Silovito deževje in pogosti potresi pomembno prispevajo k zemeljskim plazovom, ki morijo na jugozahodu Kitajske. Foto: EPA
Silovito deževje in pogosti potresi pomembno prispevajo k zemeljskim plazovom, ki morijo na jugozahodu Kitajske. Foto: EPA

Zemeljski plaz v vasi Gaopo v pokrajini Junan je pokopal 16 poslopij in pri tem ubil 27 odraslih in 19 otrok, dve osebi pa sta bili ranjeni. Oblasti so objavile, da so vse žrtve že identificirali in predali svojcem.

Pri iskanju pogrešanih žrtev plaza je sicer sodelovalo več kot tisoč reševalcev kljub izredno nizkim temperaturam ter naknadnim premikom tal in prsti. V reševalni akciji so sodelovali vojaki, policisti in gasilci, pri delu pa so uporabili 20 bagrov in tovornjakov.

Zemeljski plaz je kot blatna reka preplavil nesrečno vas. Naravna nesreča se je zgodila zaradi izdatnega deževja in sneženja v zadnjem mesecu. K tragediji je prispeval tudi strm teren in tudi razrahljana prst zaradi nedavnih potresov, ki so prizadeli provinco Junan. Uradna izjava tamkajšnjih oblasti je tako ovrgla morebitno medsebojno zvezo med rudarjenjem na območju in smrtonosnim plazom.

Jugovzhod Kitajske je pogosto prizorišče naravnih nesreč: septembra je v potresu v Junanu umrlo 81 ljudi, oktobra je zemeljski plaz pokopal vaško šolo in pri tem ubil 18 učencev.