Zaradi tragedije so mnoge države prekinile letalske povezave s Šarm el Šejkom. Foto: Reuters
Zaradi tragedije so mnoge države prekinile letalske povezave s Šarm el Šejkom. Foto: Reuters
Rusija
Skoraj vse žrtve so bili Rusi. Foto: Reuters

Aleksander Bortnikov, vodja ruske varnostne službe, je na srečanju v Kremlju, na katerem je bil tudi predsednik Vladimir Putin, izjavil: "Brez dvoma lahko rečemo, da je šlo za teroristično dejanje." Dodal je, da so med ostanki airbusa našli "sledi tujega eksploziva". Kot je pojasnil, je eksplozijo povzročila doma izdelana eksplozivna naprava, ki je ustrezala kilogramu TNT-ja.

Ker je letalo eksplodiralo v zraku, to pojasni dejstvo, da so bili deli trupa letala raztreseni na tako velikem ozemlju, je dodal Bortnikov.

"Našli jih bomo"
Putin se je na poročilo odzval z obljubo, da bodo "našli in kaznovali" odgovorne za napad. Kot je še napovedal, se ruski letalski napadi v Siriji ne bodo samo nadaljevali, ampak jih bo Moskva še okrepila. "Ta nesreča je bila eno najbolj krvavih dejanj v sodobni zgodovini Rusije, zato bomo kot odgovor okrepili zračne napade v Siriji. S tem želimo kriminalcem pokazati, da so povračilni ukrepi neizogibni. Iskali jih bomo povsod, kjer se skrivajo. Našli jih bomo kjer koli na planetu in jih kaznovali."

Odgovornost je sicer prevzela veja džihadistične skupine Islamska država v Egiptu.

Po poročanju ruske tiskovne agencije Interfax ruska obveščevalna služba za vsako informacijo, ki bi pripeljala do storilcev, ponuja 50 milijonov dolarjev nagrade.

Da je bila vzrok za nesrečo letala bomba, so predtem že zatrdili francoski in britanski preiskovalci, ki so na osnovi obveščevalnih podatkov, natančneje prestrežene komunikacije med skrajneži na Sinaju, ugotovili, da so teroristi pred vzletom bombo skrili v prostoru za prtljago.

V tragediji letala airbus A321, ki je bilo na poti iz egiptovskega letovišča Šarm el Šejk v Sankt Peterburg, je umrlo vseh 224 ljudi na krovu, velika večina med njimi je bila ruskih državljanov. Gre za najhujšo civilno letalsko nesrečo v ruski zgodovini.