Franc Rode je bil izžreban za pomočnika kardinala kamerlenga. Foto: BoBo
Franc Rode je bil izžreban za pomočnika kardinala kamerlenga. Foto: BoBo
Datum konklava bo znan šele, ko se bodo v Vatikanu zbrali vsi kardinali, mlajši od 80 let. Foto: EPA

Natančen datum konklava bodo določili, ko se bodo v Vatikanu zbrali vsi kardinali z volilno pravico. Danes bosta izvedeni dve srečanji kardinalov. Tiskovni predstavnik Vatikana je sicer izključil možnost, da bi bil lahko datum začetka konklava znan že danes.

Konklave bo v Sikstinski kapeli, udeležili pa se ga bodo lahko le kardinali, mlajši od 80 let. Skupaj naj bi jih pri volitvah novega poglavarja Katoliške cerkve sodelovalo 115.

Med kardinale se je uspelo vtihotapiti moškemu, ki se je preoblekel v škofa. Lažni škof je nosil križ, imel je vijoličast šal, izdalo pa ga je prekratko škofovsko ogrinjalo. Varnostniki so tako ugotovili, da ne spada med duhovščino, in so ga nato odvedli s prizorišča.

Nekateri kardinali želijo izvedeti več o aferi Vatileaks
Ob začetku srečanj pred konklavom, na katerem bodo izbrali naslednika papeža Benedikta XVI., je več kardinalov izrazilo tudi željo, da bi izvedeli več o ozadju afere Vatileaks, ko je lani v medije prišlo več sto zaupnih papeških dokumentov, ki so razkrili notranje boje za oblast in spodbudili domneve o korupciji v najvišjih vrstah Katoliške cerkve.

Za krivega zaradi kraje zaupnih papeških dokumentov in njihovega širjenja medijem je bil spoznan papežev majordom Paolo Gabriele, a po mnenju nekaterih je v ozadju širša zarota. Preiskava o aferi je za javnost ostala skrivnost, poročilo bo dobil samo novi papež, ne pa tudi kardinali, ki ga bodo izvolili.

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je sicer dejal, da splošne razprave o tem ne bo, lahko pa kardinali med sabo delijo informacije, "ki se jim zdijo koristne". "Če želimo sprejeti dobro odločitev, sem prepričan, da bomo morali imeti nekaj informacij o tem," je prepričan južnoafriški kardinal Wilfrid Napier. Tudi francoski kardinal Philippe Barbarin je dejal, da želijo vedeti, kaj se dogaja "znotraj Vatikana".

Kardinali bodo temeljito razmislili
Newyorški nadškof, kardinal Timothy Dolan, meni, da se bodo volitve papeža končale hitro. "Ta teden bo zelo pomemben. Srečal se bom z vsemi svojimi brati in jih bom bolje spoznal," je o srečanju kardinalov dejal Dolan.

Francoski kardinal Andre Vingt-Trois poudarja, da kardinali ne bodo preveč hiteli. "Vzeli si bomo toliko časa, kot ga bomo potrebovali, da razmislimo o tem, kakšne vrste papeža Cerkev zdaj potrebuje," je pred srečanjem dejal Vingt-Trois. "Za papeža si želim poliglota, človeka vere in dialoga. Novi papež pa se bo moral spopasti s spornimi vprašanji v kuriji," je dodal francoski kardinal.

Prisotnost na konklavu sta sicer že odpovedala najvišji predstavnik Katoliške cerkve v Veliki Britaniji, kardinal Keith O'Brien, ki je prejšnji teden odstopil zaradi obtožb o neprimernem spolnem vedenju in se zanje opravičil, ter indonezijski kardinal Julius Darmatmadja, ki je sporočil, da se zaradi težav z vidom konklava ne bo udeležil.

Prejšnji papež Benedikt XVI. je pred kratkim z dekretom sicer omogočil hitrejši začetek konklava. Skladno z dozdajšnjimi pravili bi od izpraznitve apostolskega sedeža do začetka konklava moralo miniti vsaj 15 dni, zdaj pa se volitve novega papeža lahko začnejo že, ko so vsi kardinali z volilno pravico zbrani v Vatikanu.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi se konklave začel 11. marca, natanko štiri tedne po napovedi odstopa Benedikta XVI. Novi papež bi bil lahko tako izvoljen še pravočasno, da bi lahko vodil vse slovesnosti ob največjem krščanskem prazniku, veliki noči.

Med zasedanjem so kardinali z žrebom izbrali tri asistente oziroma pomočnike kardinala kamerlenga. Skladno z apostolsko konstitucijo Universi dominici gregis se namreč oblikuje še poseben zbor kardinalov, ki ga sestavljajo kardinal kamerleng Tarcisio Bertone in trije kardinali, vsak iz svojega reda. Žreb je določil kardinala Giovannija Battisto Reja iz reda škofov, kardinala Crescenzia Sepeja iz reda duhovnikov in slovenskega kardinala Franca Rodeta iz reda diakonov. Ta posebni zbor omenjenih štirih kardinalov med sedisvakanco obravnava vsakodnevne zadeve praktične narave.