Svet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 27 glasov Ocenite to novico!
Vladimir Putin in Ramzan Kadirov
Putin o tem vprašanju med pogovorom s Kadirovom sploh ni spregovoril. Foto: AP

Dodaj v

Kadirov zavrnil obtožbe o umorih in mučenju gejev; Kremelj mu verjame

Mednarodne organizacije zaskrbljene
21. april 2017 ob 12:28
Moskva - MMC RTV SLO

Čečenski voditelj Ramzan Kadirov je med srečanjem z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom zavrnil obtožbe o tem, da oblasti v tej severnokavkaški avtonomni republiki izvajajo "čistko" med homoseksualnimi moškimi.

Ruski časopis Nova Gazeta je nedavno objavil članek, v katerem trdi, da je bilo v Čečeniji pridržanih več kot sto homoseksualcev, nekaj jih je izginilo, najmanj trije pa so bili ubiti. Tamkajšnje oblasti naj bi pridržane moške mučile v tajnih zaporih, pogosto pa so jih izpustile šele, ko so njihovi svojci zanje plačali visoke odkupnine. Navedbe je potrdilo več virov iz čečenskih državnih agencij in aktivistov.

Članek je povzročil veliko ogorčenja po vsem svetu - oglasil se je tudi Svet Evrope -, medtem ko so ga v Čečeniji sprejeli z veliko mero sovražnosti. Kljub temu je tožilstvo v Čečeniji sporočilo, da bo poročila preiskalo.

Kadirov se je v sredo, ko so kamere posnele njegovo srečanje s Putinom v Kremlju, sam dotaknil tega vprašanja, ko je spregovoril o "hujskaših člankih o Čečeniji, o domnevnih dogodkih, o domnevnih pridržanjih". Putin ga ni prosil, naj pojasni svoje besede, zato se je zdelo, da njegov molk pomeni, da se s Kadirovom strinja, piše Guardian. Kadirov je Putinu še dejal, da "ga je sram že samo govoriti o tej temi" in mu zagotovil, da je poročanje Nove Gazete laž.

"Ni razloga, da jim ne bi verjeli"
Putinov predstavnik Dmitrij Peskov je nato dejal, da je čečenski voditelj ruskemu predsedniku zagotovil, da gre pri obtožbah za "žaljivke in obrekovanja". "Kremelj nima nikakršnega razloga, da bi dvomil o trditvah Kadirova, da se v Čečeniji ne dogaja pregon na podlagi spolne usmerjenosti. Preiskovalni novinarji niso našli nobenih dokazov za trditve Nove Gazete," je dodal.

"V Čečeniji ni gejev"
Predtem je predstavnik Kadirova, Alvi Karimov, zavrnil obtožbe o preganjanju homoseksualcev v Čečeniji z besedami, da v Čečeniji sploh ne živijo istospolno usmerjeni. "Tudi če bi v Čečeniji obstajali takšni ljudje, oblasti z njimi ne bi imele nobenega dela, saj bi jih že njihovi sorodniki poslali nekam, od koder ni vrnitve," je izjavil.

Pri Guardianu pišejo, da so sami govorili s štirimi čečenskimi homoseksualci, ki so bili žrtve protigejevske propagande. Tako je neki moški dejal, da so ga več kot en teden mučili z električnimi šoki in da je bilo z njim zaprtih še vsaj ducat ljudi.

Obtožbe proučujejo tudi Visoki komisar Združenih narodov za človekove pravice in druge mednarodne organizacije, ki so pozvale rusko vlado, naj uvede preiskavo o obtožbah in zaščiti novinarje, piše Independent.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Bethtempet3
# 21.04.2017 ob 12:38
samo pogledaš tega Kadirova pa ti je takoj vse jasno
Bethtempet3
# 21.04.2017 ob 12:41
"Tudi če bi v Čečeniji obstajali takšni ljudje, oblasti z njimi ne bi imele nobenega dela, saj bi jih že njihovi sorodniki poslali nekam, od koder ni vrnitve," KADIROV
jarovit
# 21.04.2017 ob 13:06
Kadirov zavrnil obtožbe o umorih in mučenju gejev
-------------------------------
Je kdo pričakoval, da bo priznal? Aja Kremelj gre še mal dlje in mu verjame.
Bethtempet3
# 21.04.2017 ob 12:42
govora je o gejih seveda
Roko_europe
# 21.04.2017 ob 13:41
Mislim da si je Putin s Kadirovim kupil pameti, saj se mu lahko to drago obrestuje. Kadirov bo izpolnjeval v Čečeniji ukaze kremlja vse dokler bo Rusija pripravljena drago plačevati, ko tega ne bo, bo ta tempirana bomba Kadirov spet "čečen", kateri bodo zavoljo svojih glav zastopali svoje interese. Kar se pa tiče njegove represivne politike mislim, da je sposoben na očitana dejanja, če pa so jih izvajali v resnici, pa verjetno tega nikoli ne bomo izvedeli...
moj komentar
# 21.04.2017 ob 14:56
Kako bi Čečenija šele izgledala, če bi postala samostojna država in izvedla ameriško demokratizacijo.
Najbrž bi bila zelo podobna sedanji LIbiji.....
help
# 21.04.2017 ob 14:20
Čečenija je bila po "osvoboditvii", za katero je Zahod v 90-ih letih navijal na ves glas v primežu takega islamističnega anarhizma, da si je to težko predstavljati. Potem je Putin "sperobrnil" enega od teh islamistov in ga okrepil do te mere, da je lahko popokal vse ostale islamiste in njegove bande (gre tudi za izrazito plemensko družbo ala Šiptarji na Kosovu). Rezultat je bil relativen mir in precejšnja gospodarska obnova. Verjamem, da v taki družbi vsake toliko pihnejo kakega geja, kar je veliko bolje kot če pihnejo geja + vse ostale mimoidoče v medsebojnih krimi-klanskih obrčaunih. Rusi za razliko od Zahodnjakov živijo, v relanem svetu in vejo s kom imajo opravka. No pa saj tudi Zahodnjaki lahko to vidijo, ko prodajo ogromne količne orožja Savdksi Arabiji.
moj komentar
# 21.04.2017 ob 14:15
Komisar
Prijavi neprimerno vsebino
Evo, še putko odobrava obstoj Islamske države na jugu ruske federacije, seveda v kolikor je ta kremeljskim oligarhom prijazna.


Čečenija ni niti 10% tako islamistična, kot je ameriška Saudska Arabija ali Katar. Za Saudsko Arabija je Čečenija vzor demokracije in človekovih vrednot.
Raje preberi, kako demokratizirana Ukrajina podpira skrajne islamske teroriste in jim na svojem ozemlju dopušča nastajanje terorističnih brigad:
https://www.logicno.com/politika/zbog-rupa-u-zakonu-ukrajina-postaje-centar-za-legalizaciju-boraca-isil-a.html
Medtem ko se s prstom kaže na Čečenijo ali Rusijo, se ISIS širi ter organizira po vsej proameriško usmerjeni in demokratizirani Evropi.
Gautama
# 21.04.2017 ob 13:15
Njegova izjava vse pove.
CE bi taki ljudje obstajali?!
Seveda, v Ceceniji pa gejev ni.
Koga misli, da je preslepil?! :S
el CARTEL
# 21.04.2017 ob 12:53
Predtem je predstavnik Kadirova, Alvi Karimov, zavrnil obtožbe o preganjanju homoseksualcev v Čečeniji z besedami, da v Čečeniji sploh ne živijo istospolno usmerjeni. "Tudi če bi v Čečeniji obstajali takšni ljudje, oblasti z njimi ne bi imele nobenega dela, saj bi jih že njihovi sorodniki poslali nekam, od koder ni vrnitve," je izjavil.

mu verjamem,
saj v islamu ni gejev.

je lepo povzel, bi že sorodniki sami poskrbeli za to. pravzaprav se ne izpostavljaš, če si gej
REsnica
# 21.04.2017 ob 16:09
Toliko kot je gejev v islamu, jih je med kristjani. Tudi v Vatikanu, pa med duhovniki... Tudi odnos RKCja do istospolnih je precej podoben odnosu islamistov.
rarrog
# 21.04.2017 ob 15:19
Daleč od tega, da bi odobraval preganjanje istospolnih se moramo tu vprašati od kod izvira sovraštvo do gejev?
Tako kristjani kot muslimani katerih vera si je zelo podobna in izhaja iz judaizma bi morali vedeti, da je sovraštvo zasejal njihov Bog, ki je "ustvaril svet, vse živo in neživo in ljudem, ki jih je prav tako ustvaril" dal zakone in jim med drugim zapovedal tudi naslednje: Sveto pismo, Tretja Mojzesova knjiga 20/13 - "Če kdo gre k moškemu, kakor se gre k ženi, sta oba storila gnusobo; morata umreti, smrt si zaslužita."
Navajam to zato, ker se bodo tu našli komentatorji, ki bodo pljuvali po Kadirovu, Putinu, islamu... nihče od njih pa ne bo pljunil v svojega Boga, ki je izdal zgoraj omenjeni zakon.
anny22
# 21.04.2017 ob 13:49
Srečata se volk in ris ter razpravljata o lovu na zajce.
Lepa komedija.
jo-jo
# 21.04.2017 ob 12:56
"Tudi če bi v Čečeniji obstajali takšni ljudje, oblasti z njimi ne bi imele nobenega dela, saj bi jih že njihovi sorodniki poslali nekam, od koder ni vrnitve,"

S to izjavo je povedal vse. Ampak kljub temu se bodo našli posamezniki, ki bodo trdili, da gre za "fake news"- kot so to trdili že pred dnevi.
SF-SN
# 21.04.2017 ob 16:41
A se še spomnete primera prebivalca ene od kavkaških republik v Rusiji, ki ga je Moskva iskala zaradi terorizma, on se je pa zatekel na varno v Evropo kot "iskalec politićnega azila".
Pa so ga branile vse zahodne "humanitarne" agencije, kljub temu da so ga kar nekajkrat aretirali z kalašniki in eksplozivom v avtih, ter z načrti za teroristični napad.
No, nakoncu je bil ta "iskalec azila" idejni vodja napada v Belgiji
peglezn
# 21.04.2017 ob 15:46
Prepričan sem, da bo Svet ZN za človekove pravice... skupaj s predstavnikom Savdske Arabije, ki tam sedi - ogorčen nad Rusi, ki s tem nimajo nič.
reorah
# 21.04.2017 ob 14:44
...sram ga je govoriti o tej temi...
... v Čečeniji ni gejev...

Dovolj bi bilo, da bi bil članek sestavljen samo iz teh dveh vrstic. Nobena druga beseda ni potrebna. Jasno ko beli dan.
SF-SN
# 21.04.2017 ob 16:08
@theone
putin naj bi se boril proti teroristom, hkrati pa pogledaš sliko kako sedi s sunitom in mu ne upa reči nič.... jah tudi rusi se borijo samo proti tistim teroristom kateri nasprotujejo njihovim interesom, ostalim dajo mir oziroma jim pomagajo, enako kot ZDA, ki jo imate vsi za izvor vsega zla na zemlji

Hahhaha ja, Putin se boji Kadirova ja
SF-SN
# 21.04.2017 ob 16:05
Definitivno ni gejem v Čečeniji "postlano" z rožicam.
Tabori za homoseksualce in posebni zapori pa so idiotizem
J@st
# 21.04.2017 ob 12:58
Ruski časopis Novaja Gazeta je nedavno objavil članek, v katerem trdi, da je bilo v Čečeniji pridržanih več kot sto homoseksualcev, nekaj jih je izginilo, najmanj trije pa so bili ubiti.
--------------------------------------
Kaj pa zamolcano dejstvo da skupina LGBT je napovedala tozbo zoper lazne publikacije Nove Gazete????
somebody_87
# 21.04.2017 ob 17:36
Če mu verjame Putin, ni razloga, da mu ne bi verjel tudi jaz.

Res upam, da si sarkastičen.
atepej
# 21.04.2017 ob 14:08
Robiland ne rabiš, je napisno v novici - najdi!
Ori
# 22.04.2017 ob 06:28
V Savdski Arabiji jih pobešajo in jim sekajo glave, pa nič medijskega trušča, ker so to naši zavezniki.
neprilagojen
# 21.04.2017 ob 21:16
ne morem verjeti, koliko podpornikov vojne
Putin mu ne verjame, ve pa, da je boljse slabi mir, kot dobra vojna
in seveda media zelo obozuje Putina in evo prilike, da se izkoristi za demonizacijo

samo vi lazite in sirite to propagando katera pelje v vojno, vse se placa vse se vraca, toda najhuje je takrat, ce racun pride, ko se misli, da je vse pozabljeno
samo.hladnik
# 21.04.2017 ob 15:24
"V Čečeniji gejev ni. Ampak zdaj jih pa res ni več, no!"
hehet
# 21.04.2017 ob 15:03
Predtem je predstavnik Kadirova, Alvi Karimov, zavrnil obtožbe o preganjanju homoseksualcev v Čečeniji z besedami, da v Čečeniji sploh ne živijo istospolno usmerjeni.

Isto je nekaj let nazaj trdil Ahmadinežad, takratni predsednik Irana, države v kateri je homoseksualnost zločin.
ishgilliath
# 21.04.2017 ob 13:35
Tako Rusi kot tudi Američani za svoje interese vzrejajo in podpirajo islamistične fanatike, to ni nič novega... Kadirov je bolnik, ampak dokler namesto Rusov med svojimi somišljeniki v Čečeniji ohranja relativni mir, se bo o njem govorilo kot o politiku in ne kot o radikalnem warlordu, kar v resnici je.
Nobene razlike, razen v tem, da Američani to podporo uporabljajo za uresničevanje svojih geostrateških zunanje političnih in ekonomskih ambicij, Rusi pa za pucanje umazanih notranjepolitičnih težav.
Krisha
# 21.04.2017 ob 19:29
Dzihadisti nimajo druge opcije kot da se pretvaejajo da so geji..
RESNICA
# 21.04.2017 ob 18:26

Komisar
# 21.04.2017 ob 13:07
Prijavi neprimerno vsebino
Evo, še putko odobrava obstoj Islamske države na jugu ruske federacije, seveda v kolikor je ta kremeljskim oligarhom prijazna.
+14

@
Nekako mi tale komentar sploh ni jasen.....

Kako je prišel čez sito??????

Če je bilo mipljeno "islamska država", kot država, ki je pod komando Bagdadija, potem je to lažnivo klevetanje..... Vsekakor Admin nebi smel odobriti!

Če je bilo mišljeno kot "država, kjer žive pripadniki islamske vere, potem pa je komentar uporabnika Komisar - Versko nestrpen Spet Admin nebi smel odobriti.....

Kako je lahko tak komentar odobren???? RTV Slovenija - povejte mi?????!!!!!!!

Odobritev tega komentarja prav gotovo ni "višji standard", lahko ga imenujemo le "zganjanje lažnive propagande" proti Kadirevu in Islamu, kot vere nasploh!!!!
Murko
# 21.04.2017 ob 14:20
Mah kaj bi se sedaj ukvarjali z njimi...
Robiland
# 21.04.2017 ob 13:41
bethtempet, imas kaksen link tega citata?
keka77
# 21.04.2017 ob 13:40
Haha... roka roko umije...
zenga.zenga
# 21.04.2017 ob 20:39
RESNICA
Odobritev tega komentarja prav gotovo ni "višji standard", lahko ga imenujemo le "zganjanje lažnive propagande" proti Kadirevu in Islamu, kot vere nasploh!!!!
------
Kadirev nesporno ni nek angel ali prispodoba marije pomočnice , je pa res da če nekdo podpira politiko države ZDA , ki je v nekaj desetletni zgodovini ustoličila nekje okroh 40-50 svetovnih diktatorjev potem se seveda ne sme pristransko opredeljevati . Žal imamo v sloveniji edino še fake news licemerce ...
Manos de Piedra
# 21.04.2017 ob 17:38
"Hahhaha ja, Putin se boji Kadirova ja"

In kaj lahko Putin naredi Kadirovu? Ga odstavi in ima novo krizo v Čečeniji? Plus da je za razliko od takrat Rusija bistveno bolj muslimanska in bi mu muslimani s Kavkaza naredili popolno štalo v ruskih mestih, predvsem v Moskvi?

Putin potrebuje Kadirova bolj kot Kadirov potrebuje Putina.
Sapp
# 21.04.2017 ob 16:18
Če mu verjame Putin, ni razloga, da mu ne bi verjel tudi jaz.
Krisha
# 21.04.2017 ob 15:39
Kadirov je pravi molodjec...kako sele obracunava z dzihadisti
bre53
# 21.04.2017 ob 21:01
eni majo barbiko eni pa ramzana zaj pa kaj je boljse heheh ko so resni casi
patriot1970
# 21.04.2017 ob 20:34
Kratko vprašanje:
Vam je bila bolj všeč Čečenija pred Kadirovim ali Čečenija z Kadirovim?
zenga.zenga
# 21.04.2017 ob 20:30
G.Bruno
Samo - kdo verjame Kremlju.
---------
moja mala malenkost recimo . Komu pa ti verjameš ?
vojnaslo91
# 21.04.2017 ob 19:22
...da v Čečeniji sploh ne živijo istospolno usmerjeni.
---------------------------
In Putin mu na tako fašistično izjavo verjame... kar nekaj.
REsnica
# 21.04.2017 ob 15:13
Ni velike razlike med hilary, putinom, trumpom...
anny22
# 21.04.2017 ob 13:55
Izjavo o neobstoju gejev v Čečeniji je podal predstavnik za stike z javnostjo, ne Kadirov lastnoustno.

Kadyrov's spokesman brushed off the report, saying no one in the republic is homosexual. “You cannot arrest or repress people who just don't exist in the republic,” Alvi Karimov said to Interfax. “If such people existed in Chechnya, law enforcement would not have to worry about them since their own relatives would have sent them to where they could never return.”

Komu jo dejansko pripisati, je seveda stvar politične lokacije in stališč. In interpretacije.
Komisar
# 21.04.2017 ob 13:07
Evo, še putko odobrava obstoj Islamske države na jugu ruske federacije, seveda v kolikor je ta kremeljskim oligarhom prijazna.
zenga.zenga
# 21.04.2017 ob 20:24
Pac-man
Nekoliko še polinkaj in ugotovi na kakšen način tudi paradniki ponosa sodelujejo v fake njuzih in ustvarjanju anarhije po svetu . Zanimiva pa je korelacija ukro fašizma , nuslimanskega fundamentalizma in LGBT sorošefih fejkistov ter njihova medsebojna ,, ljubezen ,, ..
Drugače pa je stvar popolnoma logična : tisti , ki ne razume naravne pogojenosti in navadnih ljudi je načeloma vedno naklonjen anarhiji financirani od strani kapitala ...
Kobalt
# 21.04.2017 ob 13:52

Avri Karimov je napisal(-a)

V Čečeniji ni gejev. Tudi če bi v Čečeniji obstajali takšni ljudje, oblasti z njimi ne bi imele nobenega dela, saj bi jih že njihovi sorodniki poslali nekam, od koder ni vrnitve.


Skupina virov iz čečenskih državnih agencij in aktivistov je napisal(-a)

Tamkajšnje oblasti naj bi pridržane moške mučile v tajnih zaporih, pogosto pa so jih izpustile šele, ko so njihovi svojci zanje plačali visoke odkupnine.


Citirana zapisa spretno (smooth) postavljata na laž nasprotno stran, in tako kot mačka nikoli ne bo ujela svojega repa, tako tudi v tej zgodbi ne bomo prišli do dna. Vsaka izmed vpletenih strani lahko pumpa svojo navijaško bazo, in s prstom kaže na "njih" kakšne laži se gredo.

Lepo vidno tudi skozi komentarje.

:))
theone
# 21.04.2017 ob 13:29
putin naj bi se boril proti teroristom, hkrati pa pogledaš sliko kako sedi s sunitom in mu ne upa reči nič.... jah tudi rusi se borijo samo proti tistim teroristom kateri nasprotujejo njihovim interesom, ostalim dajo mir oziroma jim pomagajo, enako kot ZDA, ki jo imate vsi za izvor vsega zla na zemlji
Pac-Man
# 21.04.2017 ob 18:16
moj komentar
# 21.04.2017 ob 14:15

Raje preberi, kako demokratizirana Ukrajina podpira skrajne islamske teroriste in jim na svojem ozemlju dopušča nastajanje terorističnih brigad:

https://www.logicno.com/politika/zbog-rupa-u-zakonu-ukrajina-postaje-centar-za-legalizaciju-boraca-isil-a.html
---------------------------------------

Avtor prispevka na logicno.com je N. Babić, ki piše tudi za portal srbin.info.

http://srbin.info/tag/n-babic/

Njegov lastnik in odgovorni urednik je avtor spodaj komentirane mojstrovine.

http://www.e-novine.com/entertainment/entertainment-tema/126266-Pedera-sme-poteno-prebije-nekmoli-ubije.html

Toliko o tem.
Pac-Man
# 21.04.2017 ob 16:44
peglezn
# 21.04.2017 ob 15:46

Prepričan sem, da bo Svet ZN za človekove pravice... skupaj s predstavnikom Savdske Arabije, ki tam sedi - ogorčen nad Rusi, ki s tem nimajo nič.
--------------------------------

Popolnoma nič.

Razen tega da morebitni umori & mučenje homoseksualcev kršijo rusko ustavo in zakone.
somebody_87
# 21.04.2017 ob 15:01
Me zelo cudi, da mu Putko verjame. Sarcasm off. Rusija je tud ena polomija od drzave, silo pokazujejo navzven medtem ko pa znotraj svoje druzbe imajo marsikaj za razresit, sploh ko je govora o cloveskih pravicah. V ZDA je identicno. Ena medalja dve strani.
G.Bruno
# 21.04.2017 ob 14:06
Kremelj mu verjame
Samo - kdo verjame Kremlju.
Kazalo