Nemško pravosodje podaja, da so se le trije od 104 kastriranih spolnih prestopnikov, ki so bili operirani v 70. in 80. letih, znova prekršili. Foto: EPA
Nemško pravosodje podaja, da so se le trije od 104 kastriranih spolnih prestopnikov, ki so bili operirani v 70. in 80. letih, znova prekršili. Foto: EPA
Zloraba otrok
Kastracijo spolnim zločincem kot zdravljenje ponuja samo še pet držav Evropske unije. Foto: MMC RTV SLO

Evropski odbor za preprečevanje mučenja (CPT) v priporočilu zato poziva Nemčijo, naj prakso, za katero se sicer prestopniki odločajo prostovoljno, odpravi.

Kirurško kastracijo pridržanih spolnih zločincev je mogoče označiti kot obliko ponižujoče obravnave, ugotavlja odbor, ki sicer ob tem spominja, da so kastracijskih posegov v Nemčiji deležni le prostovoljci in da se jih izvaja pod zelo dobrim nadzorom. Uradnih statistik o številu kastriranih spolnih zločincev v Nemčiji ni, a je po informacijah odbora poseg letno opravljen na manj kot petih osebah, obsojenih spolnih zlorab.

Prostovoljna oblika zdravljenja
Kastracija v Nemčiji velja za obliko zdravljenja in ne kazen, postopek pa lahko steče le na izraženo željo spolnega zločinca in le, če je oseba stara več kot 25 let. Poleg tega se mora oseba, ki želi prestati poseg, prej posvetovati s strokovno komisijo, v obdobju čakanja na operacijo pa si lahko v katerem koli trenutku premisli, je pojasnila nemška vlada.

Nemčija se v zagovoru prakse sklicuje tudi na študijo iz leta 1997, ki ugotavlja, da so spolne zločine po kastraciji znova zagrešili le trije odstotki zločincev, medtem ko je na stara pota stopilo 46 odstotkov nekastriranih zločincev. CPT na drugi strani ugovarja, da kirurški poseg vendarle ni stoodstotno zagotovilo za končanje spolnih zločinov.

Na Otoku in na severu kemijska kastracija
Podobne kritike je CPT leta 2009 naslovil tudi na Češko, ki je poleg Nemčije edina članica Sveta Evrope, ki spolnim zločincem ponuja možnost kirurške kastracije.

Nekatere druge države spolnim zločincem ponujajo milejšo obliko "zdravljenja", in sicer t. i. kemijsko kastracijo, ki vključuje jemanje zdravil, ki zavirajo sproščanje testosterona, hormona, odgovornega za spolno slo. Za kemijsko kastracijo se lahko prostovoljno odločijo spolni prestopniki v Veliki Britaniji, na Danskem in na Švedskem.