Ven Džibao in George Papandreou na novinarski konferenci nista omenjala pereče težave zaradi podcenjenosti kitajske valute. Foto: EPA
Ven Džibao in George Papandreou na novinarski konferenci nista omenjala pereče težave zaradi podcenjenosti kitajske valute. Foto: EPA
Pirej
Kitajsko podjetje Cosco je leta 2008 podpisalo pogodbo, s katero so pristanišče v Pireju naredili za svoje regionalno središče. Foto: EPA

Med obiskom v Atenah je Džibao napovedal, da bo Kitajska kupila grške državne obveznice in dejal, da bo Grčija postala odskočna deska za kitajsko trgovino z južno in vzhodno Evropo. "Gre za strateško sodelovanje," je po srečanju s kitajskim kolegom povedal grški premier George Papandreu.

"Kitajska bo vložile velik napor za podporo članicam evrskega območja in Grčiji, da bi premagali krizo," je dejal Džibao. Po mnenju poznavalcev si želi Kitajska z omenjeno podporo povrniti ugled, potem ko se je znašla na udaru kritikov zaradi trgovinske politike in podcenjene vrednosti nacionalne valute juan.

Džibao ni pojasnil, kolikšen del grškega dolga bodo odkupili in katere kitajske družbe bodo kupile grške obveznice. Do zdaj so bile kitajske državne družbe v glavnem zadržane pri vlaganju na tuje finančne trge, medtem ko se doma spopadajo s kritikami zaradi izgub med svetovno gospodarsko krizo.

Kriza zmanjšala vlaganja
Zaradi znatnega proračunskega primanjkljaja in obsežnega javnega dolga se je Grčija znašla na robu bankrota in je morala zaprositi za mednarodno finančno pomoč. Za reševanje krize so ji članice evrskega območja in Mednarodni denarni sklad namenile 110 milijard evrov pomoči.

Ko se je lani pokazala vsa razsežnost zadolženosti Grčije je med vlagatelji upadlo zanimanje za grške državne obveznice. Zaradi krize in konkurence drugih balkanskih držav so se tuja neposredna vlaganja v Grčijo zmanjšala s 6,9 milijarde evrov v letu 2006 na 4,5 milijarde dolarjev v lanskem letu.

"Kitajska je pripravljena, z roko v roki z Evropsko unijo, kot potniki na istem čolnu, okrepiti sodelovanje, da bi se spopadli s finančno krizo. Menim, da smo sposobni pravih naporov za reformo mednarodnega finančnega sistema in okrepiti njegov nadzor," je dejal Džibao.

Kitajski premier je napovedal, da bodo ustanovili poseben grško-kitajski ladijski sklad, ki bo pomagal grškim ladjarjem pri nakupu kitajskih ladij. Obe državi sta si za cilj postavili povečati obseg medsebojne trgovine, za katerega upajo, da se bo do leta 2015 podvojil na osem milijard dolarjev.