Trudeau si želi še več podobnih srečanj v prihodnje. Foto: Reuters
Trudeau si želi še več podobnih srečanj v prihodnje. Foto: Reuters
Ottawa
Premier in predsednik sta si privoščila jutranji tek po kanadski prestolnici. Foto: Reuters

Po napovedi Trudeauja bo Kanada s 1. decembrom odpravila vizumska pravila za Mehičane, ki jih je prejšnja konservativna vlada uvedla leta 2009, da bi po njenih besedah preprečila lažne prošnje za azil.

Enrique Pena Nieto, po 15 letih prvi mehiški predsednik na državniškem obisku v Kanadi, je nato napovedal, da bodo oktobra sprostili uvoz kanadske govedine in tako končali 13 let omejitev, ki so jih sprejeli po odkritju primera BSE (bolezen norih krav) v Kanadi.

Voditelja sta poudarila željo po poglobitvi odnosov med državama, ki sta sicer podpisnici severnoameriškega prostotrgovinskega sporazuma NAFTA skupaj z ZDA, kamor gre tudi velika večina izvoza obeh držav.

V pričakovanju volitev pri sosedih
Toda NAFTA bi lahko bila pod vprašajem po ameriških volitvah, na katerih se bosta najverjetneje pomerila republikanec Donald Trump in demokratinja Hillary Clinton. Medtem ko nekdanja državna sekretarka med predvolilno kampanjo zagovarja svobodno trgovino, pa je populistični milijarder napovedal, da bo ob morebitni zmagi prekinil sporazum ali pa določil nove pogoje.

Kanadski premier in mehiški predsednik sta zatrdila, da bosta sodelovala z vsakim izvoljenim ameriškim predsednikom.

Trudeau je poudaril pomembnost odnosov med Kanado in Mehiko, ob tem pa izrazil upanje, da bosta državi s pomočjo podobnih srečanj v prihodnosti še okrepili vezi. Predstavniki kanadskih oblasti se namreč po tihem pritožujejo, da državi nista storili dovolj za razvoj poslovnih in političnih odnosov ter svojim prebivalcem predstavili prednosti svobodne trgovine.

V Ottawi se bo obema voditeljema na enodnevnem vrhu pridružil še ameriški predsednik Barack Obama. "Trije amigosi" se bodo zavezali, da bodo njihove države do leta 2025 polovico električne energije proizvedle iz čiste energije. Razpravljali pa bodo tudi o ekonomskih posledicah, ki jih je oziroma jih še bo povzročila odločitev Britancev, da zapustijo Evropsko unijo.