'Ni moja krivda, da se puška uporablja tam, kjer se je ne bi smelo. To je krivda politikov, ne oblikovalca. Izdelal sem jo, da bi z njo branili meje domovine,' je leta 2008 dejal Kalašnikov. Foto: Reuters
'Ni moja krivda, da se puška uporablja tam, kjer se je ne bi smelo. To je krivda politikov, ne oblikovalca. Izdelal sem jo, da bi z njo branili meje domovine,' je leta 2008 dejal Kalašnikov. Foto: Reuters
Mihail Kalašnikov
Bil je 17. otrok v kmečki družini. Foto: Reuters

Kalašnikov, ki je umrl prejšnji mesec v starosti 94 let, je maja leta 2012 poglavarju Ruske pravoslavne cerkve na pisalni stroj napisal dolgo, zelo čustveno pismo, v katerem je potožil, da ga muči "duševna bolečina", ker je njegov izum vzel toliko življenj.

"Moja duševna bolečina je neznosna. Vedno znova si zastavljam naslednje vprašanje: če je moja puška vzela življenje ljudem, ali je potem mogoče, da sem jaz, kristjan in pravoslavec, odgovoren za smrt teh ljudi, tudi če so bili sovražniki? Dlje kot živim, bolj me razjeda to vprašanje in bolj se sprašujem, zakaj je Gospod ljudem dovolil, da imajo hudičeve potrebe, kot so zavist, pohlep in agresija," je zapisal v pismu, ki ga je objavil prokremeljski časopis Izvestja.

V pismu, podpisanem s tresočo roko, je dodal, da je v cerkev prvič stopil pri 91 letih, pozneje pa se je dal krstiti. Pismo je tako zanimivo zato, ker nikoli ni javno priznal "krivde" za vse, umorjene s puško AK-47, saj je trdil, da je za smrti odgovorna politika, ki je to orožje uporabljala. Kljub temu pa je večkrat izrazil žalost, da je puška prišla v roke kriminalcem in otroškim vojakom.

"Ste blesteč zgled domoljubja"
Patriarh je Kalašnikovu odgovoril in ga pomiril, da je "blesteč zgled domoljubja", ter dodal, da Pravoslavna cerkev odobrava orožje, ki služi obrambi domovine. "To puško ste izumili za obrambo domovine, ne pa zato, da bi jo uporabljali teroristi v Savdski Arabiji," je zapisal Kiril.

Oče legendarne puške, ki je med najbolj razširjenimi in uporabljanimi kosi orožja na svetu, je bil rojen 10. novembra 1919 v sibirski vasi nedaleč od meje z Mongolijo. Njegovo otroštvo je bilo tragično, saj so njegovega očeta leta 1930 v času Stalinove diktature deportirali. Sprva naj bi želel postati pesnik, a se je njegovo življenje z začetkom druge svetovne vojne obrnilo drugače. Leta 1938 je stopil v vojsko, leta 1941 pa je bil v spopadih na območju Brjanska huje ranjen.

100 milijonov kalašnikovk po svetu
Medtem ko je okreval v bolnišnici, naj bi prvič začel razmišljati o izdelavi "popolnega orožja za obrambo domovine". K temu so ga spodbudili številni porazi Rdeče armade nasproti veliko bolje oboroženi nemški vojski.

Zaradi svojih dosežkov je bil Kalašnikov v nekdanji Sovjetski zvezi narodni heroj in je postal nekakšen simbol ponosne vojaške zgodovine Rusije. Prejel je vrsto najvišjih državnih odlikovanj. Po nekaterih ocenah naj bi po svetu prodali že okoli 100 milijonov kalašnikovk.