V Varnostnem svetu bo prihodnji dve leti sedela tudi Jordanija, ki je prevzela
V Varnostnem svetu bo prihodnji dve leti sedela tudi Jordanija, ki je prevzela "arabski" sedež, potem ko se mu je odpovedala Savdska Arabija. Foto: EPA
Sirski vojak
V sirski državljanski vojni se je Savdska Arabija odkrito postavila na stran sunitskih upornikov, ki jim Riad pomaga tako z denarjem in pomočjo kot z vojaško opremo in orožjem. Foto: EPA

Uradni Riad je zavrnil delo v najpomembnejšem organu ZN-a, ker Varnostni svet po njihovem mnenju ni sposoben ustaviti državljanske vojne v Siriji.

Vse v rokah zmagovite peterice
Jordanija je na petkovem glasovanju dobila kar 178 glasov od 193 članic Generalne skupščine in bo s preostalimi devetimi voljenimi članicami sedela v Varnostnem svetu od januarja prihodnje leto do konca decembra 2015.

V Varnostnem svetu ZN-a ima sicer glavno besedo pet stalnih članic zmagovalk druge svetovne vojne (ZDA, Rusija, Kitajska, Velika Britanija in Francija), ki se svojemu ekskluzivnemu položaju ne nameravajo zlahka odpovedati.

Savdijci odkrito na strani upornikov
Zaradi pravice do veta, ki jo imajo te države, Varnostni svet težko sprejema ukrepe na območjih, kjer ima katera izmed njih pomemben interes, ki ni skladen z interesom druge članice druščine petih. Rusija ga ima v Siriji, kjer želi ohraniti zavezniški režim predsednika Bašarja Al Asada in zato Varnostni svet ni zmogel potrditi nobene resne resolucije, ki bi končala morijo. Namesto Savdske Arabije, ki podpira upornike v Siriji, bo lahko zdaj prihodnji dve leti Jordanija opazovala in potrjevala dogovore med petimi velikimi.

Riad jezi tudi dogovor s tekmecem Iranom
Jordanija se je tega zavedala in sprva ni hotela prevzeti sedeža, na katerega je bila oktobra izvoljena Savdska Arabija, vendar pa jo je na koncu prepričal prav Riad, ki je svoje opravil s podelitvijo košarice mednarodni skupnosti, predvsem pa ZDA. Savdska Arabija je z zavrnitvijo izrazila kritiko nemoči ZDA pri reševanju krize v Siriji, prav tako pa poslala sporočilo Washingtonu, da se ne strinja z otoplitvijo odnosov med ZDA in Iranom, povezano z dogovarjanjem o jedrskem programu Teherana.

Prva zavrnitev prestižnega sedeža
Generalna skupščina je 17. oktobra v Varnostni svet z mandatom dveh let izvolila Čad, Nigerijo, Čile, Litvo in Savdsko Arabijo. Zadnja se je naslednji dan vpisala v zgodovino kot prva država, ki se je odpovedala sedežu v Varnostnem svetu. Uradni razlogi za to so bili po navedbah zunanjega ministrstva med drugim dvojni standardi Varnostnega sveta, nesposobnost končati krizo v Siriji, nadaljevanje izraelsko-palestinskega konflikta in širitev orožij za množično uničevanje na Bližnjem vzhodu.