v islamskem svetu. "Ostro obsojam takšno nasilje, ki nima opravičila. Svoboda govora je temeljnega pomena za demokracijo in nasilni odgovori ji niso mogli nikoli postavljati meja. Le utrjevanje medkulturnega dialoga lahko zmanjša možnosti spopadov," je dejal Janša in sklenil govor s pozivom k pridružitvi prizadevanjem za svet brez genocida.

Premier je imel pred govorom pogovor z novinarji ameriške tiskovne agencije AP in časopisa Wall Street Journal. Čaka ga še udeležba na sprejemu v organizaciji generalnega sekretarja Organizacije islamske konference (OIC) Ekmeledina Ihsanogluja. Na programu ima še sprejem v organizaciji predsednika Nauruja Sprente Dabwida, ki predseduje Zvezi majhnih otoških držav.

Pozivi za razpravo o vojni proti mamilom
Sicer pa so na zasedanju GS ostro nastopili skupaj glede pomanjkljive vojne proti mamilom in mamilarskim kartelom predsedniki treh latinskoameriških držav. Desetletja vojne proti mamilom pod vodstvom ZDA uživanja le-teh ni ustavila ali zmanjšala, zahtevala pa je na tisoče žrtev - samo v Mehiki je v zadnjih šestih letih umrlo 60.000 ljudi. Voditelji Latinske Amerike pri tem upajo, da bo predsednik ZDA Barack Obama, čigar država je med največjimi uporabnicami mamil, v primeru ponovne izvolitve spremenil pristop.

Predsednik Gvatemale Otto Perez Molina je poudaril, da ima zdajšnji pristop k rešitvi vprašanja resne pomanjkljivosti, njegov mehiški kolega Felipe Calderon, ki je pred šestimi leti sprožil krvavo vojno proti mamilarskim kartelom, pa je ZN pozval, da začne novo razpravo o mamilih, ki bo manj slonela na prepovedi. Predsednik Kolumbije Juan Manuel Santos je dodal, da je iskanje boljših rešitev na znanstveni in objektivni podlagi dolžnost.

Delegate na daljavo pozdravil tudi Assange
V eni od konferenčnih dvoran Palače narodov je ekvadorska delegacija priredila ogled videonagovora ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangea. Z ekvadorskega veleposlaništva v Londonu, od katerega je dobil politični azil, je dejal, da so obtožbe o njegovih spolnih napadih na Švedskem le pretveza, da se ga izroči v ZDA.

Obamo je pozval, da preide od besed k dejanjem in preneha preganjati WikiLeaks. Ob tem ga je opozoril, da arabska pomlad ni nastopila zato, da bi bil lahko ponovno izvoljen na položaj predsednika, in zatrdil, da ZDA uvodoma niso podpirale vstaj arabskih ljudstev. Assange je povedal, da so k vstajam kvečjemu deloma prispevale objave na spletni strani WikiLeaksa o despotskih vladarjih arabskih držav.

Palestinci bodo zaprosili za status države nečlanice v ZN-u
Sicer pa je splošna razprava v sredo potekala podobno kot v torek. Egiptovski predsednik Mohamed Morsi je v svojem prvem nastopu na svetovnem odru izrazil podporo palestinski državnosti in prenehanju izraelske zasedbe. Predsednik Irana Mahmud Ahmedinedžad pa je poskrbel za demonstrativni odhod delegacije ZDA in večine delegacij držav EU-ja iz dvorane, ko je udrihal po Izraelu in svetovni hegemoniji ZDA.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je napovedal, da bo v letu dni zaprosil za status Palestine kot države nestalne članice v organizaciji. Kdaj natančno bo GS ZN zaprosil za glasovanje o tem vprašanju, pa Abas, ki je ostro napadel izraelske naselbine na zasedenih palestinskih ozemljih, ni navedel.

Povedal pa je, da je pogovore o novih prizadevanjih za mednarodno priznanje Palestine v Združenih narodih že začel, in sicer z državami in regionalnimi organizacijami. Cilj je priznanje Palestine kot države nečlanice doseči do konca tega sedanjega zasedanja GS ZN. To pa se zaključi septembra prihodnje leto.

Povišanje statusa Palestine, ki je v ZN sedaj opazovalka, v državo nečlanico, ne bi prineslo kakšnih konkretnejših sprememb, bi pa bi bila uvedba besede "država" pomembna simbolična zmaga za Palestince.

Herman Vam Rompuy: Arabska pomlad ni le pravljica
Večina govornikov ni mogla mimo Sirije in arabske pomladi. Poleg Morsija je ta pomlad prinesla na oblast tudi predsednika Jemna Abeda Raboja Mansura Hadija, ki je prav tako pozival k državnosti Palestine in posredovanju za mir v Siriji.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, ki ni mogel mimo dogodkov v evropski soseščini, je dejal, da nasilje v zadnjih tednih in položaj v Siriji kažejo, da arabska pomlad ni le pravljica. Poljski predsednik Bronislaw Komorowski pa je dejal, da se je upanje arabske pomladi le delno uresničilo, pri čemer nesposobnost ustavitve državljanske vojne v Siriji meče senco na celotno regijo.

K. Š., K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Stop-IPCC
# 27.09.2012 ob 08:26
V katerem razredu je pa švercer z orožjem letel preko atlantika..... da se izogne sodišču ????
.
Še Assange-a je preko videolinka poslušalo več "delegatov", kot pa tretjerazrednega prekupčevalca z orožjem......
nunc
# 27.09.2012 ob 08:29
slovenski premier Janez Janša, ki bo predstavil pobudo za nadgradnjo Konvencije o preprečevanju in kaznovanju zločina genocida....

Hinavščina in dvoličnost. Po drugi strani pa podpira US Nato zločince, njihove vojne, pentagonske morilce otrok in civilistov, gradnjo in fananciranje brezpilotnih letal (iz našega davkoplačevalskega denarja) s katerimi morilec obomber vsakodnevno pobija civiliste po svetu. Kdor podpira genocidne vojne zahodnih sionističnih zločincev je tudi sam zločinec. Upam, da pride dan, ko boš Janša za to odgovarjal pred sodiščem.
MZ
# 27.09.2012 ob 08:22
Laži, laži in še več laži...

Desetletja vojne proti mamilom pod vodstvom ZDA uživanja le-teh ni ustavila ali zmanjšala
Normalno, da ni napredka pri zajezitvi razpečevanja mamil, ker si ga vpleteni očitno ne želijo. Potrebno se je le vprašati, zakaj je CIA v Vietnamu in Laosu imela letalsko družbo Air America. Ali pa morda odgovoriti na vprašanje, zakaj se je po "demokratizaciji" Afganistana nenadoma povečal promet z opijem.

Ob tem ga je opozoril, da arabska pomlad ni nastopila zato, da bi bil lahko ponovno izvoljen na položaj predsednika, in zatrdil, da ZDA uvodoma niso podpirale vstaj arabskih ljudstev.
Če bi bil pogumen, bi morda lahko razjasnil dejstvo, da so ZDA pomagale arabski pomladi le v državah, ki niso naklonjene ameriški hegemoniji, medtem ko so v Savdski Arabiji, Bahrajnu in Katarju podpirale absolutistične monarhe, ki niti v sanjah niso zgled ves čas poudarjane demokracije. Saj naj bi bila arabska pomlad boj za demokracijo, kajne? Kdo komu laže?

Poljski predsednik Bronislaw Komorowski pa je dejal, da se je upanje arabske pomladi le delno uresničilo, pri čemer nesposobnost ustavitve državljanske vojne v Siriji meče senco na celotno regijo.

Morda bi bilo bolje, če bi enkrat dobro plačo s strani svetovnih gospodarjev malo spregledali in začeli iskati jedro problema tam, kjer dejansko je? Če bi Zahod in zalivske diktature nehale podpirati vahabite in jih zalagati z orožjem, bi bilo v Siriji kmalu bolje. Razen, če je uporaba oboroženih tolp po novem poleg ulice tudi domena zunanje politike zahodnih držav...
Sebastjan666
# 27.09.2012 ob 07:59
Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy - kdo ga je pa volil?
Nihče. Demokratična EU. Ja seveda. In on bo govoril v imenu nas ali elit?

Veliko govora, dejanja pa se delajo samo v korist elit.

ZDA in Izrael pa niti nimata toliko poguma niti morale, da bi poslušala nekaj resnic, ki jih je povel Ahmedinedžad.

UN predstavnikov niti ni toliko v hlačah, da bi razpravljali o teh svinjarijah:
»Humanitarne intervencije« za interese Shella, Coca-Cole, Goldman Sachsa
http://www.mladina.si/116171/humanitarne-intervencije-za-interese-shella-coca-cole-goldman-sachsa/

Pohlep predstavnikov UN-a je veliko močnejši kot pa resnica in morala.
Jethros
# 27.09.2012 ob 08:57
Ma kakšni pozivi za boj proti mamilom lepo vas prosim. V Afganistanu vojaki nadzorujejo odpremljanje paketov heroina, namenjenih v ZDA in zdaj bi vi nekaj o boju proti mamilom? Pa saj so dol zaradi točno treh zadev:
1. naftovodi
2. makova polja
3. litij

War against terror my ass! ZN pa tudi štango držijo cel čas!
PONOS
# 27.09.2012 ob 08:29
Kdor misli da si zmišljujem poglejte kaj delajo vse evropske vlade ki imajo evro posebej tiste v težavah ..vsi imajo isto politiko...ni odstopanja.
Naši politiki so le marionete in lutkice ki izvajajo in peljejo politiko do ukazanega cilja...
PONOS
# 27.09.2012 ob 08:25
Janša govori za interese zahoda.Očitno kot beli dan če vemo kaj se dogaja v Siriji.
Kdo še misli da živi v suvereni državi se zelo moti...
Pahor in Janša nobene razlike oba furata isto politiko in iste prijeme za dosego končnega cilja.
"Give me control over a nations currency, and I care not who makes its laws"
lojal
# 27.09.2012 ob 08:25
Majer in Kahl tam v ZN zapravljata čas in naš denar.
jodlzi
# 27.09.2012 ob 08:20
čas je, da se spomnijo še kakšen drug recept kot pa prohibicijo, ki omogoča "le" vrhunske zaslužke mafiji in pralnicam denarja, družba pa ima od tega samo škodo...
Bambola
# 27.09.2012 ob 08:42
Herman Vam Rompuy: Arabska pomlad ni le pravljica

Morala bi jih zaskrbeti "Evropska pomlad". Tudi ta ne bo pravljična ...
mihamiha
# 27.09.2012 ob 09:03
hahaha, a Janša sploh zna angleško? Razen treh polomljenih besed je edini tuj jezik, ki ga govori srbohrvaški.
skretpapir
# 27.09.2012 ob 13:28
Barack Obama: How do you do?
Janez: yes, nice weather
sure_fantek
# 27.09.2012 ob 08:56
Arabska pomlad ni le pravljica

Seveda ni. Le da ni Arabska, ampak vahabitska / salafistična.

V Evropi pustošijo kapitalisti in bankirji, uklonljivi politiki pišejo zakone za elite in teptajo državljane, medtem se na pragu evrope dviga militantni islamizem, kateremu taisti uklonljivi in zaslužkarski evropski politiki pomagajo na oblast.

Evropejce v prihodnosti najbrž čaka še trd (in ponoven) boj za svobodo in demokracijo.
sure_fantek
# 27.09.2012 ob 08:47
Desetletja vojne proti mamilom pod vodstvom ZDA uživanja le-teh ni ustavila ali zmanjšala...

Neverjetno da ZDA ne more ustaviti mamil. A bombniki in tanki ne delujejo??! Pošljite marince, za božjo voljo!! Go go go! Kill some drugs!

(po drugi strani, če se ZDA borijo proti mamilom tako kot v A-stanu, potem je vse jasno :))
Hilarij71
# 27.09.2012 ob 10:56
Smešno je, da ta ista UN, ki poziva v vojno proti mamilom, poziva na svoje seje "predsednika" v UN nepriznane "države" Kosovo - glavnega distributerja mamil za EU, morilca in kriminalca Hašima Tačija. UN tako poziva "predsednika" neke "države", ki je glavni center za distribucij in promet z mamili (in vsemi drugimi vrstami kriminala) - kar se lahko jasno prebere v poročilu Europola za leto 2011 (OCTA 2011) Jasno je, da je potem ta "vojna proti mamilom" samo farsa.
nunc
# 27.09.2012 ob 08:30
Bog dal dotolkla zahodne zločince še hujša kriza.
CtrlDelete
# 27.09.2012 ob 23:22
My name is Janez, and I am stupid!
marinkovic
# 27.09.2012 ob 19:29
najbolj grd predstavnik ene države v elitni skupščini,ha ha ha ha !
molekinho
# 27.09.2012 ob 11:20
ozn je še ena rothschild-zionistična organizacija, kot wb, imf, wto,... (ustanovljena po koncu 2. sv. vojne). mesto kjer zaseda ta skupščina, je edino mesto kamor lahko "sovražnik" še pride na "pogovor". kakšni hipokrati so rothschild-zionisti, pa pove to, da so ob govoru ahmadinedžada zapustili dvorano. če bi trosil laži, bi mirne vesti sedeli tam. a ni, da v demokraciji vsak posluša argumente vsakega, pa se potem odloči za skupno dobro? če so proti jederskemu oboroževanju, zakaj so ravno oni tisti, ki imajo z naskokom največ raket? zakaj bi moral verjet, da me hočejo zaščitit, če kamorkoli grejo delajo kaos?

CNN Cuts Off Ahmadinejad As He Talks About Countries & Religions Having NO PROBLEM With Each Other
http://www.youtube.com/watch?v=VBqwgvZuV
ks&feature=share
MartinEs
# 27.09.2012 ob 23:29
Janši je govor napisal Mayer...pol pa mu je SDS-ov ekspert za napredne in eksperimentalne tehnologije Branko Grims, naredu par print screen-ov na Google Translate
Jure_mb
# 27.09.2012 ob 21:58
Koliko ljudi je bilo pobitih z orožjem, ki ga je po balkanu prodajal največji orožarski lord teh prostorov, Ivan Janša???
severna zvezda
# 27.09.2012 ob 18:08
.......... Janša, kaj si se menil s kosovskimi ter albanskimi predstavniki? ...novinarji, anyone?
miroslav
# 27.09.2012 ob 10:47
najboljša vojna je popolna legalizacija...pol se lahko vsak džanki enkrat letno zapelje v j.ameriko ali afganistan (no, to mal težje:) in si kupi zalogo zase in kolege...in narko-mafja gre v maloro v par tednih. ampak to ni cilj "vojne proti drogam", ne?
stewie
# 27.09.2012 ob 10:36
German - v tem linku, ki si ga podal, Janša govori angleško tak slabo, da verjetno še ti bolje znaš nemško...
helsinki
# 27.09.2012 ob 16:29
leposedičenje, kofetkanje, seminarji, razkošne večerje, nič drugega, blebetanje
R2D2
# 27.09.2012 ob 11:47
Ja in verjetno je letel v NY v turistgičnem razredu ... ;-)

(A380 buisniss clas Frankfurt-NY povratna 3400€)
R2D2
# 27.09.2012 ob 11:45
... Ivan se dela setovnega politika ...

"Blagor ubogim na duhu kajti njih je Božje Kraljestvo"

Droge , droge ne pa orožje ...
jujc
# 27.09.2012 ob 23:45
Jaz pa pozivam na Evropo brez fašizma in predvsem brez lutkic fašistov.
nepokorni
# 27.09.2012 ob 21:06
Če navedbe v blogu Mitje Kunstlja držijo, je potem zadnji med politiki v OZN, ki lahko deli nasvete o ukrepih za preprečevanje genocida. Ali pa morda ravno zato - prvi med njimi.
molekinho
# 27.09.2012 ob 11:20
o največjem svetovnem dilerju pa raje ne bi.
PONOS
# 27.09.2012 ob 09:13
KLIKNI Priporočam ogled in če razumete angleško vam bo vse jasno
Navodila kam vlagati ,kdo nas vodi,kaj storiti....gre za vašo prihodnost!
šurda
# 28.09.2012 ob 10:20
SRAMOTA !!!!
Mislim, saj tale Ivan Janez Janša se dobesedno dela
norca iz celotne OZN, on bo govoril o genocidu ?
Vlada v kateri je bil je izrisala lepo število ljudi !, in on je bil
poleg njegovega orožarskega brata Igorja Bavčarja celo
pobudniki tega izbrisa !
No, pa se preselimo še kakšen dan nazaj, ko je koalicija
naredila dve sramoti, saj so ODREKLI POMOČ INVALIDOM,
pa še RTV nadzornike so razrešili, kljub temu, da jih je
Zakonodajno Pravna Služba DZ-ja obvestila, da je to
proti zakonito !
Binder Dandet
# 28.09.2012 ob 06:58
"Janša ZN pozval k prizadevanjem za svet brez genocida"

Politika je res kruba. Človek, ki ne obsoja izbrisa, ki ni nič drugega kot administrativno dejanje genocidne narave (proti neslovencem je v osnovi uperjeno, torej na podlagi etične pripadnosti, ne glede na to, da se je v praksi tudi drugače izkazalo), na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov govori o svetu brez genocida.
KmečkaPamet
# 28.09.2012 ob 00:39
Princ teme.
Jethros
# 27.09.2012 ob 23:47
malidelnicar:
Kakšen predlog? Kaj pa je predlagal? Da se ustavi morijo v Sudanu, Darfurju, Siriji? Medtem, ko oni cincajo kaj bi bilo dobro, slabo, primerno, smotrno, pametno, logično, pa ljudje umirjao, otroke mučijo, stradajo do smrti.
Žal, ZN so postali instrument svetovnega kapitala. Če temu ni tako, bi se ostro ščitilo življenja v državah, kjer se ZDAJ izvaja genocid. Pa temu ni tako.
In to, vsaj jaz, zelo kritiziram. Saj veste kako se pravi - papir marsikaj prenese.
Jethros
# 27.09.2012 ob 22:56
jvill:
Recimo Danilo Turk, je javno, glasno in jasno ob razpadu Jugoslavije izjavljal, da naj se je ne sestavlja skupaj nikoli več. To je bilo za časa razpada, ko je bil v ZN.
Drugorazredni a?

kot drugo, res je, nihče se ni obregnil okoli Križnarja, nikoli, ampak tudi nihče od naših do danes ni imel govora IZKLJUČNO o genocidih, kako naj se jih zaključi. Če to ni odlična priložnost za CELEMU SVETU povedati, kaj se dogaja in obenem pohvaliti, povzdigniti ponosno pred celim svetom človeka, ki je svoje življenje nesebično posvetil ljudem, ki jih je še Bog zapustil!
TO mu očitam. Lahko bi...če bi hotel. Tako kot je tisti Izraelec mahal s tisto narisano bombo in sral okoli Irana. Tako bi lahko Janša pokazal nekaj fotografij razčetverjenih otrok, ki so jih poklali napadi kapitalistov.
Ampak...ne sme, kajneda?
MartinEs
# 27.09.2012 ob 22:24
Ko bo Janša usta odprl...nam bo spet strmoglavila bonitetna ocena!
Jethros
# 27.09.2012 ob 22:20
V Sudanu pobijajo ljudi, otroci umirajo od lakote zaradi pohlepa po surovinah, danes slučajno podpisan naftni dogovor Sudana...a je Janša omenil našega križnarja, ki že dvajset let opozarja na dogajanje v tej, od Boga pozabljeni deželi ljudi, kjer jih pobijajo gospodarski interesi?
On si želi svet brez genocida...niti našega rojaka ni sposoben omeniti, ko opozarja za genocide!
sure_fantek
# 27.09.2012 ob 21:56
Genocidi so Janezova zadnja skrb. Pejd domov reševat zadeve ki jih lahko rešuješ!
marinkovic
# 27.09.2012 ob 19:31
Ko sem jaz govoril v UN so mi vsi ploskali in me spoštovali a ne takšni brezveznakoviči z velikimi ušesi!
Jezni Smrk
# 27.09.2012 ob 14:49
Sovražim vojno.
Sebastjan666
# 27.09.2012 ob 11:37
A to so tisti Združeni narodi, ki so pod Clintonom in Albirghtovo, ter njihovim lobijem pobili 500 000 iraških otrok?

In ti ljudje vladajo svetu?
Malo se zamislite, komu služite?

Madeleine Albright says 500,000 dead Iraqi Children was "worth it" wins Medal of Freedom
http://www.youtube.com/watch?v=omnskeu-puE

Zahodni zločinci pa svobodno harajo naprej in širijo svojo demokracijo - vojaško ali mamilaško ali bančno ali vse tri hkrati.
Bambola
# 27.09.2012 ob 11:11
Na ZN med drugim pozivi za resno razpravo o vojni proti mamilom

Kokain snifa vedno več pripadnikov ter razvajenih in izgubljenih otrok evro-atlantske elite ...
samburin
# 27.09.2012 ob 08:35
A je na sliki Ivan ali Lukašenko ne vidim dobro brez očal?
Llagavulin16
# 28.09.2012 ob 11:39
Dobro Mirnčan, a nimaš nobene pametnejše pripombe, najbrž ne, saj je argumentov za branit Janeza že zdavnaj zmanjkalo..
MartinEs
# 28.09.2012 ob 00:14


"...aj biliu...aj velm..."
OMG...pa to poslušat je poskus genocida na vse tiste, ki niso gluhi.

Grims...naslednjič tekst iz Google Translate raje prenesi na invalidski voziček od Stephena Hawkinga in stisnij "play", Janša pa naj raje samo naključno usta odpira! Bo izpadlo 5X boljše.
wpnc
# 27.09.2012 ob 23:53
samo ta dolenjska angleščina je pa huda
realna slika
# 27.09.2012 ob 23:42
"Morali bi biti sposobni postaviti vsaj osnovne meje človeškemu obnašanju..."

Ja premier... Ja... A si jim kaj o slonih in pajacih? A? Nisi a ne? Si tokrat o obanšanju... Ta pravi ja...
djdj
# 27.09.2012 ob 23:04
Naklada o genocidu, doma pa hira, ločuje pa zato ni ekološki kaj je to?
Janez Janša no govorniškemu odru ZN.
Kazalo