Voditelj milice Huti Abdul Malik Al Huti je v televizijskem nagovoru zagrozil z nadaljnjimi
Voditelj milice Huti Abdul Malik Al Huti je v televizijskem nagovoru zagrozil z nadaljnjimi "ukrepi", če se Hadi ne bo uklonil njihovim zahtevam za ustavne spremembe, ki bi okrepile pristojnosti in moč Hutijev. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Jemen
Člani predsedniške garde zapuščajo predsedniško palačo. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Jemen
Hutiji imajo pod nadzorom večji del mesta Sana. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Varnostni svet ZN-a obsodil nasilje v Jemnu

Osnutek ustave, ki jo sprejemajo v Jemnu in mu šiitska milica Huti nasprotuje, naj bi zdaj vendarle spremenili, ustava pa bo sprejeta le s soglasjem vseh strani. Z dogovorom naj bi se strinjale tudi preostale politične struje v državi. Nadaljevala se bo načrtovana federalizacija države.

Hutiji bodo v skladu z dogovorom dobili predstavnike v vseh vladnih telesih, civilnih in vojaških. Poleg tega naj bi predsednik Jemna Abdrabuh Mansur Hadi v tednu dni sprejel ukrepe za ureditev razmer v z nafto bogati provinci Mareb, ki je večinoma pod nadzorom plemen, sovražnih do Hutijev.

Izpustili bodo vodjo predsednikovega urada
Uporniški šiiti bodi po drugi strani nemudoma izpustili vodjo Hadijevega urada Ahmeda bin Mubaraka, ki so ga ugrabili v soboto, ter umaknili borce iz predsedniške palače ter z drugih položajev v prestolnici, ki so jih zasedi v zadnjih treh dneh.

Hutijski uporniki prihajajo s severa države, gre pa za manjšino, ki je Jemnu, takrat kraljevini, vladala kar tisočletje, vse do leta 1962. Njihova milica je septembra lani zavzela večji del prestolnice Sana in naj bi kot najmočnejša sila tudi de facto bolj ali manj nadzirala državo.

Kljub temu Hutiji, ki jih podpira Iran, očitno vsaj za zdaj ne bodo strmoglavili Hadija, zaveznika Zahoda in podpornika ameriških napadov z brezpilotnimi letali. Kot ocenjuje mednarodna tiskovna agencija Reuters, verjetno zato, da se izognejo posredovanju sunitskih držav v regiji in ZDA.

Predsednik naj bi bil še vedno v rezidenci
Člani milice so v predsedniško palačo vdrli v torek, a je po poročanju uradnih virov predsedniku uspelo še pravočasno pobegniti. Medtem pa so uporniki trdili, da je predsednik na svojem domu, da je prost in lahko v vsakem trenutku odide. Svet za sodelovanje arabskih in zalivskih držav (GCC) od Hutijev zahteva, da se umaknejo iz predsedniške palače in iz doma jemenskega predsednika Hadija in osvobodijo Hadija, normalizirajo varnostne odnose v Sani in povrnejo vladne ustanove pod nadzor države.

Agencija Reuters je objavila fotografije varnostnikov predsedniške palače, ki z vrečami z osebnimi predmeti zapuščajo palačo. Hutiji so sporočili, da so zavzeli tudi največje raketno oporišče na vrhu hriba nad mestom Sana, poleg tega pa naj bi zavzeli tudi nadzor nad večino medijev in vdrli v hišo premierja Kalida Bahaha.

ZN obsodil nasilje v Jemnu
Varnostni svet Združenih narodov je obsodil nasilje v glavnem mestu Jemna in poudaril legitimnost oblasti jemenskega predsednika Hadija. Člani milice Huti so s predsednikom sklenili dogovor, da bodo zapustili prestolnico Sana, ko bo oblikovana nova vlada. Še predtem pa so v soboto ugrabili vodjo urada predsednika države Ahmeda bin Mubaraka, ko je bil s svojim avtomobilom na poti v službo.

Nove grožnje predsedniku
Oborožena skupina je postavila nadzorno točko v četrti Hada na jugu Sane in nato ugrabila Mubaraka. Kot je v sporočilu za javnost zapisala milica Huti, želijo z ugrabitvijo preprečiti kršitve mirovnega sporazuma, ki so ga ob posredovanju Združenih narodov septembra lani sklenili z vodstvom države. Predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija pa so posvarili pred "vrsto posebnih ukrepov", ki jih še pripravljajo.

Mubarak je sekretar nacionalnega dialoga o politični tranziciji po padcu dolgoletnega voditelja Alija Abdulaha Saleha leta 2012, ki ga je spodbudil krvavi upor. Od odstopa Saleha Jemen pretresajo nestabilnost in spopadi med šiiti in suniti, za oblast v državi pa se potegujejo tako šiitski uporniki kot jemenska veja sunitske teroristične mreže Al Kaida.

Mubaraka je aktualni predsednik Abdrabuh Mansur Hadi oktobra lani imenoval za premierja, a je Mubarak ponudbo zavrnil zaradi ostrega nasprotovanja šiitskih borcev, ki so septembra preplavili Sano in zahtevali več moči v državi, in Salehove vladajoče stranke. Za Hutije se domneva, da jih podpira Saleh.

Varnostni svet ZN-a obsodil nasilje v Jemnu