V več vietnamskih mestih so že minuli konec tedna potekali množični protikitajski protesti, v torek pa so izbruhnili še izgredi, v katerih so jezni vietnamski delavci zažigali in drugače opustošili kakih sto tovarn, plenili blago ter napadali pisarne in varnostnike. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
V več vietnamskih mestih so že minuli konec tedna potekali množični protikitajski protesti, v torek pa so izbruhnili še izgredi, v katerih so jezni vietnamski delavci zažigali in drugače opustošili kakih sto tovarn, plenili blago ter napadali pisarne in varnostnike. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Vietnam množično zapuščajo kitajski državljani. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Neredi v Vietnamu, 21 mrtvih

Med umrlimi je po podatkih lokalne bolnišnice pet vietnamskih delavcev in 16 kitajskih državljanov. Kot je dejal zdravnik iz splošne bolnišnice v osrednji regiji Ha Tinh, so v noči na četrtek sprejeli več sto ranjencev, "še več smo jih sprejeli danes zjutraj".

Aretiranih 600 ljudi
Policija je sporočila, da je bilo v nemirih poškodovanih 460 poslovnih objektov in tovarn, ranjenih je bilo 40 policistov, "v katere so skrajneži metali opeke in kamenje", je poročala televizija v državni lasti Thanh Nien. Aretiranih je bilo 600 ljudi.

Zaradi najhujših protikitajskih nemirov v Vietnamu v zadnjih letih so številni Kitajci že zapustili državo. Po podatkih policije jih je samo v sredo vietnamsko-kamboško mejo prečkalo 600.

Tuje tovarne ostajajo zaprte
V sredo so vietnamski protikitajski protestniki napadli industrijski predel, v katerem so večinoma kitajske tovarne, in jih najmanj 15 zažgali. Po pomoti pa so zažgali tudi tajvanske, japonske in južnokorejske tovarne, saj so mislili, da so kitajske. Tako so zanetili požar v tovarni jekla, katere lastnik je tajvansko podjetje Formosa Plastics Group. To je največji investitor v Vietnamu, ki v tej državi gradi največjo tovarno jekla v Južni Aziji. Zgradili naj bi jo do leta 2020, stroški gradnje se gibljejo okoli 20 milijard ameriških dolarjev. Objekt bo imel med drugim svoje pristanišče in elektrarno z močjo 2,150 MW.

Večina tovarn na jugu države, predvsem v industrijskem območju v Hošiminhu, ki so v tuji lasti, je tako danes zaradi bojazni pred ponovitvijo protikitajskih protestov zaprtih.

"Nova vojna ne bi koristila nikomur"
Napetosti med sosednjima državama so izbruhnile po tem, ko je Peking prejšnji teden svojo naftno ploščad prestavil na območje, ki si ga lasti Vietnam. V bližini omenjene sporne naftne ploščadi se je nato v preteklih dneh zgodila vrsta incidentov med kitajskimi in vietnamskimi ladjami, državi druga drugo krivita za naraščanje napetosti.

Kot je poročal RTV-jev dopisnik iz Pekinga Uroš Lipušček, ne Kitajska ne Vietnam ne kažeta znakov popuščanja: "Odnosi med državama, ki sta se konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja zapletli zaradi ozemeljskega spora v kratko vojno, ki so jo dobili Kitajci, so na najnižji možni točki. Čeprav v Pekingu poudarjajo, da bo kitajska naftna družba nadaljevala črpanje nafte v bližini otoka Šishi v Južnem kitajskem morju, kar so vietnamske ladje poskušale v zadnjih dneh že nekajkrat preprečiti, pa tukajšnji mediji vsaj za zdaj ne predvidevajo izbruha nove vojne, ki ne bi koristila nikomur. To potrjuje tudi izjava vietnamske vlade, da se bo z vsemi sredstvi, predvsem pa z diplomacijo, borila za svojo suverenost."

Neredi v Vietnamu, 21 mrtvih