Pred kratkim so na Japonskem zaznamovali četrto obletnico rušilnega potresa in cunamija. Foto: EPA
Pred kratkim so na Japonskem zaznamovali četrto obletnico rušilnega potresa in cunamija. Foto: EPA

Žarišče potresa je bilo na globini 590 kilometrov v Tihem oceanu pri otoku Ogasavara, približno tisoč kilometrov od Tokia. Tla so se stresla ob okoli 20.30 po lokalnem času oziroma 13.30 po srednjeevropskem času. Tresenje je bilo čutiti po vsej Japonski, tudi v Tokiu. "Šlo je za močan potres, a je bil k sreči tako globok, da ni povzročil večje škode," je za agencijo Reuters povedal strokovnjak za potrese Naoki Hirata z univerze v Tokiu.

Za zdaj ne poročajo o morebitnih žrtvah ali večji škodi, so pa gasilci prejeli kar nekaj klicev, saj so se ljudje zaradi padcev poškodovali. Za kakšno minuto so se zamajale stavbe in sprožili avtomobilski alarmi, na stadionu pa so začasno ustavili nogometno tekmo. Na letališču Narita so začasno ustavili lete, zaradi izpada elektrike pa se je začasno ustavil vlak Šinkansen, ki vozi med Tokiem in Osako.

V uničujočem potresu marca 2011 z magnitudo 9,0 in posledičnem cunamiju na severovzhodu Japonske je umrlo 18.500 ljudi. Poškodovana je bila tudi jedrska elektrarna v Fukušimi, posledice te nesreče pa so vidne še danes. Ob tokratnem potresu ne poročajo o nobenih nepravilnostih v delovanju elektrarne.