Severna Koreja trdi, da ima vodikovo bombo, česar neodvisni vir še ni potrdil ali zanikal. Foto: Reuters
Severna Koreja trdi, da ima vodikovo bombo, česar neodvisni vir še ni potrdil ali zanikal. Foto: Reuters

"Uspelo nam je postati velika jedrska sila, ki je sposobna braniti svojo neodvisnost in državni ponos z močnim jedrskim in vodikovim orožjem. Še naprej bomo dejavno razvijali svojo vojaško industrijo," je po besedah severnokorejske agencije KCNA dejal Kim Džong Un.

Za zdaj trditve Severne Koreje še ni potrdil ali zavrnil neodvisni vir, so pa ZDA že izrazile dvom v resničnost trditve. Kot je v odzivu dejal tiskovni predstavnik Bele hiše Josh Earnest, je Washington zaskrbljen zaradi "destabilizacijskih dejanj" severnokorejskega režima, da pa informacije, ki so na voljo, "postavljajo pod resen vprašaj" trditve Pjongjanga, da ima vodikovo bombo.

Vodikova bomba je vrsta jedrska orožja za množično uničenje, ki izrablja veliko količino sproščene jedrske energije pri procesu jedrskega zlitja in je daleč najmočnejše orožje na svetu, poroča rt.com.

Severna Koreja je 10. februarja leta 2005 priznala, da izdeluje jedrsko orožje, kar je mednarodna skupnost obsodila. Od takrat je država izvedla tri podzemne poskuse, in sicer leta 2006, 2009 in 2013. Varnostni svet Združenih narodov je zaradi omenjenih testov leta 2013 soglasno sprejel nove sankcije proti Severni Koreji.