Pisalne stroje v ruskih obveščevalnih službah uporabljali že od nekdaj. Foto: BoBo
Pisalne stroje v ruskih obveščevalnih službah uporabljali že od nekdaj. Foto: BoBo

FSO, ki je zadolžen za zaščito predsednika Vladimirja Putina in pomembne državne objekte, naj bi na razpisu naročil več električnih pisalnih strojev nemškega proizvajalca Triumph Adlew TWEN 180 v vrednosti 14.800 dolarjev.

Odločitev za naročilo novih pisalnih strojev naj bi Kremelj sprejel po "škandalu z razkritjem tajnih dokumentov WikiLeaksa in Edwarda Snowdna, da naj bi takratnemu predsedniku Dmitriju Medvedjemu prisluškovali na vrhu G20 v Londonu (2009)," je dejal neimenovani vir iz FSO-ja za ruski časopis Izvestiya.

V primerjavi s tiskalniki je dokumente, napisane na pisalni stroj, lažje izslediti, saj ima vsak pisalni stroj edinstven vzorec izpisa, dokumenti pa niso elektronsko dostopni. Sicer pa naj bi pisalne stroje v ruskih obveščevalnih službah uporabljali že od nekdaj.

Staro je varno?
Kako priljubljena je pri varnostni službi starejša in enostavnejša oprema, je bilo videti tudi na primeru Ryana Foglea, o katerem se je precej razpravljalo maja na ruski državni televiziji.

Fogle, ki je bil osumljen vohunjenja za Cio in naj bi poskušal na svojo stran pridobiti tudi visokega ruskega uradnika, je imel med opremo zastarel prenosni telefon, zemljevid in kompas.