Protest s fotografijami žrtev samosežigov. Foto: EPA
Protest s fotografijami žrtev samosežigov. Foto: EPA

Kitajska agencija Šinhua poroča, da je menih priznal spodbujanje in oglaševanje protestov, in sicer po navodilih izgnanega duhovnega vodje dalajlame.
Tibetanci v izgonu trdijo, da je bilo priznanje izsiljeno in so zanikali vsakršno vpletenost. Nedavna sodna razsodba določa, da bo vsak, ki pripomore ali spodbuja k samosežigom, obtožen umora. Od leta 2009 se je v protestu proti vladavini komunistične partije zažgalo že več 10 Tibetancev, od tega so številni umrli.
Oblasti občasno izvajajo akcije proti takim skrajnim taktikam, zbirajo osumljence, zapirajo samostane, menihi pa so podvrženi politični "izobrazbi". A protesti se nadaljujejo v tibetanskih skupnostih v Sečuanu, Tibetu, Gansuju in Činghaju. O zadnjih primerih samosežigov so aktivisti poročali v soboto, ko sta se vnela dva meniha v Tibetu, eden je zaradi poškodb umrl.
K samosežigu spodbudil osem ljudi?
Po navedbah policije je 40-letni menih Lorang Konchok od leta 2009 spodbudil osem ljudi, da so se zažgali. S svojim nečakom naj bi zapisoval vse podrobnosti o protestnikih, zbiral fotografije in jih predal izgnancem v Indiji. Loran Konchok je bil nameščen v samostanu Kirti v prefekturi Aba, ki je središče samosežigov.
Tibetanska vlada v izgonu, ki ima sedež v indijskem mestu Dharmsala, zanika vse obtožbe vpletenosti njenih predstavnikov ali dalajlame. "Menimo, da so priznanja iz osumljencev izsilili," je povedal tiskovni predstavnik Lobsang Choedak. "Pozdravili bi preiskavo kitajske vlade, ali res mi spodbujamo te samosežige."