Tibetanci že več desetletij vztrajajo pri zahtevi po svobodi in avtonomiji, medtem ko Peking čedalje bolj krepi svojo prisotnost na
Tibetanci že več desetletij vztrajajo pri zahtevi po svobodi in avtonomiji, medtem ko Peking čedalje bolj krepi svojo prisotnost na "strehi sveta". Foto: EPA

Upravna enota Ngava, ki je del zgodovinskega Tibeta in kjer so Tibetanci kljub močnemu priseljevanju etničnih Hanov še vedno večinsko prebivalstvo, je postala središče protesta proti Pekingu. 19-letni mladenič, nekdanji budistični menih iz samostana Kirti, se je v središču glavnega mesta pokrajine na jugozahodu Kitajske polil z bencinom, nato zahteval svobodo za Tibet in vrnitev dalajlame iz indijskega izgnanstva v domovino. Ko se je zažgal, so ga naskočili policisti, ki so ga najprej pogasili, nato so pa pretepli in ga odpeljali v neznano.

Priče dogodka zatrjujejo, da protestnik ni umrl v ognju, da pa je bil hudo opečen. Dogodek je Reutersu potrdil Zorgi, predstavnik tibetanskih izgnancev, ki deluje v indijskem mestu Daramsali, kjer domuje tibetanska vlada v izgnanstvu. Policijski uradniki v upravni enoti se na poizvedovanje niso javili, pokrajinski policijski predstavnik za stike z javnostmi pa je odvrnil, "da o takšnem incidentu še nič ne ve".

Zaostrovanje razmer v Tibetu
Od marca dalje se je za svobodni Tibet in v protest proti Pekingu sežgalo že osem Tibetancev, od tega kar sedem v omenjeni upravni enoti, kjer oblasti močno omejujejo versko in narodno življenje večine. Kitajske oblasti so v zadnjih mesecih okrepile kampanjo, s katero dalajlamo predstavljajo kot nasilnega separatista. Kitajska je popoln nadzor nad Tibetom prevzela leta 1950, ko so ga zavzele komunistične enote. Kitajska trdi, da je prinesla nujno potreben napredek v revno in zaostalo pokrajino.

Dalajlama, ki je v izgnanstvu na drugi strani Himalaje, vseskozi zanika separatistične težnje Tibetancev in zatrjuje, da je pripravljen na pogovore s Pekingom. Dalajlama pričakuje od Kitajske versko, kulturno in nacionalno avtonomijo za Tibet, temu naj se tudi vrnejo pokrajine s tibetanskim prebivalstvom, ki so jih v preteklosti pridružili sosednjim pokrajinam.