Protesti niso redki v begunskem centru Moria. Foto: EPA
Protesti niso redki v begunskem centru Moria. Foto: EPA

"Prebežniki, večinoma iz Pakistana in Bangladeša, so v policiste metali kamenje, zažgali pa so tudi odeje, ki so jih odvrgli na zabojnike z začasnimi pisarnami," je pojasnil neimenovani vir. Takoj po izbruhu požara so zaposleni zapustili pisarne, gasilci pa so požar hitro omejili.

Kot je povedal direktor Evropskega azilnega podpornega urada (EASO) Jose Carreira, ki je na obisku v Grčiji, so bili štirje zabojniki v požaru popolnoma uničeni, trije pa so bili poškodovani. "V preteklosti se je zgodilo že več incidentov, a ta je najresnejši," je poudaril Carreira. "Iščemo načine, ki bi zagotovili, da se to ne bo več ponovilo," je še dodal.

Protest je trajal približno eno uro in v njem je sodelovalo okoli 70 prebežnikov, ki so protestirali zaradi slabih razmer v begunskem centru. Grška policija je aretirala deset ljudi.

Septembra velik požar
V begunskem centru Moria so protesti zaradi slabih razmer precej pogosti in že septembra je izbruhnil velik požar, v katerem je zgorela več kot polovica centra, ki ga je moralo takrat začasno zapustiti okoli tisoč ljudi.

Begunski center Moria je eden izmed petih centrov na grških otokih v Egejskem morju, v njem pa prebiva več kot 5.000 ljudi, medtem ko je prostora za samo 3.500 ljudi.

Skupaj je v centrih na egejskih otokih, kjer je namestitev za 8.000 ljudi, nastanjenih 15.000 prebežnikov. Večinoma čakajo na vrnitev v Turčijo v okviru dogovora med Ankaro in Brusljem o upravljanju migracijskih tokov. V Grčiji je sicer trenutno okoli 66.000 prebežnikov, ki so tam ostali ujeti po zaprtju balkanske migracijske poti.