Lee vsakršno krivdo zavrača. Foto: Reuters
Lee vsakršno krivdo zavrača. Foto: Reuters

Najnovejši korupcijski škandal v Južni Koreji je na začetku meseca sprožil samomor nekdanjega vodje propadlega gradbenega podjetja Sung Van Jonga. V njegovem žepu so preiskovalci našli seznam osmih ljudi, vključno s premierjem Lijem in vodjo predsedniškega urada, ob njih pa zapisane zneske, ki naj bi pomenili podkupnine. Li naj bi sprejel 30 milijonov vonov (27.700 ameriških dolarjev) umazanega denarja, po zakonu pa lahko politik sprejme prispevke v vrednosti največ 100.000 vonov.

Sung je storil samomor malo pred predvidenim zaslišanjem o obtožbah, da je ustanovil poseben sklad s poneverjenim denarjem svoje družbe, namenjenim podkupovanju politikov in vladnih uradnikov. Pred dvema letoma naj bi denar od njega sprejel tudi Li, kar ta zanika.

"Zdi se mi obžalovanja vredno. Obenem sočustvujem zaradi agonije premierja," je sporočila predsednica države Park Geun Hje, ki je trenutno na obisku v Latinski Ameriki in se bo o ponujenem odstopu odločila prihodnji teden. V Južni Koreji imajo predsedniški sistem, tako da Parkova sprejema vse pomembne odločitve, medtem ko je položaj premierja v veliki meri simboličen.

Parkova, ki je na položaju od februarja leta 2013, je imela do zdaj precej težav pri imenovanjih predsednikov vlad. Njen prvi kandidat se je umaknil, ko so na dan prišle sporne podrobnosti iz njegove preteklosti, zato je premier postal Čung Hong Von. Ta je odstopil po tragediji trajekta Sewol aprila lani.

Dva nadaljnja kandidata predsednice sta oba odstopila od kandidature - prav tako zaradi obtožb v povezavi s preteklim početjem -, nato je položaj zasedel Li.