Človekoljubne organizacije ugotavljajo, da se mnogi vojaki sploh ne zavedajo posledic posilstva. Foto: EPA
Človekoljubne organizacije ugotavljajo, da se mnogi vojaki sploh ne zavedajo posledic posilstva. Foto: EPA
Kongo
Pregnane in zlorabljene. Foto: EPA

Vzhod Demokratične republike Kongo je prizorišče najhujših nemirov po drugi svetovni vojni. V zadnjih desetih letih je umrlo več kot pet milijonov ljudi, razmere pa se niso umirile niti po koncu vojne julija leta 2003. Ljudje še vedno umirajo zaradi napadov, lakote in bolezni, kar je vse posledica začaranega kroga nasilja. Ob tem se dogajajo še številna posilstva, mučenja in novačenja otrok za vojake.

Poročila preiskovalcev iz ZDA in Združenih narodov ugotavljajo, da so za posilstva krivi tako uporniki kot vladni vojaki. V poročilu, ki se je znašlo na mizi Varnostnega sveta ZN-a, piše, da so v pokrajini Severni Kivu od januarja do julija leta 2009 zaznali 3.106 primerov posilstva, polovico od tega pa so jih zagrešili pripadniki vladnih sil.

Številni vladni vojaki so bili prej uporniki, ki so na vladno stran prestopili kot del mirovnega procesa.

Skrb vzbujajoča strpnost do zločinov
V rednem letnem poročilu ameriškega zunanjega ministrstva o stanju človekovih pravic po svetu piše, da so leta 2009 različne oborožene skupine nadaljevale hude zlorabe, pri nekaterih gre celo za vojne zločine, kot so nezakoniti poboji, prisilno delo in mučenja.

Ameriško poročilo pravi, da so vladni vojaki oktobra lani samo v eni soseski zagrešili kar 116 posilstev, in pri tem navaja grozljiv primer, ko je pet vojakov skupinsko posililo nosečo žensko. Poveljnik vladnih sil, general Leon Mishale, je pojasnil, da gre za osamljen primer. Po njegovih besedah je treba krivdo pripisati vojakom, ne celotni organizaciji.

Nekaznovanost zločincev, odsotnost vladavine in podrejena vloga žensk še posebej krepijo splošno sprejemljivost in strpnost do teh grozodejstev nad ženskami in dekleti v vse bolj militarizirani družbi, ugotavlja poročilo ZN-a.

Težava je tudi z zapori, saj pogosto tudi v primeru obsodbe vlada nima prostora za zločince. Tako je bil v nekem kraju vojak obsojen zaradi posilstva, vendar ga niso imeli kam zapreti, ker je bil zapor uničen med vojno.

V pokrajinah Severni in Južni Kivu je zaradi spopadov razseljenih najmanj 1,36 milijona ljudi in mnogi med njimi so ujeti v spopade med uporniki in vladno vojsko.