Prvi primer okužbe s pričjo gripo so zaznali tudi v Pekingu, kjer se je okužila sedemletna deklica. Foto: EPA
Prvi primer okužbe s pričjo gripo so zaznali tudi v Pekingu, kjer se je okužila sedemletna deklica. Foto: EPA

Prvi primer okužbe z novim virusom so v soboto potrdili pri sedemletni deklici v kitajski prestolnici Peking, sicer pa so do zdaj vse primere okužbe opazili v Šanghaju in treh sosednjih provincah na vzhodu Kitajske.

Dve novi okužbi so potrdili tudi v provinci Henan, in sicer pri 34-letnem kuharju, ki ostaja v kritičnem stanju, ter pri 65-letnem kmetu, ki je bil v rednem stiku s perutnino, njegovo zdravstveno stanje pa se izboljšuje. Devetnajst ljudi, ki so bili v tesnih stikih z bolnikoma, za zdaj ne kažejo znakov okužbe.
Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) še ni razglasila epidemije H7N9, saj je ta prostorsko omejen. Strokovnjake pa skrbi, da bi virus mutiral v obliko, ki bi bila lahko prenosljiva tudi med ljudmi.

WHO je že prejšnji teden sporočil, da naj se po do zdaj znanih ugotovitvah virus ne bi prenašal s človeka na človeka, ampak le s ptičev oziroma perutnine na ljudi.

Kitajske zdravstvene oblasti sicer ne vedo natančno, kako se virus širi, a v zadnjih dneh so v več mestih izvajali množične zakole perutnine. Oblasti pričakujejo, da bo cepivo pripravljeno v sedmih mesecih, a po mnenju ameriških strokovnjakov bi razvoj cepiva lahko trajal dlje.