Kalifornijski delavci so si dolgo prizadevali za dvig minimalne plače. Foto: Reuters
Kalifornijski delavci so si dolgo prizadevali za dvig minimalne plače. Foto: Reuters
Kalifornija
Zaposleni v restavracijah s hitro prehrano so organizirali že več protestov. Foto: Reuters

Ukrep je del dogovora, ki ga je demokratski guverner dosegel s sindikalnimi voditelji in strankarskimi kolegi v kalifornijskem kongresu. V sredo ga je najprej potrdil zakonodajni zbor, v četrtek pa je dobil podporo še v senatu. "Če si polno zaposlen, potem tvoja družina ne bi smela živeti v revščini," je ob potrditvi dejal predsednik zakonodajnega zbora Anthony Rendon.

Dogovoru so nasprotovali predvsem predstavniki volilnih okrajev v revnih območjih, ki opozarjajo, da bi lahko ta ukrep še poslabšal razmere na trgu delovne sile, ki se spoprijema z dvomestno stopnjo brezposelnosti, in bi pomenil veliko breme za manjša podjetja.

New York sledi z dvigom
Kalifornija se z napovedanim dvigom minimalne plače pridružuje nekaterim drugim ameriškim zveznim državam, ki so v zadnjih letih odločile, da bodo same zvišale zajamčeni zaslužek, ki je na zvezni ravni od leta 2009 7,25 dolarja na uro. V četrtek je država New York napovedala, da bo na nekaterih območjih minimalno plačo dvignila na 15 dolarjev na uro.

V skladu z ukrepom, ki so ga sprejeli v Kaliforniji, se bo minimalna plača na 15 dolarjev na uro postopoma dvignila do leta 2022 za velike družbe in do leta 2023 za manjša podjetja.

Ukrep je bil sprejet po hitrem postopku, potem ko je bil dosežen dogovor med guvernerjem in sindikati, ki so si sicer za dvig minimalne plače prizadevali tudi prek referendumskih pobud.

Z ukrepom se ne strinja del demokratov in večina republikancev, saj jih je zmotila njegova hitra potrditev, poleg tega pa so prepričani, da bo imel nasproten učinek za podjetja v revnih delih države, kjer razmere ne omogočajo tako drastičnega dviga minimalne plače.