Vdor je v ZDA močno odmeval, saj so se na spletu pojavili vsi osebni podatki njihovih varnostnih enot, vključno z naslovi. Foto: Reuters
Vdor je v ZDA močno odmeval, saj so se na spletu pojavili vsi osebni podatki njihovih varnostnih enot, vključno z naslovi. Foto: Reuters

Moškega, star naj bi bil nekaj čez 20 let, je malezijska policija aretirala 15. septembra, ZDA pa so ga prepoznale kot Ardita Ferizija, domnevnega vodjo hekerske skupine, imenovane Kosova Hacker's Security (KHS). Po poročanju BBC-ja bodo Ferizija zdaj izročili ZDA.

Ferizi, znan po vzdevku "Th3Dir3ctorY", je vdrl v sisteme neimenovane ameriške družbe, da bi se dokopal do osebnih podatkov 1.351 pripadnikov ameriške vojske in vladnega osebja, so sporočili iz ameriškega pravosodnega ministrstva. Proti Kosovcu bodo zdaj vložili obtožnico zaradi računalniškega vdora in kraje identitete. Grozi mu do 35 let zaporne kazni.

V Malezijo na študij računalništva
Ferizi je v Malezijo pripotoval avgusta lani, da bi na univerzi v Kuala Lumpurju študiral računalništvo in informatiko. Med junijem in avgustom letos naj bi osumljenec nato podatke posredoval pripadniku IS-a Junaidu Hussainu, znanemu tudi kot Abu Hussain Al Britani, ki je podatke skupaj z grožnjo usmrtitve vseh na seznamu pozneje objavil na spletu.

"V prvih fazah preiskave smo odkrili, da je osumljenec komuniciral z enim od višjih članov teroristične skupine IS v Siriji glede vdora v več strežnikov s podatki in podrobnostmi ameriškega varnostnega osebja in ekipe," je sporočila malezijska policija. "Podatki so bili nato preneseni operativni enoti IS-a za nadaljnjo uporabo."

Malezija je letos aretirala že več kot sto ljudi, osumljenih povezav z IS-om. Samo avgusta so prijeli deset ljudi, od tega jih je bilo šest pripadnikov malezijskih varnostnih sil.