Pred premierjevim uradom v Tokiu se je zbralo več protestnikov, ki nasprotujejo vrnitvi k jedrski energiji. Foto: EPA
Pred premierjevim uradom v Tokiu se je zbralo več protestnikov, ki nasprotujejo vrnitvi k jedrski energiji. Foto: EPA

Gre za pomembno zmago za desno vlado v Tokiu, ki je zagovornica jedrske energije in skuša ponovno zagnati mrežo reaktorjev, ki so jih na Japonskem ustavili po tragediji v Fukušimi marca 2011.

Kot je na novinarski konferenci dejal guverner Juičiro Ito, je bila odločitev za ponoven zagon reaktorjev, okoli 50 kilometrov od aktivnega ognjenika Sakuradžima, "neizogibna".

Javnost proti
Predtem je njun zagon potrdila skupščina prefekture Kagošima, potem ko je pozitivno oceno o tem septembra sprejela japonska agencija za jedrsko varnost NRA. Japonska javnost medtem ponovnemu delovanju jedrske elektrarne Sendai in na splošno vrnitvi države k jedrski energiji nasprotuje.

Reaktorja na jugu Japonske bodo predvidoma zagnali na začetku prihodnjega leta po še nekaj tehničnih postopkih - kot prva od skupno 48 reaktorjev v državi, potem ko je cunami marca 2011 zalil nuklearko Fukušima dve in povzročil najhujšo jedrsko nesrečo na Japonskem doslej. Po nesreči so v državi zaostrili pravila za delovanje jedrskih reaktorjev.