Neznanec naj bi pred mesecem dni streljal na Belo hišo in razbil okno v rezidenčnem delu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Neznanec naj bi pred mesecem dni streljal na Belo hišo in razbil okno v rezidenčnem delu. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V času, ko je vojni veteran preskočil ograjo Bele hiše, predsednika in njegove družine ni bilo v njej, saj so se ravno 10 minut prej odpeljali s helikopterjem. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Julia Pierson, ki je kot direktorica tajne službe odgovorna za raziskovanje finančnega kriminala in varovanje ameriškega predsednika, je v sredo odstopila s položaja, potem ko so jo v ponedeljek kongresniki kritizirali zaradi številnih varnostnih pomanjkljivosti, med drugim zaradi nedavnih skokov čez ograjo verjetno najbolj varovane hiše v ZDA - Bele hiše.

O vprašanju predsednikove varnosti so se v kongresu začeli intenzivneje pogovarjati po 19. septembru, ko je ograjo Bele hiše preskočil nekdanji iraški veteran Omar Gonzalez, ki je oborožen z nožem stekel v predsedniško palačo, kjer ga je ujel agent tajne službe, ki niti ni bil v službi.

Nova razkritja
Na dan je prišlo tudi razkritje informacije, da je bil septembra poleg Obame v dvigalu med obiskom Atlante zasebni varnostnik z orožjem. Varnostnika ni nihče pregledal oziroma so mu dovolili dostop do predsednika. Po pravilih službe potrebujejo agenti v neposredni predsednikovi bližini posebno dovoljenje za nošenje orožja.

Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je dejal, da je Obama za ta podatek izvedel šele tik pred torkovo objavo informacije v časopisih Washington Examiner in Washington Post. Piersonova je trdila, da predsednika sproti obvešča o vsem.

Prav tako naj bi pred meseci neznanec streljal na Belo hišo, tako da je eden izmed izstreljenih nabojev razbil okno v rezidenčnem delu, kjer je bila predsednikova hči Sasha.

Ko začne skrbeti tudi republikance
Tako ni nenavadno, da je za varnost demokratskega predsednika Baracka Obame in njegove družine v kongresu začelo skrbeti tudi republikance. Tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest je sporočil, da se je Obama odločil, da tajna služba potrebuje novo vodstvo. Piersonova je bila na položaju šele od lanskega leta.

Piersonova je ministru za domovinsko varnost Jehu Johnsonu dejala, da verjame, da je kongres izgubil zaupanje vanjo in da lahko le odstopi. Johnson je zagotovil, da bo incident 19. septembra in druge preiskala neodvisna komisija. Republikanskih kongresnikov to ni zadovoljilo.

Predsednik odbora za vladni nadzor in reforme Darrell Issa iz Kalifornije je dejal, da bo njegov odbor nadaljeval preiskave in zaslišanja. Demokrati ga za zdaj še ne obtožujejo, da ga bolj kot predsednikova varnost zanima kaj drugega politično obremenilnega za predsednika in vlado, kar lahko preiskave potegnejo na dan.