Pravico do različnih priimkov podpirajo predvsem mladi Japonci. Foto: Reuters
Pravico do različnih priimkov podpirajo predvsem mladi Japonci. Foto: Reuters
Tožnice
Tožnice so z dolgimi nosovi zapustile vrhovno sodišče. Foto: AP

Sodišče je s to odločitvijo zadalo hud udarec nasprotnikom zakona, ki izvira iz 19. stoletja. Nasprotniki so namreč prepričani, da je zakon zastarel in seksističen, po drugi strani pa konservativci menijo, da je zakon ključnega pomena za ohranitev strukture tradicionalne družine. Konservativna struja trdi, da bi lahko sprememba priimka škodila družinskim vezem.

Sodišče je presodilo, da zakon o istem priimku ne krši ustave. Zakon izvira iz japonskega fevdalnega družinskega sistema, v katerem so bili otroci in žene pod nadzorom moške glave družine. Ta sistem so odpravili leta 1948, a so v civilnem pravu ohranili določilo o istem priimku.

O tem vprašanju tudi parlament?
Predsedujoči sodnik Icuro Terada je ob pojasnilu presoje dejal, da nekateri ljudje verjamejo, da lahko sprememba priimka škodi posameznikovi identiteti, da pa neuradna raba dekliškega priimka ta vpliv zmanjšuje. Dodal je, da bi o morebitni uvedbi različnih priimkov moral odločati parlament, in s tem dal vedeti, da bi poslanci lahko sprejeli novo zakonodajo.

"Ko sem slišala razsodbo, nisem mogla nehati jokati," je dejala ena izmed tožnic, 80-letna Kjoko Cukamoto, ki tako kot mnoge druge Japonke v službi uporablja dekliški priimek, na uradnih dokumetih pa ima zapisano moževega. Kjoko Cukamoto je bila ena izmed petih tožnic, ki so leta 2011 vložile zahtevo za spremembo zakona.

Na novo poroko ločenkam ne bo več treba čakati pol leta
Sodišče je presojalo tudi o drugem zakonu iz istega obdobja, po katerem se lahko ločene ženske znova poročijo šele šest mesecev po ločitvi. Glede tega je presodilo, da zakon ni v skladu z ustavo. Zahtevanega obdobja niso odpravili, so pa presodili, da je več kot sto dni trajajoča prepoved v nasprotju z ustavo. To kaže na to, da bi bilo sprejemljivo krajše obdobje.

Polletna prepoved vnovične poroke je bila sicer povezana z zapletenimi pravili glede rojstva otroka po ločitvi. V časih, ko še ni bilo mogoče izvesti genetskih testov očetovstva, je bil namen teh pravil določiti, ali je novorojeni otrok nekdanjega ali novega moža.