Člani šiitske milice Huti so vdrli v predsedniško palačo, kjer so hoteli izvesti napad na predsednika Hadija. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Člani šiitske milice Huti so vdrli v predsedniško palačo, kjer so hoteli izvesti napad na predsednika Hadija. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Pripadniki šiitske milice Huti so napadli predsedniško palačo, misleč, da je v njej predsednik Abdrabuh Mansur Hadi. A kot so sporočile varnostne sile, je predsednik na varnem. Šiitski uporniki od oblasti zahtevajo več samostojnosti v provinci Saada. Kot poroča BBC, naj bi bili v streljanju po neuradnih podatkih ubiti dve osebi.

Ugrabili vodjo urada predsednikovega urada
Člani milice Huti so s predsednikom sklenili dogovor, da bodo zapustili prestolnico Sana, ko bo oblikovana nova vlada. Še predtem pa so v soboto ugrabili vodjo urada predsednika države Ahmeda bin Mubaraka, ko je bil s svojim avtomobilom na poti v službo.

Nove grožnje predsedniku
Oborožena skupina je postavila nadzorno točko v četrti Hada na jugu Sane in nato ugrabila Mubaraka. Kot je v sporočilu za javnost zapisala milica Hutijev, želijo z ugrabitvijo preprečiti kršitve mirovnega sporazuma, ki so ga ob posredovanju Združenih narodov septembra lani sklenili z vodstvom države. Predsednika Abdrabuha Mansurja Hadija pa so posvarili pred "vrsto posebnih ukrepov", ki jih še pripravljajo.

Pogovori za izpustitev Mubaraka potekajo
Vodja varnostnih služb, general Mohamed Al Ahmadi, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal novinarjem, da potekajo pogovori za izpustitev Mubaraka. Mubarak je sicer sekretar nacionalnega dialoga o politični tranziciji po padcu dolgoletnega voditelja Alija Abdulaha Saleha leta 2012, ki ga je spodbudil krvavi upor. Od odstopa Saleha Jemen pretresa nestabilnost, za oblast v državi pa se potegujejo tako Hutiji kot jemenska veja teroristične mreže Al Kaida.

Mubaraka je sicer aktualni predsednik Abdrabuh Mansur Hadi oktobra lani imenoval za premierja, a je Mubarak ponudbo zavrnil zaradi ostrega nasprotovanja hutijskih borcev, ki so septembra preplavili Sano in zahtevali več moči v državi, ter Salehove vladajoče stranke. Za Hutije se sicer domneva, da jih podpira Saleh.