Julian Assange v Veliki Britaniji čaka na morebitno izročitev Švedski. Foto: EPA
Julian Assange v Veliki Britaniji čaka na morebitno izročitev Švedski. Foto: EPA

"Ugotovili smo, da se Julian Assange lahko poteguje za mesto v avstralskem senatu, medtem ko prestaja zaporno kazen. Julian se je odločil, da bo kandidiral," je na Twitterju objavila sporočilo organizacija WikiLeaks.

Štiridesetletni Assange, ki je še vedno državljan Avstralije, v Veliki Britaniji čaka na odločitev sodišča o pritožbi zoper izročitev Švedski, kjer ga želijo zaslišati v zvezi z obtožbami o spolnih napadih.
Assange je sicer kritik avstralske levosredinske vlade premierke Julie Gillard, saj mu ta ni nudila zaščite v primeru morebitne izročitve ZDA zaradi objave spornih dokumentov na spletni strani WikiLeaksa. Še več. Avstralska vlada je velik kritik WikiLeaksa, premierka pa je objavo ameriških diplomatskih depeš označila za "izredno neprimerno".
Kot je pojasnil avstralski profesor politologije John Wanna, lahko Assange kandidira, "če je njegovo ime še vedno na volilnem seznamu, če je solventen, ni v zaporu in ni duševno bolan".
V Avstraliji lahko za mesto v senatu kandidira vsak polnoletni državljan Avstralije, drži pa, da imajo kandidati, ki jih ne podpre večja politična stranka, manj možnosti za izvolitev. Trenutno med 76 člani avstralskega senata le en ni član nobene stranke.