Pred sodiščem se je zbralo nekaj deset njegovih podpornikov. Foto: Reuters
Pred sodiščem se je zbralo nekaj deset njegovih podpornikov. Foto: Reuters

Sodišče je odločilo, da je Pu kriv podpihovanja etničnega sovraštva ter izzivanja prepirov in provokacij na spletnem omrežju Weibo, kitajski različici Facebooka. Sodišče mu je dosodilo triletno pogojno zaporno kazen, grozilo mu je osem let za zapahi.

Ker so mu dosodili pogojno kazen, še ni jasno, ali ga bodo takoj izpustili iz pripora, kjer je bil od maja lani, in ali bo v prihodnjih treh letih ves čas pod nadzorom. Pu naj bi med sojenjem "spoznal resnost svojih prestopkov", se zanje opravičil in sprejel kazen, je sporočila državna agencija Šinhua. Človekoljubna organizacija Amnesty International pa je pogojno kazen označila za "premišljen poskus kitajskih oblasti, da bi zavrli enega najvidnejših predstavnikov pravice do svobode govora". Sojenje Puju so označili za politični pregon in opozorili, da je bilo v sodnem postopku več kršitev procedure.

Zagovornik Aj Vejveja
50-letni Pu je bil med nasilnim zatrtjem protestov na pekinškem Trgu nebeškega miru leta 1989 študentski voditelj, pozneje pa je postal eden najvidnejših odvetnikov za človekove pravice na Kitajskem. Med drugim je branil zaprte v delovnih taboriščih ter priznanega umetnika in disidenta Aj Vejveja. Na spletu je redno kritiziral vladajočo komunistično partijo, še posebej njene politike glede Tibeta in etnične manjšine Ujgurov na nemirnem zahodu države, v pokrajini Šindžjang.

Ob začetku sojenja sredi decembra so pred sodiščem potekali protesti več deset Pujevih privržencev. Sodišče je bilo močno zastraženo, saj so ga varovali policisti v civilnih oblačilih in uniformah. Prišlo je tudi do prerivanja in manjših izgredov. Okoli desetim kritičnim diplomatom, med drugim iz ZDA in EU-ja, ki so se želeli udeležiti začetka sojenja, pa so to preprečili.