Kraljico Elizabeto so leta 1983 pripravili na morebitni scenarij tretje svetovne vojne. Foto: EPA
Kraljico Elizabeto so leta 1983 pripravili na morebitni scenarij tretje svetovne vojne. Foto: EPA
Velika Britanija
Na spletni strani britanskega nacionalnega arhiva je mogoče najti tudi dokumente iz premierjevega kabineta. Foto: MMC RTV SLO

Hipotetični govor, ki so ga pripravili in posneli leta 1983 v Whitehallu, na sedežu kraljičine vlade, v enem najbolj kritičnih trenutkov v hladni vojni in za primer tretje svetovne vojne, so pravzaprav pripravili med skrivno vajo, kjer so testirali britanski odziv na mednarodne dogodke na meji jedrske vojne z Rusijo. Govora nikoli niso predvajali, britanska vlada pa ga je zdaj objavila v okviru nacionalnih arhivov.

Govor je del 320 strani dolgega hipotetičnega vojnega scenarija, poimenovanega Wintex-Cimex 83, ki so ga pripravili obveščevalna služba ter obrambno in notranje ministrstvo, kaže pa na senco jedrske katastrofe, ki je pred 30 leti visela nad Veliko Britanijo.

"Naša pogumna država se mora znova pripraviti na preživetje"
Kraljica bi v govoru govorila o "norosti vojne" in "smrtonosni moči in zlorabi tehonologije", Britance pa bi pozvala, naj zberejo moč iz zadnjih dveh svetovnih vojn, da bi preživeli. "Naša pogumna država se mora znova pripraviti na preživetje. Nisem pozabila na žalost in ponos, ki sem ju čutila, ko sva s sestro poslušali očetove navdihujoče besede na tisti usodni dan leta 1939. Niti za trenutek nisem pomislila, da bi lahko ta svečana in grozljiva dolžnost doletela tudi mene," so bile zapisane začetne besede kraljičinega govora.

Kraljica v govoru omeni tudi svojega sina, princa Andrewa, ki je takrat kot piliot helikopterja služil v vojski, potencialno jedrsko vojno pa ocenjuje kot grožnjo "pogumni državi". "Odlike, ki so nam pomagale, da smo lahko dvakrat zadržali svojo svobodo, morajo znova postati naša moč," je povedala kraljica in pozvala k enotnosti družin in celotne države. "Ko se skupaj bojujemo proti novemu zlu, molimo za našo državo in naše može, kjer koli že so. Naj vas Bog blagoslovi," kraljica konča svoj hipotetični nagovor, ki ga je sama opisala kot preprostega.

V hipotetičnem scenariju Sovjetska zveza prosi za premirje
Hipotetični scenarij, skupaj s kraljičinim govorom, so Britanci pripravili potem, ko je britanski veleposlanik v Moskvi posvaril pred vse bolj resno vojno retoriko generalnega sekretarja komunistične stranke Jurija Andropova in v letu, ko je tedanji ameriški predsednik Ronald Reagan razjezil Moskvo z oznako Sovjetske zveze kot "sovražnega kraljestva".

V hipotetičnem vojnem scenariju oranžne sile, ki predstavljajo Sovjetsko zvezo in države Varšavskega pakta, izvedejo jedrski napad na Veliko Britanijo. Nato modre sile, ki predstavljajo države zveze Nato, odgovorijo z omejenim jedrskim napadom, ki oranžne sile prisili k premirju.

V vojni naj bi umrlo 33 milijonov ljudi
Drugi dokumenti, ki jih je razkrila vlada, pričajo, da so Britanci predvidevali, da bi v jedrskem napadu umrlo 33 milijonov ljudi, milijon žrtev bi zahteval napad na London. Zaupno poročilo, ki so ga pripravili za tistega, ki bi vodil državo leta 1983, pojasnuje, kako je posebna soba (Cobra Room) na Downing Streetu 10 opremljena s pripomočki, s katerimi lahko sprožijo izstrelitev jedrske rakete, ter bodočemu premierju svetuje, naj v primeru napada svoje ministre razporedi po vsej državi, da bi prevzeli nadzor v primeru uničenja Londona in smrti premierja.